9 Μαΐου - Παγκόσμια Ημέρα Αποδημητικών Πτηνών 2020
Η Παγκόσμια Ημέρα Αποδημητικών Πτηνών 2020 γιορτάζεται στις 9 Μαΐου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αποδημητικών Πτηνών 2020 (Word Migratory Bird Day) γιορτάζεται σήμερα, Σάββατο, 09/05. Η ημέρα αυτή έχει την ιδιαιτερότητα ότι γιορτάζεται δύο φορές κάθε χρόνο. Αυτές είναι το δεύτερο Σάββατο του Μαΐου (9 Μαΐου το 2020) και το δεύτερο Σάββατο του Οκτωβρίου (10 Οκτωβρίου 2020).

Η πρωτοβουλία για τον εορτασμό της ημέρας αυτής ανήκει στο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP). Ο βασικός σκοπός του είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη σχετικά με την προστασία των αποδημητικών πτηνών και των οικοτόπων τους.

Δισεκατομμύρια πουλιά μετακινούνται σε τεράστιες αποστάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο δύο φορές τον χρόνο. Την άνοιξη και το φθινόπωρο παρατηρούνται αυτές οι μετακινήσεις, εξ ου και οι δύο ημέρες που εορτάζεται η παγκόσμια ημέρα αυτή.

Τα μεταναστευτικά πτηνά χρησιμοποιούν τρεις κύριες διαδρομές:

  1. Την αφρικανική-ευρασιατική,
  2. Την ανατολική ασιανοαυστραλιανή και
  3. Την αμερικανική

Πρωταθλητής στις μετακινήσεις αυτές είναι το χιονογλάρονο. Πρόκειται για ένα πραγματικά μοναδικό είδος που μεταναστεύει από την Αρκτική στην Ανταρκτική και πάλι πίσω κάθε χρόνο.

Η Γιορτή των Πουλιών είναι μία γιορτή κατά την οποία σηματοδοτείται η κορύφωση της εαρινής μετανάστευσης, με εκατομμύρια πουλιά να ταξιδεύουν προς τις περιοχές όπου θα περάσουν το καλοκαίρι στις περιοχές της Μεσογείου και του Βόρειου Ημισφαιρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται πάνω σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι μετανάστευσης. Εξαιτίας αυτής της γεωγραφικής θέσης της υπάρχει ανάγκη προστασίας των μεταναστευτικών πουλιών, των μεταναστευτικών τους διαδρομών και των βιοτόπων όπου σταθμεύουν για να τραφούν και να ξεκουραστούν. Δηλαδή, αρκετοί από τους διάφορους βιότοπους της χώρας μας αποτελούν στάσεις για τα πουλιά αυτά.

Η διατήρηση και η προστασία τους αποτελεί ύψιστης σημασίας για τη συνέχιση του ταξιδιού τους και την προστασία των ίδιων των ειδών πτηνών.

Δες ακόμα: Ένα απίστευτο πτηνό στα χρώματα του ουράνιου τόξου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;