Γκυστάβ Φλωμπέρ: 4 βιβλία με αφορμή τα 140 χρόνια από τον θάνατό του
Σαν σήμερα το 1880 αφήνει την τελευταία του πνοή ο Γάλλος μυθιστοριογράφος, Γκυστάβ Φλωμπέρ.

Ο Γκυστάβ Φλωμπέρ (Gustave Flaubert) ήταν Γάλλος μυθιστοριογράφος που έγινε ιδιαίτερα γνωστός μέσα από το έργο του “Μαντάμ Μποβαρύ”.

Ο Γκυστάβ Φλωμπέρ εγκαινίασε το γαλλικό μυθιστόρημα, ενώ η δημοσίευση της “Μαντάμ Μποβαρύ”, -το πρώτο του βιβλίο- ήταν τόσο σκανδαλώδης για την εποχή, που διώχθηκε ποινικά τόσο ο ίδιος όσο και ο εκδότης του.

Ο Γκυστάβ Φλωμπέρ γεννήθηκε στη Γαλλία το Δεκέμβριο του 1821 από εύπορη οικογένεια δεδομένου ότι ο πατέρας του ήταν γιατρός.

Έλαβε καλή εκπαίδευση, ενώ το 1840 εγκατέλειψε τη Ρουέν, την πόλη που γεννήθηκε, προκειμένου να σπουδάσει Νομική στο Παρίσι. Παρ’ όλα αυτά η Νομική δεν του άρεσε, ενώ το γεγονός ότι παρουσίασε επιληπτικές κρίσεις δυσχέραινε τη ζωή του στο Παρίσι και έτσι εγκατέλειψε τις σπουδές του.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του ταξίδεψε πολύ, περνώντας μάλιστα και από την Ελλάδα, αφού αγαπούσε ιδιαίτερα το αρχαιοελληνικό πνεύμα. Ο Γκυστάβ Φλωμπέρ άφησε την τελευταία του πνοή σαν σήμερα το 1880 σε ηλικία 58 ετών, από εγκεφαλική αιμορραγία και θάφτηκε στον οικογενειακό τάφο στη Ρουέν.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

ギュスターヴ・フローベール (Gustave Flaubert, 1821年12月12日 – 1880年5月8日) 私は文学の本質的な価値に於ては全くフロオベエルを愛してゐない。然し近代的な心理解剖や観察法の分りよい正確な教科書、入門書としては、この人の書物に越すものは少いと思へる。この伝統なくしては恐らくラディゲの天才も現れ得なかつたのであらう。さういふ意味では私もたしかにフロオベエルの愛読者であつた。(坂口安吾) ─────────────────────── #フローベール #Flaubert #文学 #Literature #哲学 #philosophy #小説 #novel #小説家 #novelist #詩 #poem #詩人 #poet #読書 #read #reading #write #writing #本 #book #books #bookstagram

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 【文学インスタグラム】 (@bungakugram) στις

Με αφορμή τα 140 χρόνια από τον θάνατό του Γκυστάβ Φλωμπέρ, σας προτείνουμε 4 βιβλία του για να βυθιστείτε στον κόσμο του διάσημου μυθιστοριογράφου:

1.Μαντάμ Μποβαρύ

H Μαντάμ Μποβαρί είναι η ιστορία της Έμας, μιας όμορφης, απλής κοπέλας στη γαλλική επαρχία, η οποία ονειρεύεται μια ζωή ουτοπική, σαν κι αυτή που περιγράφεται στα ρομαντικά βιβλία, γεμάτη έντονες συγκινήσεις, πολυτέλειες, πάθη και φλογερούς έρωτες.

Όμως ο γάμος της με τον Σαρλ Μποβαρί, που είναι εξαιρετικά αφοσιωμένος και πράος αλλά βαρετός για κείνη σύζυγος, κάθε άλλο παρά ιδανικός θα αποδειχθεί και θα τη βυθίσει στην ανία και την πλήξη μιας ζωής πεζής και ανούσιας, όπως ορίζουν οι κοινωνικές συμβάσεις και οι συντηρητικές ιδέες της υποκριτικής επαρχίας.

Η Έμα θα κυνηγήσει τη χίμαιρα, το όνειρο, τις φαντασιώσεις της για έναν μεγάλο έρωτα σε πρόσωπα που είναι ωστόσο δημιουργήματα του κόσμου τον οποίο περιφρονεί και απεχθάνεται.

Όταν όμως οι μάσκες πέσουν και δει τη γύμνια και τη φτώχεια της ψυχής τους, ποιο μονοπάτι θα ακολουθήσει για να ανακαλύψει την προσωπική της αλήθεια;

Μπορείς να το βρεις εδώ.

2.Γράμματα του Φλωμπέρ από την Ελλάδα 1850-51

Το 1850-51 ο Γουσταύος Φλωμπέρ, ο συγγραφέας της Αισθηματικής Αγωγής, της Μαντάμ Μποβαρύ, του Πειρασμού του Αγίου Αντωνίου κλπ., έκανε ένα ταξίδι με τον φίλο του Μάξιμο Ντυκάν στην Αίγυπτο, τη Μικρά Ασία, την Κωνσταντινούπολη, την Ελλάδα και την Ιταλία.

Ο τόμος αυτός συγκεντρώνει τα οκτώ γράμματα που έστειλε από την Ελλάδα – έξι στη μητέρα του και δύο στον φίλο του Λουδοβίκο Μπουγιέ. Στα γράμματα αυτά δίνει τις ταξιδιωτικές του εντυπώσεις από την Ελλάδα του 1850, περιγράφει τα μέρη που επισκέπτεται, τη συνάντησή του με την βασίλισσα Αμαλία, με τον Κανάρη κ.ά., ενώ συζητά παράλληλα για λογοτεχνικά ζητήματα, τις ερωτικές του ιστορίες, καθώς και για το άγχος της νεότητάς του που τελειώνει.

Μπορείς να το βρεις εδώ.

3.Πάθος και αρετή και άλλα γραπτά της νεανικής περιόδου του συγγραφέα

Μοιρασμένος ανάμεσα σε έναν ενθουσιώδη λυρισμό και την έμμονη ιδέα του ρεαλισμού, ο Γκυστάβ Φλωμπέρ (1821-1880) σφραγίζει τα γραπτά του με τον ανωτέρω δυϊσμό – που αποτελεί εξάλλου και τη μεγαλύτερη πρωτοτυπία του έργου του. Απαράκαμπτος σταθμός της γαλλικής λογοτεχνίας, αυτός ο αισθητής του λόγου επιδόθηκε σε μια σχολαστική έρευνα και συλλογή στοιχείων σχετικά με την ανθρώπινη ψυχή. Υπάρχει μήπως αίσθημα πιο καταστρεπτικό για την ψυχή, πιο εξοντωτικό για το πνεύμα και πιο ολέθριο για την ηθική από το πάθος – λάμια αχόρταγη που καταβροχθίζει τα πάντα στο πέρασμα της; Ιστορικά στοιχεία, ψυχολογικές μελέτες ή πολυτάραχα δράματα, τούτα τα νεανικά αφηγήματα, γραμμένα από το 1836 έως το 1842, προαγγέλουν ήδη τον φλωμπεριανό οίστρο των γραπτών της ωριμότητας του συγγραφέα.

Μπορείς να το βρεις εδώ

4.Αισθηματική αγωγή

Μυθιστόρημα χαμηλών τόνων και υψηλής τέχνης, η “Αισθηματική Αγωγή” θεωρήθηκε από πολλούς κριτικούς έργο ανώτερο και από τη “Μαντάμ Μποβαρύ” (1857), έργο βγαλμένο κατευθείαν από εργαστήρι μεγάλου ζωγράφου που απεικονίζει πιστά και αισθαντικά μια ολόκληρη εποχή.

Μπορείς να το βρεις εδώ.

Δείτε επίσης: 33 βιβλία που άλλαξαν τον τρόπο που βλέπουμε τη ζωή

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
87'
1 - 1
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
86'
1 - 0
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
3'
64 - 95
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
8'
59 - 51
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;