Αφιέρωμα στα βιβλιοπωλεία - στέκια της Αθήνας που μας έλειψαν άπειρα στην καραντίνα
Οι εξορμήσεις σε αγαπημένα στέκια βιβλίου στην Αθήνα είναι από τα πράγματα που μας έλειψαν πολύ στη φάση του εγκλεισμού

Σε εποχές υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, σαν αυτή που προσφάτως βιώσαμε και εξακολουθούμε να βιώνουμε, ο κόσμος του βιβλίου βάλλεται από παντού, ειδικά, αν σκεφτούμε πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά εξ’ορισμού την έννοια της ανάγνωσης: Ηλεκτρονικό βιβλίο και social media έχουν φέρει μεγάλες αλλαγές, τόσο στον τρόπο που λειτουργούν τα βιβλιοπωλεία, όσο και στη σχέση που δημιουργείται ανάμεσα στον αναγνώστη και το παραδοσιακό βιβλίο (livre papier, όπως το λένε χαρακτηριστικά κι οι Γάλλοι).

Εμείς, από τη μεριά μας, επειδή, και ως φοιτητές, έχουμε πολλά βιβλιοστέκια να συντροφεύουν τις αναμνήσεις μας, αποφασίσαμε να τα βάλουμε κάτω και να νοσταλγήσουμε για όλα εκείνα τα μέρη που μάς θυμίζουν αναζήτηση, ευχάριστο διάλειμμα από την πεζή καθημερινότητα και δε θα μπορούσαν να είναι άλλα από τις στέγες βιβλίων, ανάμεσα στις οποίες περιπλανηθήκαμε τόσες φορές και τις οποίες αγαπήσαμε όλα αυτά τα χρόνια.

Και γι’ αυτό, χαιρόμαστε πολύ που άνοιξαν και πάλι σ’ αυτή την πρώτη φάση σταδιακής άρσης των απαγορευτικών μέτρων.

Έναστρον Βιβλιοκαφέ (Σόλωνος 101, Κέντρο)

Αν οι φοιτητικές σου υποχρεώσεις δε σε οδήγησαν κάποια στιγμή μέχρι τη Σόλωνος 101, να αγωνιάς για το αν θα πετύχεις άδεια την “καβάντζα” (μεμονωμένο δωμάτιο) δίπλα στο κεντρικό κτήριο του “Έναστρον”, για να αράξεις ήσυχα με τους συμφοιτητές σου στα υπέρ άνετα τραπεζάκια και να κάνετε group study, τότε κάτι λείπει από τη φοιτητική σου ζωή.

Έναστρον: Μια λέξη, πολλές εικόνες, πολλές αναμνήσεις. Βιβλιοπωλείο και καφέ και αγαπημένο στέκι διαβάσματος.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Αύριο στις 20:00 η τρίτη συνάντηση για το Βραβείο Νέου Λογοτέχνη με τους Στάθη Ιντζέ και Αλεξάνδρα Κ. #enastroncafe #enastron #booksandcoffee #literature #bookprize #bookpresentation #bookstagram #instabook #instavivlio

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Έναστρον Βιβλιοκαφέ (@enastroncafe) στις

Στο βάθος του Έναστρον, κατεβαίνοντας τα σκαλάκια, θα βρεθείς σε έναν υπέροχο χώρο βιβλιοπωλείου, ενώ στον κεντρικό πάγκο θα βρεις νέες επιλεγμένες κυκλοφορίες από ένα μεγάλος εύρος εκδοτικών οίκων που σε καλωσορίζει με τον πιο όμορφο τρόπο.

Στα γύρω –γύρω ράφια, θα βρεις τίτλους ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας, εκπαιδευτικά βιβλία για κάθε βαθμίδα, δοκίμια, λεξικά, ποιητικές συλλογές, κλασική λογοτεχνία, ιστορικά αναγνώσματα, κι ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί ένας γνήσιος βιβλιοφάγος.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Νέες κυκλοφορίες από τον Δημήτρη Στεφανάκη! Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ακροβάτης τα «Φρούτα εποχής» , το πρωτόλειο του συγγραφέα και το μυθιστόρημα στο «Καφενείο του Αιόλου», το οποίο κυκλοφορεί για πρώτη φορά στα Ελληνικά αφού προηγουμένως κυκλοφόρησε στα Γαλλικά από τις εκδόσεις Henry Dougier. #enastroncafe #enastron #booksandcoffee #solonos101 #dimitrisstefanakis #bookstagram #instabook #instavivlio

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Έναστρον Βιβλιοκαφέ (@enastroncafe) στις

Μάλιστα, στο ράφι της ομάδας του booksharing, μπορείς να διαλέξεις το βιβλίο που σου αρέσει, αφήνοντας στη θέση του ένα άλλο δικό σου.

Έναστρον από το 2009

Το Έναστρον Βιβλιοκαφέ εγκαινιάστηκε το 2009 στο ισόγειο του νεοκλασικού κτιρίου, όπου στεγάζονταν οι εκδόσεις Παπαδημητρόπουλου, στον αριθμό 101 της οδού Σόλωνος και δημιουργήθηκε στο πρότυπο των αντίστοιχων ευρωπαϊκών χώρων, αρχικά για να στεγάσει το βιβλιοπωλείο των ομώνυμων εκδόσεων.

Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου και την αγάπη των αναγνωστών και βιβλιοφάγων της Αθήνας, ο χώρος αναδιαρθρώθηκε, προκειμένου, αφενός το βιβλιοπωλείο να ενημερωθεί με τους νέους τίτλους όλων των εκδόσεων της αγοράς και, αφετέρου το καφέ να γίνει ακόμη πιο ευέλικτο ως προς την εξυπηρέτηση του κοινού.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, δημιουργήθηκε το αγαπημένο μας “Εναστράκι” (Μαριλένα θυμάσαι;), ένας αυτόνομος πολυχώρος για χαλάρωση και ανάγνωση, που φιλοξενεί βιβλιοπαρουσιάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, διαλέξεις, εκπαιδευτικά σεμινάρια και ομάδες ανθρώπων που επιλέγουν να συναντηθούν και να συζητήσουν σε ένα ωραίο περιβάλλον, με ατμοσφαιρική μουσική, wi-fi, άψογο σέρβις και, κυρίως, πολλά καλά βιβλία προς αγορά ή δανεισμό.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Τρίτες με το Εργοτάξιο Ιδεών #enastroncafe #light #philosophy #tuesdays #aristoteles #eyrasia #booksandcoffee

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Έναστρον Βιβλιοκαφέ (@enastroncafe) στις

Πλειάδες (Σπύρου Μερκούρη 62, Παγκράτι)

Δεν παίζει να μένεις σε μια από τις πλέον λατρεμένες περιοχές του κέντρου (τα ευκόλως ευνοούμενα παραλείπονται – It’s Παγκράτι we’re talking about) και να μην έχεις επισκεφτεί έστω και μια φορά τις ΠλειάδεςΑκόμα και στην ακραία περίπτωση που δεν τις έχεις επισκεφτεί κι έχεις απλά περάσει απ’ έξω, άκου μας που σου λέμε και μη διστάσεις να μπεις την επόμενη φορά, γιατί, και βιβλίο να μην ψάχνεις, αποκλείεται να μη γοητευτείς από την ατμόσφαιρα του χώρου.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Τόσο στον εαυτό μας όσο και στους άλλους, πάντα υπάρχει κάτι που λατρεύουμε, αλλά και κάτι που δεν συμπαθούμε και τόσο. Κι όμως, αυτά τα δύο όχι μόνο μπορούν να συνυπάρξουν, αλλά δείτε και τι ωραία εικόνα δημιουργούν! Υ.Γ: Σόρυ γάτα. Σε σένα πάει η μπηχτή.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Aliki Petaxti (@alikipet) στις

Κατά μήκος, λοιπόν, της -συνήθως- πολυσύχναστης κεντρικής οδού, Σπύρου Μερκούρη, δεσπόζουν οι Πλειάδες, ένα από τα πλέον αγαπημένα βιβλιόφιλα στέκια του αθηναϊκού κέντρου, τόσο φιλόξενο και ζεστό, που μπορείς επί ώρες να χαζεύεις την μεγάλη συλλογή από βιβλία, χωρίς να πάρεις χαμπάρι πόσο γρήγορα περνά η ώρα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

#bookstore #bookstagram #books #photooftheday #athens #pagrati

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Maria Manolopoulou (@mariah_manolopoulou) στις

Το εν λόγω βιβλιοπωλείο ξεχωρίζει για την πλούσια ποικιλία του σε εκδόσεις και βιβλία κάθε είδους, ενώ, ακόμα κι αν δεν υπάρχει απόθεμα από κάποιο βιβλίο που ψάχνεις, κάνεις μια παραγγελία και σε εξυπηρετούν με τον πιο γρήγορο και φιλικό τρόπο. Σήμα κατατεθέν είναι φυσικά η πεντάμετρη βιβλιοθήκη του χώρου και αυτός ο μικρός – σχεδόν ινκόγκνιτο–κηπάκος στο πίσω μέρος.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

My oasis.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Anthi katsara (@anthi_katsara) στις

Polyglot (Ακαδημίας 84, Πλ. Κάνιγγος)

Δεδομένου ότι τα αμιγώς ξενόγλωσσα βιβλιοπωλεία στην Ελλάδα βρίσκονται πλέον υπό εξαφάνιση και δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε αναζητήσει πιστές μεταφράσεις από ξένη γλώσσα στα ελληνικά, μένοντας από λίγο έως ελάχιστα ικανοποιημένοι, το βιβλιοπωλείο Polyglot στην Πλατεία Κάνιγγος, αποδεικνύει το πόσο εξαιρετικό και σημαντικό είναι να έχουμε τη δυνατότητα να επισκεφτούμε στέκια με ξενόγλωσσα βιβλία.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @demurando στις

Στο Polyglot θα βρεις τίτλους σε πάνω από 22 γλώσσες, οι οποίες καλύπτουν όλες τις ανάγκες ξενόγλωσσης εκμάθησης, φροντιστηριακά και λογοτεχνικά βιβλία όλων των επιπέδων (σε Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ιταλικά, Πορτογαλικά, Ολλανδικά, Τούρκικα κ.ά), καθώς επίσης και αντίστοιχα λεξικά, ενώ το προσωπικό είναι πάντοτε φιλόξενο και εξαιρετικά πρόθυμο στο να σε εξυπηρετήσει για ό,τι κι αν ψάχνεις.

Livre Ouvert (Σόλωνος 77, Κέντρο)

Το βιβλιοπωλείο Livre Ouvert αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο στην αναγνωστική ζωή οποιουδήποτε έχει έρθει σε επαφή με τη γαλλική γλώσσα, είτε για να δώσει εξετάσεις για κάποιο πτυχίο, είτε απλά για να ξεναγηθεί στον μαγικό κόσμο της γαλλικής γλώσσας και λογοτεχνίας.

Το βιβλιοπωλείο Le Livre Ouvert (στα ελληνικά “Ανοιχτό βιβλίο”), άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά στην Αθήνα το 2010, αποτελώντας το μοναδικό πραγματικό και αμιγές Γαλλόφωνο βιβλιοπωλείο στην Αθήνα, αλλά και στην Ελλάδα. Τόσο το προσωπικό του, όσο και η διεύθυνση, αποτελούνται από ανθρώπους με τεράστια εμπειρία στον χώρο του βιβλιοπωλείου, των εκδόσεων και εν γένει της διάθεσης ξενόγλωσσων βιβλίων και ειδικότερα γαλλικών βιβλίων.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

“Du malheur d’être grec” de Nikos Dimou, livre mythique mais que je ne connaissais pas, trouvé dans la meilleure librairie française d’Athènes, dixit sa libraire 🙂 Le Livre Ouvert, 77 rue Solonos. #nikosdimou#dumalheurdetregrec#lelivreouvert#athènes#athens#grece??#greece

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sandra Spano (@sandrasandraspano) στις

Η ομάδα του Livre Ouvert ενημερώνεται συνεχώς για τα εκδοτικά δρώμενα στη Γαλλία, αλλά και σε άλλες γαλλόφωνες περιοχές, μεριμνώντας ώστε οι αναγνώστες στην Ελλάδα να έχουν άμεση πρόσβαση στα νεώτερα γαλλόφωνα βιβλία το γρηγορότερο δυνατόν και στις καλύτερες δυνατές τιμές.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Έμπνευση είναι αυτό που έρχεται κάποιος, φυσάει μέσα σου, και φεύγει η σκόνη. #hartakia – facebook.com/hartakia | #εμπνευση #έμπνευση #empnefsi #greekinspiration #inspirationgr #inspirationgreece | #instalifo #athensvoice #in_athens #thisisathens #thinkathens #streetsinathens #athensgreece #athenscity #athenslife #athensstreets #athensgram #athensstreetart #greekpoetry #greekquotes #greekstatus #ελληνικα #στιχακια #ελληνικαστιχακια #ελληνικαquotes #ελληνικά | @athensvoice @lifomag @mikropragmata_lifo @athens_wall @athensvibe @loves_athens @athensfamous @villagersofathens @athens_uncovered @athenspress

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dimitris Anagnostopoulos (@tit_ludo) στις

Επί λέξει (Ακαδημίας 32 και Λυκαβητού, Κέντρο)

Ανάμεσα στο μετρό του Συντάγματος και του Πανεπιστημίου, θα βρεις το Επί λέξει, ένα πανέμορφο βιβλιοπωλείο με μεγάλη μεγάλη γκάμα επιλογών και πλούσιο υλικό σε ό,τι αφορά λογοτεχνικά, φιλοσοφικά και ιστορικά δοκίμια.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

“Nature morte” 120X120cm. (Ediition of 4) 15 Μαρτίου – 15 Μαίου.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Stavros Papagiannis (@stavros_papagiannis) στις

Το βιβλιοπωλείο καλύπτει συνολική επιφάνεια 150 τ.μ. και διαθέτει μια από τις πιο φιλόξενες και ζεστές ατμόσφαιρες που μπορεί να αναζητήσει ένας βιβλιόφιλος στην Αθήνα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Βραδιά γαλλικής ερωτικής λογοτεχνίας χθες με μερικά εξαιρετικά βιβλία που μας κράτησαν παρέα. #bookfeed #bookophile #bookstagram #bookreview #literature #books #instabook #instavivlio #bookphotography #diavazo #greekbooks #βιβλίο

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη bookfeed (@bookfeed_gr) στις

Λεμόνι (Ηρακλείδων 22, Θησείο)

Όπως λέει ο δημιουργός του βιβλιοπωλείου, Σπύρος Ξένος, το “Λεμόνι” άνοιξε, όταν, εκείνος αποφάσισε να κάνει επάγγελμα αυτό που αγαπούσε περισσότερο, δηλαδή το διάβασμα. Είκοσι δύο χρόνια πριν, στις αρχές του 1998, ο ίδιος βρέθηκε στο Θησείο και γοητεύτηκε από την ομορφιά της περιοχής, σκεπτόμενος πόσο ακόμα θα μπορούσε ομορφύνει η περιοχή με την προσθήκη ενός μικρού, συνοικιακού βιβλιοπωλείου.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Παράξενες ιστορίες Έκθεση με τη Λιζη Καλλιγα στο λεμόνι

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Athina Ioannou (@athina_ioannou) στις

Όταν, λοιπόν, είδε για πρώτη φορά τη μικρή αυλή του χώρου, δέσποζε εκεί μια λεμονιά, γεμάτη λεμόνια. Με τη βοήθεια του φίλου και συνεργάτη, Αυγουστίνου, έφτιαξαν από κοινού το “Λεμόνι”, δίνοντάς του μια ατμόσφαιρα οικείου, η οποία καταφέρνει, μέχρι και σήμερα, να σε κάνει να αισθάνεσαι σαν να είσαι στο σπίτι σου.

Και κάπως έτσι, το “Λεμόνι” μετατράπηκε σε αγαπημένη βιβλιοφιλική γωνιά στο Θησείο, με έμφαση στην καλή λογοτεχνία και γενικά στο ποιοτικό βιβλίο. Με επιμονή και μεγάλη αφοσίωση, το συνοικιακό βιβλιοπωλείο στον πεζόδρομο της Ηρακλείδων αγαπήθηκε από μεγάλο μέρος του αναγνωστικού κοινού, καταφέρνοντας να προσελκύσει το ενδιαφέρον αναγνωστών από όλο το λεκανοπέδιο.

Μέχρι και σήμερα, έχουν διοργανωθεί πολλές παρουσιάσεις βιβλίων και έχουν φιλοξενηθεί στον χώρο αρκετές εκθέσεις φίλων και εικαστικών, οι οποίες βρίσκονται σε ανοιχτό διάλογο με τα βιβλία, κάνοντας το μικρό “Λεμόνι” να μοιάζει με μεγάλο, ανοιχτό πέλαγος, στο οποίο συναντώνται συγγραφείς, αναγνώστες και γενικότερα όσοι απαρτίζουν τον χώρο του βιβλίου.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Έκθεση Έρικας Δουραλή – Διττή γραφή

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Panos Antonopoulos (@panosantonopoulos_) στις

Για τους φίλους του internet, το βιβλιοπωλείο διαθέτει επίσης μια ιστοσελίδα με πολλές προτάσεις νέων βιβλίων και πληροφορίες για τις εκδηλώσεις του.

Πολιτεία (Ασκληπιού 1-3 & Ακαδημίας, Κέντρο)

Όταν αναφερόμαστε στα φοιτητικά μας χρόνια, τρία είναι τα πρώτα πράγματα που “σκάνε” σαν εικόνα στο μυαλό μας: Άνθρωποι που γνωρίσαμε στο Πανεπιστήμιο και θα είμαστε για πάντα συμφοιτητές (ακόμα κι αν έχουμε πλέον ακολουθήσει διαφορετικά μονοπάτια), εξεταστικές που, άλλοτε μας βρήκαν καλά προετοιμασμένους κι άλλοτε να τρέχουμε και να μη φτάνουμε ούτε για ένα τίμιο 3, και οι βόλτες μας στο βιβλιοπωλείο Πολιτεία, λίγο μετά το διάβασμα στο αναγνωστήριο, λίγο πριν την έξοδο για κρασί στα Εξάρχεια ή μετά τη διάλεξη στη Σχολή.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

#bookoftheday… «Επαναστάσεις: Όταν οι λαοί γράφουν ιστορία» _____________________ Όλοι γνωρίζουμε τη Γαλλική και τη Ρωσική Επανάσταση, όμως υπήρξαν πολυάριθμες επαναστάσεις στη διάρκεια των αιώνων. Το βιβλίο, γραμμένο από σύγχρονους ιστορικούς, είναι μια διεθνής αλλά και μοναδική προσέγγιση που σκιαγραφεί μερικές από τις κυριότερες επαναστάσεις, οι οποίες σημάδεψαν την παγκόσμια πολιτική ιστορία. Σε κάθε κεφάλαιο αναλύονται οι παράμετροι, οι ιδιαιτερότητες και τα κοινά χαρακτηριστικά αυτών των κινημάτων. Από την κατάληψη της Βαστίλλης στην εγκαθίδρυση της Παρισινής Κομμούνας, από τα σοβιέτ της Πετρούπολης στην είσοδο των μπαρμπούδος στην Αβάνα, από την Άνοιξη των Λαών στις διαδηλώσεις της πλατείας Ταχρίρ… Από τον 17ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας, επαναστάσεις διαδέχονται η μία την άλλη σε όλες τις ηπείρους. Με σύντομο, περιεκτικό και εκλαϊκευμένο τρόπο, αναδεικνύονται οι ιδέες, τα επαναστατικά σύμβολα, οι τακτικές, τα συνθήματα αλλά και η αλληλεπίδρασή τους. _____________________ Κωδικός Πολιτείας: 1200-1049 | Τιμή: 14,94 | @dioptrabooks _____________________ #διαβαζω #βιβλίο #diavazo #biblio #read #book #reading #readmore #readmorebooks #books #greekbooks #bookmarks #bookstagram #instavivlio #vivlio #greekbookstagram #bibliophile #bookworm #bookaholic #booklover #politeiabookstore #ΠΟΛΙΤΕΙΑ ?

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Βιβλιοπωλείο Πολιτεία (@politeia.bookstore) στις

Έχουμε επισκεφτεί άπειρες φορές την Πολιτεία και όχι μόνο όσο είμασταν φοιτητές. Η Πολιτεία αποτελεί δικαίως ένα από τα πιο αγαπημένα στέκια του βιβλίου στην Αθήνα, αφού μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο βιβλιοπωλείο που εκτείνεται σε τέσσερα επίπεδα –ανάλογα με τα είδη βιβλίων που υπάρχουν στο καθένα– προσφέροντάς μας την πιο πλούσια γκάμα που θα μπορούσαμε να ζητήσουμε: Από κλασική λογοτεχνία μέχρι σχολικά βοηθήματα, ξενόγλωσσα βιβλία, επιστημονικά συγγράμματα για τη σχολή και ό,τι μπορείς να φανταστείς από φιλοσοφία, τέχνες, πολιτισμό, βιογραφίες, τα πάντα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

#ΠΟΛΙΤΕΙΑ ?Το κατάστημά μας θα λειτουργεί καθημερινά 10:00-21:00 και το Σάββατο 10:00-18:00 αυστηρά και σύμφωνα με τους κανόνες που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Βιβλιοπωλείο Πολιτεία (@politeia.bookstore) στις

Οι προσφορές και οι εκπτώσεις στην Πολιτεία είναι μια συνήθεια που διατηρείται χρόνια τώρα και δεν αφορά αποκλειστικά τις περιόδους των εκπτώσεων, ενώ η εξυπηρέτηση είναι από τις πιο άψογες που θα συναντήσεις σε βιβλιοπωλείο της Αθήνας, παρά τον μεγάλο αριθμό αναγνωστών που επισκέπτονται καθημερινά τον χώρο.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

#διαβάζω… «Κάτι με χτύπησε σαν κεραυνός. Μεμιάς τα πάντα απέκτησαν διαφορετικό νόημα: εξορία. Αυτό ήταν εξορία. Αυτή ήταν η εξορία. Έτσι ήταν η εξορία. […] Δεν βρέθηκα ποτέ στη Διασπορά -είπα στον εαυτό μου-, ποτέ δεν είδα πώς είναι… αλλά κάποιοι μου μίλησαν, μου είπαν, με συμβούλεψαν, μου εξιστόρησαν επανειλημμένα, από κάθε κατεύθυνση, σε βιβλία και εφημερίδες, παντού: εξορία. Αυτή η λέξη υπήρχε γραμμένη σε κάθε νευρώνα μου. Η διαμαρτυρία του έθνους μας προς τον κόσμο: εξορία! Είχε μπει στον οργανισμό μου, προφανώς, με το γάλα της μάνας μου. Τι είχαμε διαπράξει σήμερα; Δεν είχα πουθενά να πάω, να απομακρυνθώ. Κατέβηκα και ανακατεύτηκα μαζί τους, όπως κάποιος που ψάχνει για κάτι». _____________________ Γραμμένη όσο αντηχούσαν ακόμη οι πυροβολισμοί του πρώτου αραβοϊσραηλινού πολέμου, η νουβέλα “Ήταν το Χιρμπέτ Χιζέ”, που κυκλοφόρησε στα εβραϊκά το 1949, είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της ισραηλινής λογοτεχνίας. Τράβηξε αμέσως το ενδιαφέρον κοινού και κριτικών, έγινε το επίκεντρο έντονης δημόσιας αντιπαράθεσης και συνεχίζει μέχρι σήμερα να ενοχλεί και να προκαλεί συζητήσεις. Ο αφηγητής, ένας ανώνυμος στρατιώτης, συμμετέχει στην επιχείρηση εκκένωσης ενός παλαιστινιακού χωριού από τον ισραηλινό στρατό και περιγράφει όχι μόνο τα όσα βρίσκουν και κάνουν εκεί ο ίδιος και οι συμπολεμιστές του, αλλά και, κυρίως, τη δική του προσωπική πάλη ανάμεσα σ’ αυτό που ξέρει ότι πρέπει να γίνει και τη συνείδησή του, την πίστη σε ένα όραμα και τη φρίκη των όσων απαιτούνται για να γίνει το όραμα πραγματικότητα. _____________________ S. Yizhar, «ΗΤΑΝ ΤΟ ΧΙΡΜΠΕΤ ΧΙΖΕ» | Κωδικός Πολιτείας: 2738-0415 | Τιμή: 10,80 | Μετάφραση: ΙΩΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ | Εκδόσεις ΜΕΛΑΝΙ _____________________ #διαβαζω #βιβλίο #diavazo #biblio #read #book #reading #readmore #readmorebooks #books #greekbooks #bookmarks #bookstagram #instavivlio #vivlio #greekbookstagram #bibliophile #bookworm #bookaholic #booklover #politeiabookstore #ΠΟΛΙΤΕΙΑ ?

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Βιβλιοπωλείο Πολιτεία (@politeia.bookstore) στις

Πρωτοπορία (Γραβιάς 3-5, Κέντρο)

Συνεχίζοντας στο ίδιο κλίμα, δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε στην απ’ έξω την Πρωτοπορία, που βρίσκεται στο στενό δρομάκι της Γραβιάς και έχει φιλοξενήσει κάποιες από τις καλύτερες στιγμές μας σε ό,τι αφορά την αναζήτηση βιβλίων, δώρων, αξεσουάρ, αλλά και cd.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Δεματακι από αγαπημένη #protoporia #instavivlio #bookshelf #reading

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kostas (@kostas_hitchens) στις

Μάλιστα, η πρωτοβουλία του «Βιβλία χέρι-με-χέρι» ενθαρρύνει τους αναγνώστες της Πρωτοπορίας να πηγαίνουν εκεί τα παλιά τους βιβλία, εξασφαλίζοντας έτσι μια πρόσθετη έκπτωση στην αγορά νέων, αλλά και να ψάχνουν στα ράφια για μεταχειρισμένα βιβλία σε πολύ καλύτερες τιμές.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Books! My most favorite objects in life! ?❤? #bookshop #livre #libro #book #books #livraria #libreria #reader #ilovebooks #readers #leitores #amoloslibros #hundredsofbooks #lotsofbooks #libri #athens #athenes #atenas #greece #protoporia #reader #readerlife #amazingbooks #booklover #booklovers #Αθήνα #βιβλιοπωλείο #πρωτοπορία #αναγνώστης #διαβάζω #βιβλία

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Triantafyllia Pineli (@triantafyllia.pineli) στις

Για τους βιβλιοφάγους, λοιπόν, που θέλουν να παρακολουθούν τα πάντα, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν κάθε φορά όσα βιβλία επιθυμούν, η Πρωτοπορία έχει την πιο γενναιόδωρη προσφορά: Αν μέσα σε 25 ημέρες έχεις διαβάσει το βιβλίο που αγόρασες, μπορείς να το επιστρέψεις στο κατάστημα και να πάρεις πίσω το 50% των χρημάτων που πλήρωσες.

Στην κατηγορία των επαναγοραζόμενων βιβλίων ανήκουν αρχικά σχεδόν όλα τα “ευπώλητα” και “εμπορικά” βιβλία, ενώ το κουπόνι επαναγοράς του διαβασμένου βιβλίου εκδίδεται από το ταμείο μαζί με την απόδειξη.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Black Friday? Free books (Protoporia). Small editions, not just for today, I guess. #black_friday #protoporia #free_books #that_was_fun #thank_you #thessaloniki #skg #small_editions #compact_editions

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Vagelio Chris (@vageliochris) στις

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του βιβλιοπωλείου, μπορείς να επιστρέψεις βιβλία από όπου κι αν τα έχεις αγοράσει σε καλή κατάσταση µε την απόδειξη αγοράς κι εκείνοι σου επιστρέφουν το 50% της αξίας του καινούργιου ή µεταχειρισµένου αντίστοιχα. Μπορείς να τσεκάρεις ποια βιβλία περιλαμβάνονται σε αυτήν πρωτοβουλία, κάνοντας κλικ εδώ. 

Τσέκαρε επίσης: 33 βιβλία που άλλαξαν τον τρόπο που βλέπουμε τη ζωή

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Βουλιαγμένη Αττικής

950

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1