Τζούλιαν Ασάνζ: Αναβάλλεται η ακροαματική διαδικασία λόγω κορωνοϊού
Τον Σεπτέμβριο θα συνεχιστεί η εκδίκαση του αιτήματος του Τζούλιαν Ασάνζ σχετικά με την έκδοσή του στις ΗΠΑ

Τον Σεπτέμβριο του 2020 αναμένεται να συνεχισθεί η ακροαματική διαδικασία στην υπόθεση σχετικά με την έκδοση του ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, στις ΗΠΑ, καθώς η δίκη του δημοσιογράφου και ακτιβιστή αναβλήθηκε για αργότερα αυτόν το μήνα, λόγω της έξαρσης της επιδημίας του νέου κορωνοϊού covid-19, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε σήμερα (05/05) το αρμόδιο δικαστήριο του Λονδίνου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ καταζητείται από τις Αμερικάνικες Αρχές για να δικαστεί για συνωμοσία για κυβερνοεπίθεση σε κυβερνητικούς υπολογιστές και κατασκοπεία. Η εκδίκαση του αιτήματος για την έκδοσή του στις ΗΠΑ, ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2020 και ύστερα από μία εβδομάδα, διακόπηκε έως τις 18 Μαΐου, προκειμένου να συνεχιστεί για άλλες τρεις εβδομάδες.

Την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, η δικαστής, Βανέσα Μπαράιτσερ, δήλωσε πως θα ήταν αδύνατον να ξεκινήσει η εν λόγω διαδικασία ξανά εντός του τρέχοντος μηνός, λόγω των αυστηρών περιορισμών που έχουν επιβληθεί και σε ό,τι αφορά τις συγκεντρώσεις και μετακινήσεις, στο πλαίσιο περιορισμού της εξάπλωσης του COVID-19 στην κοινότητα.

Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη, στην έδρα του Δικαστηρίου του Westminster Magistrates Court, συμφωνήθηκε ότι ο Σεπτέμβριος αποτελεί την πιο βολική ημερομηνία για να συνεχιστεί η ακροαματική διαδικασία για την έκδοση του Ασάνζ, παρόλα αυτά, δε λήφθηκε οριστική απόφαση για συγκεκριμένη ημερομηνία, ούτε για τον χώρο που θα γίνει η εκδίκαση του αιτήματος των ΗΠΑ.

Ο Αυστραλός ακτιβιστής, Τζούλιαν Ασάνζ, δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στη σημερινή συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς, σύμφωνα με τους δικηγόρους του, δεν ήταν σε καλή κατάσταση, ώστε να εμφανιστεί.

Ο 48χρονος Ασάνζ έχει χαρακτηρίσει τη δίωξή του πολιτικά υποκινούμενη και έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι αυτή αποτελεί παγκόσμια απειλή για την ελευθερία λόγου και τη δημοσιογραφική διαφάνεια.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές πληροφοριοδοτών, δημοσιεύοντας το 2010, απόρρητα διπλωματικά τηλεγραφήματα.

Η δικηγόρος σύντροφος του Ασάνζ, Στέλα Μόρις, υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα, ότι η ζωή του διατρέχει πολύ σοβαρό κίνδυνο από τον κορωνοϊό μέσα στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς του Λονδίνου, όπου κρατείται.

Στις αρχές Μαρτίου του 2020, η Στέλα Μόρις είχε αποκαλύψει ότι απέκτησε δύο παιδιά με τον Ασάνζ όσο αυτός ζούσε στην πρεσβεία του Ισημερινού και είχε κάνει έκκληση για την αποφυλάκισή του, εκφράζοντας ξανά ανησυχίες για την υγεία του ιδρυτή των WikiLeaks.

Υπενθυμίζουμε ότι, εφόσον και αν o Aσάνζ εκδοθεί στις ΗΠΑ, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε 175 χρόνια κάθειρξη, δεδομένου ότι τον προηγούμενο Μάιο, η αμερικανική δικαιοσύνη απήγγειλε εναντίον του 17 νέες κατηγορίες για κατασκοπεία.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τον Ασάνζ ότι έθεσε σε κίνδυνο κάποιες από τις πηγές του, δημοσιεύοντας στον ιστότοπο WikiLeaks το 2010, 250.000 διπλωματικά τηλεγραφήματα και 500.000 απόρρητα έγγραφα για τις δραστηριότητες του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Ελεύθερη με εισήγηση εισαγγελέα η πληροφοριοδότης των Wikileaks, Τσέλσι Μάνινγκ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Εκπαίδευση

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;