Διπλώματα Οδήγησης: Ξεκινούν οι εξετάσεις - Δείτε τις ημερομηνίες
Δείτε αναλυτικά πότε ξεκινούν οι εξετάσεις για τα διπλώματα οδήγησης και τι μέτρα θα ληφθούν!

Οι εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης αναμένεται να ξεκινήσουν ξανά στις 11 Μαϊου λαμβάνοντας όμως όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής. Ωστόσο, αυτό θα συμβεί παράλληλα με την άρση των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και για αυτό θα χρειαστεί να ληφθούν κάποια μετρα.

Σύμφωνα λοιπόν με σχετική απόφαση του Υφυπουργού Μεταφορών, Γιάννη Κεφαλογιάννη, οι θεωρητικές εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης θα ξεκινήσουν στις 11 Μαϊου.

Πιο συγκεκριμένα, από την 11η Μαΐου 2020 επιτρέπεται με ευθύνη του προϊσταμένου της Υπηρεσίας Μεταφορών και Επικοινωνιών ο προγραμματισμός και η διενέργεια θεωρητικών εξετάσεων και δοκιµασιών προσόντων και συμπεριφοράς όλων των κατηγοριών. Από τις εξετάσεις εξαιρούνται οι κατηγορίες C1, C1E, C & CE και των θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων για την απόκτηση Π.Ε.Ι. των κατηγοριών D1, D1E, D & DE.

Από την 1η Ιουνίου 2020 επιτρέπεται με ευθύνη του προϊσταμένου της Υπηρεσίας Μεταφορών και Επικοινωνιών ο προγραμματισμός θεωρητικών εξετάσεων και η διενέργεια δοκιμασιών προσόντων και συμπεριφοράς των κατηγοριών C1, C1E, C & CE και των θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων για την απόκτηση Π.Ε.Ι. των ίδιων κατηγοριών.

Αυστηρή προϋπόθεση για τη διενέργεια των θεωρητικών εξετάσεων αποτελεί το γεγονός ότι κάθε αίθουσα εξέτασης θα πληρώνεται µε το 50% της χωρητικότητάς της και ότι οι εξεταζόμενοι θα κατανέμονται σε εύλογη απόσταση μεταξύ τους.

Ως προς τις πρακτικές εξετάσεις, η δοκιµασία προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών και των πρακτικών εξετάσεων για την απόκτηση Π.Ε.Ι. διενεργούνται χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερα σηµεία αφετηρίας των επιτροπών εξέτασης, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο αριθµός εκπαιδευτών/υποψηφίων ανά σηµείο αφετηρίας.

Όσον αφορά τις κατηγορίες Β & ΒΕ θα προγραμματίζονται ανά Επιτροπή εξέτασης έως το 50% του προβλεπόμενου μέγιστου αριθμού υποψηφίων και θα χρησιμοποιούνται επίσης όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία αφετηρίας των επιτροπών εξέτασης. Αυτό έχει ως στόχο την ελαχιστοποίηση του αριθμού εκπαιδευτών και υποψηφίων ανά σημείο αφετηρίας.

Με ευθύνη του παρισταμένου εκπαιδευτή η μεταφορά των υποψηφίων από και προς το χώρο της δοκιμασίας/εξέτασης υλοποιείται τηρουμένων των προσωρινών περιοριστικών μέτρων περί μεταφοράς επιβατών τα οποία έχουν έχουν ληφθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των επικείμενων οδηγιών στο πλαίσιο σταδιακής άρσης των μέτρων αυτών.

Σε κάθε περίπτωση η διενέργεια της θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης, των θεωρητικών εξετάσεων, των δοκιµασιών προσόντων και συμπεριφοράς και των πρακτικών εξετάσεων για την απόκτηση Π.Ε.Ι. υλοποιείται υποχρεωτικά τηρουμένων όλων των μέτρων προστασίας που έχουν ληφθεί για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα ορίζεται:

  • Χρήση μάσκας , γαντιών και αντιση̟τικού διαλύματος ή µαντηλακίων.
  • Μη λειτουργία του κλιματισμού και της εσωτερικής ανακύκλωσης του αέρα εντός του αυτοκινήτου και ανοιχτά παράθυρα.
  • Παραµονή εντός του αυτοκινήτου τον ελάχιστο χρόνο (πχ. διενέργεια ελέγχου δικαιολογητικών και θεωρητικές ερωτήσεις εκτός αυτοκινήτου).

Δίκυκλα

Όσον αφορά τη δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς προσόντων των κατηγοριών ΑΜ, Α1, Α2, Α ο υποψήφιος οφείλει να προσέρχεται για εξετάσεις με δικό του εξοπλισμό, δηλαδή κράνος, προστατευτικό ρουχισμό, γάντια και υποδήματα. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος ή η υποψήφια δεν διαθέτει προστατευτικό ρουχισµό επιτρέπεται η χρήση επικαλαμίδων , επιγονατίδων και επιαγκωνίδων.

Στις 11 Μαϊου εκτός από την έναρξη των θεωρητικών εξετάσεων, θα ξεκινήσουν τα μαθήματα πρακτικής εκπαίδευσης υποψηφίων οδηγών, αλλά και τα μαθήματα θεωρητικής εκπαίδευσης υποψηφίων οδηγών και των προγραμμάτων περιοδικής κατάρτισης Π.Ε.Ι. τα οποία διενεργούνται, υποχρεωτικά υπό την προϋπόθεση ότι η απόσταση μεταξύ των εκπαιδευομένων και µεταξύ εκπαιδευτή και εκπαιδευόμενου, µε ευθύνη του ∆ιευθυντή Σπουδών της Σχολής/Κέντρου, δεν θα είναι μικρότερη των 2 μέτρων.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση ορίζεται ότι η άδεια νόμιμης άσκησης επαγγέλματος για τους εκπαιδευτές που λήγει το χρονικό διάστημα από 16η Μαρτίου 2020 μέχρι και 30η Ιουλίου 2020 παρατείνεται έως και την 31η Ιουλίου 2020.

Δείτε επίσης: Διπλώματα οδήγησης: Αλλαγές σε μαθήματα και εξετάσεις – Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

Αγροτικά

Πλήρης Απασχόληση

24-01-2024

Ηρακλειο Κρητης

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;