Τεράστια μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα για το 2020
Μία νέα έρευνα δείχνει τα θετικά του γενικευμένου lockdown εξαιτίας του κορωνοϊού στο περιβάλλον.

Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε αρκετές αλλαγές στην καθημερινότητα. Ολόκληρες χώρες πέρασαν σε γενικό lockdown με απαγορεύσεις κυκλοφορίας και αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού. Ακόμη δεν είναι γνωστές οι επιπτώσεις του ιού στην οικονομία, αλλά και στην ανθρωπότητα γενικότερα. Ωστόσο, ένα θετικό που είχε η κατάσταση αυτή είναι προς το περιβάλλον.

Έχει γίνει, αρκετές φορές, λόγος για τις θετικές συνέπειες του κορωνοϊού και του παγκόσμιου lockdown σε ότι αφορά τη μείωση των ρυπογόνων ουσιών στην ατμόσφαιρα. Με αρκετές φωτογραφίες από δορυφόρους να δείχνουν καθαρές θάλασσες, αλλά και εικόνες με ζώα να κυκλοφορούν σε μεγάλες μητροπόλεις που κάποτε ήταν γεμάτες με κόσμο.

Μια νέα έρευνα απεικονίζει τις μεγάλες αλλαγές που επήλθαν στο περιβάλλον εξαιτίας του γενικευμένου lockdown. Η έρευνα έγινε από το International Energy Agency (IEA) και απεικονίζει τη δραστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η έρευνα βασίστηκε σε ανάλυση δεδομένων περισσότερων από 100 ημερών του έτους 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι περιλαμβάνει προβλέψεις για το υπόλοιπο έτος.

Ο Dr Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής του IEA, αναφέρει τα εξής:

“Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να προβλέψει κανείς με απόλυτη ακρίβεια τις μακροπρόθεσμες συνέπειες, όμως η βιομηχανία της ενέργειας μετά την κρίση του κορονοϊού θα είναι εντελώς διαφορετική από προηγουμένως.”

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το CNN, οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 αναμένεται να μειωθούν κατά 8% φέτος. Η μείωση αυτή αποτελεί μείωση 6 φορές μεγαλύτερη από το προηγούμενο ρεκόρ το 2008. Τότε, ήταν που είχε ξεσπάσει η χρηματοπιστωτική κρίση. Στην εν λόγω μελέτη σημειώνεται ότι πρόκειται για μία “άνευ προηγουμένου μείωση”, ενώ τονίζεται πως η πτώση θα είναι πιθανώς διπλάσια από όλες τις αντίστοιχες μειώσεις εκπομπών CO2, που ακολούθησαν από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Παράλληλα, η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να μειωθεί κατά 5%. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση από τη Μεγάλη Ύφεση που έγινε τη δεκαετία του 1930.

Καλό είναι να βλέπουμε και τα θετικά σε μία τόσο μεγάλη κρίση!

Δες ακόμα: Τι θα συνέβαινε αν η Γη είχε το μέγεθος του ήλιου;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;