Διεθνής Ημέρα Τζαζ 2020: 4 καλλιτέχνες που αξίζει να ακούσεις
Σήμερα είναι η Διεθνής Ημέρα Τζαζ 2020 και σου έχουμε μερικές προτάσεις

Η 30η Απριλίου ανακηρύχθηκε ως η Διεθνής Ημέρα Τζαζ από την UNESCO το Νοέμβριο του 2011.

Σκοπός του εορτασμού είναι «να φωτίσει τον σπουδαίο ρόλο της τζαζ ως μορφή τέχνης και μέσο επικοινωνίας που υπερβαίνει τις διαφορές». Η πρωτοβουλία ανήκει στον διάσημο Αμερικανό τζαζίστα Χέρμπι Χάνκοκ και πρέσβη καλής θελήσεως της UNESCO, ο οποίος χαρακτήρισε την τζαζ «φωνή ελευθερίας».

Επιπλέον, η συγκεκριμένη ημέρα συμπίπτει με το τέλος του Μήνα της Τζαζ που γιορτάζεται κάθε χρόνο η συγκεκριμένη μουσική στις Η.Π.Α. και είναι ο Απρίλιος.

Παρακάτω, λοιπόν, σου προτείνουμε 4 καλλιτέχνες της τζαζ για να τιμήσεις τη Διεθνή Ημέρα Τζαζ 2020:

1. Louis Amstrong

Ο Άρμστρονγκ γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου του 1901, στη Νέα Ορλεάνη, που θεωρείται η γενέτειρα της τζαζ μουσικής. Υπήρξε γιος φτωχής οικογένειας, την οποία ο πατέρας του, Γουίλλιαμ Άρμστρονγκ, εγκατέλειψε όταν ο Λούις Άρμστρονγκ ήταν ακόμα σε βρεφική ηλικία. Στα πρώτα στάδια της εξέλιξής του, ο Άρμστρονγκ διακρίθηκε ως βιρτουόζος του κορνέτου και της τρομπέτας, αλλά στην πορεία ο Λούις Άρμστρονγκ ενδιαφέρθηκε έντονα και για το τραγούδι αναδεικνύοντας έντονα το σκατ τραγούδι.

Κατά τη διάρκεια της μουσικής του σταδιοδρομίας, συνεργάστηκε είτε ως τραγουδιστής είτε ως τρομπετίστας, με μερικούς από τους σημαντικότερους μουσικούς της τζαζ, μεταξύ αυτών ο Ντιούκ Έλινγκτον, η Έλλα Φιτζέραλντ, ο Μπινγκ Κρόσμπι, ο Φλέτσερ Χέντερσον και η Μπέσι Σμιθ, ενώ επηρεάστηκε από ένα ευρύ φάσμα μουσικών ειδών, πέρα από τη τζαζ και το μπλουζ ενσωματώνοντας στοιχεία στις εμφανίσεις του από τη λαϊκή λατινοαμερικανική παράδοση, τις κλασικές συμφωνίες και την όπερα.

Το video δεν είναι πλέον διαθέσιμο

2. Nina Simone

Η Νίνα Σιμόν γεννήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 1933 και ήταν Αμερικανίδα τραγουδίστρια, στιχουργός και πιανίστρια. Αν και οι ειδικοί την κατατάσσουν στους καλλιτέχνες της τζαζ μουσικής, η ίδια δεν αποδέχτηκε ποτέ αυτήν την τυποποίηση. Από γενική άποψη το έργο της καλύπτει ένα ευρύ φάσμα, από τη μπλουζ, την rhythm and blues έως τη σόουλ μουσική.

Η Νίνα Σιμόν Το 1954 άρχισε να εμφανίζεται σε νυχτερινό κέντρο της Ατλάντικ Σίτυ με το καλλιτεχνικό όνομα “Νίνα Σιμόν”. Το “Νίνα” – στα ισπανικά “κορίτσι” – ήταν το παρατσούκλι που της κόλλησε ο φίλος της ενώ το “Σιμόν” προήλθε από το όνομα της Γαλλίδας ηθοποιού Σιμόν Σινιορέ.Η ίδια εκτός από την πλούσια μουσική παρακαταθήκη που άφησε πίσω της, αναμείχθηκε έντονα με το κίνημα για τα Πολιτικά Δικαιώματα αφήνοντας έντονα το στίγμα της και ως ακτιβίστρια.

Επόμενο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Ασπρόπυργος

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;