Πανελλήνιες 2020: Οι δύο πιο πιθανές ημερομηνίες - Τι θα γίνει με τα σχολεία
Πανελλήνιες 2020: Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα (22/04) η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως

Πανελλήνιες 2020 και επαναλειτουργία σχολικών μονάδων

Κατά τη διάρκεια εμφάνισής της σε πρωινό πάνελ εκπομπής του MEGA, χτες το πρωί της Τρίτης, 21/04, η Υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής στις Πανελλήνιες 2020.

Σύμφωνα με την κα Ζαχαράκη, είναι πιθανή κάθε ημερομηνία διεξαγωγής των Πανελληνίων «από τα μέσα Ιουνίου και μετρά. Ιδανικό να έχουν τελειώσει οι εξετάσεις περί τα μέσα Ιουλίου».

Σοφία Ζαχαράκη – Πανελλήνιες 2020 – Περικοπή ύλης

Παράλληλα, η Υφυπουργός, αναφέρθηκε στη σημασία της περικοπής της ύλης των Πανελληνίων κατά το 1/3, αλλά και στο γεγονός ότι «τα παιδιά θα εξεταστούν σε ότι διδάχθηκαν στην τάξη».

Σε ότι αφορά το χωροταξικό ζήτημα των εξετάσεων, κ Σοφία Ζαχαράκη διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο θα λάβει όλα τα μέτρα προκειμένου «εξεταζόμενοι και επιτηρητές να είναι όσο πιο ασφαλείς γίνεται».

Ζαχαράκη για τα σχολεία – Προτεραιότητα η Τρίτη λυκείου

Αναφορικά με την επαναλειτουργία των σχολείων, η Υφυπουργός επανέλαβε ότι αποτελεί προτεραιότητα η Τρίτη λυκείου για την επιστροφή στις φυσικές τάξεις, τονίζοντας πως η επάνοδος στα σχολεία θα συνοδευτεί με την απαραίτητη τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Επιπλόεν, αποκάλυψε ότι εξετάζεται το αν θα διεξαχθούν οι προαγωγικές εξετάσεις για την μετάβαση από τη μία τάξη στην άλλη, ενώ επισήμανε πώς «ένα κομμάτι της ύλης, θα μετακυλιθεί στην αρχής της επόμενης εκπαιδευτικής χρονιάς, προκειμένου να γίνει ομαλή μετάβαση».

Αναφορικά τέλος με το θέμα των αποφοίτων που θα δώσουν Πανελλήνιες 2020, η κ. Ζαχαράκη επισήμανε, ότι αυτό θα συμβεί με την περσινή ύλη, ενώ, γνωστοποίησε ότι φέτος «μετά από χρόνια, θα γίνουν διορισμοί αναπληρωτών καθηγητών».

Σήμερα οι ανακοινώσεις για αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ

Σήμερα (Τετάρτη 22/04) αναμένονται οι ανακοινώσεις για τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, από την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, καθώς η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου εξετάζει τα σενάρια για το πώς και πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, μετά την αναστολή λειτουργίας τους λόγω κορωνοϊού covid-19.

Η Υπουργός Παιδείας, καθώς και οι υφυπουργοί Σοφία Ζαχαράκη και Βασίλης Διγαλάκης, αναμένεται σήμερα να δώσουν διαδικτυακά συνέντευξη αναφορικά με τις εξελίξεις στον τομέα της Παιδείας, ενώ, όπως έχει επανειλημμένα υπογραμμιστεί, προτεραιότητα του υπουργείου είναι οι Πανελλήνιες 2020, οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Ιουλίου 2020.

Πανελλήνιες 2020: Οι 2 δύο πιο πιθανές ημερομηνίες

Όπως είχαμε γράψει στις 15/04, το Υπουργείο Παιδείας φαίνεται να εξετάζει δύο ημερομηνίες σχετικά με την έναρξη στις Πανελλήνιες 2020, σύμφωνα με πληροφορίες από ρεπορτάζ του Open TV.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Open, αυτές οι ημερομηνίες είναι η 22η ή η 29η Ιουνίου 2020.

Προτεραιότητα η Τρίτη Λυκείου

Οι ίδιες πληροφορίες λένε επίσης πως οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου θα είναι οι πρώτοι που θα ξαναμπούν σε τάξεις μετά τη χαλάρωση των μέτρων, αλλά σε ολιγομελή τμήματα, πράγμα που εκτιμάται ότι θα συμβεί μέσα στον Μάιο, χωρίς να έχει υπάρξει ακόμα κάποια επίσημη ενημέρωση.

Οι τελικές ανακοινώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο επερχόμενο διάγγελμα Μητσοτάκη την επόμενη εβδομάδα, όπου και αναμένεται να ανακοινωθεί η σταδιακή άρση των μέτρων.

Νέο διάγγελμα Μητσοτάκη για τη σταδιακή άρση των μέτρων

Το Υπουργείο πάντως προσανατολίζεται στη σταδιακή επιστροφή των μαθητών της Γ’ Λυκείου, σε διαφορετικές ημερομηνίες, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός και να μπορούν να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.

Παράλληλα, αρκετές είναι οι εισηγήσεις που θέλουν να ανοίξουν τα σχολεία σε ένα διάστημα 15-20 ημερών, προκειμένου να αποδεσμευτούν οι γονείς. Αυτές οι εισηγήσεις, περιλαμβάνουν αυστηρές προϋποθέσεις και το σχέδιο επαναλειτουργίας αφορά συνολικά στις σχολικές μονάδες.

Σύμφωνα με όσα προτείνονται, «οι ηλικιωμένοι που συνοικούν σε σπίτια με μαθητές θα πρέπει να απομακρυνθούν, πηγαίνοντας στα χωριά, ώστε από τη στιγμή που τα παιδιά θα επιστρέψουν στα θρανία να μην έρχονται σε επαφή με τους συγγενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες».

Για τη μείωση ενδεχόμενου κινδύνου, προτείνεται επίσης να υπάρχει η δυνατότητα να εξακολουθήσουν να μην πηγαίνουν στα σχολεία τα παιδιά που οι γονείς τους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ωστόσο, πολλά είναι τα σενάρια που εξετάζονται από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω του κορωνοϊού και την επιστροφή των μαθητών στην κανονικότητα.

Προαγωγικές εξετάσεις

Πανελλήνιες 2019

Όσον αφορά τις προαγωγικές εξετάσεις στα σχολεία, η Υπουργός Παιδείας δεν τοποθετήθηκε ευθέως, ανακοίνωσε, όμως, ότι υπάρχουν σενάρια για την κάλυψη της ύλης.

Σύμφωνα με τη Νίκη Κεραμέως: «Θα περιμένουμε την ανάλυση των δεδομένων και θα ακούσουμε τους ειδικούς. Αυτοί θα μας κατευθυνθούν και για το άνοιγμα των σχολείων» […] «Η καθημερινότητά μας θα είναι διαφορετική, αυτό θα ισχύσει και για τα σχολεία» είπε.

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τα δημοτικά

Αναφορικά με τους μαθητές των δημοτικών σχολείων, συνεχίζεται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ενώ ταυτόχρονα δόθηκε η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς για κάλυψη επιπλέον ύλης εκτός επαναλήψεων κατά τη διάρκεια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Η δυνατότητα αυτή αφορά σε όλες τις βαθμίδες, ωστόσο διευκρινίζεται ότι οποιεσδήποτε ενότητες καλυφθούν, εκτός από την ύλη που έχει καλυφθεί έως την ημερομηνία αναστολής λειτουργίας των σχολείων, δε θεωρείται ύλη που έχει διδαχθεί «παρά μόνο εφόσον αυτή παραδοθεί και με δια ζώσης διδασκαλία στην τάξη, όταν επαναλειτουργήσουν τα σχολεία».

Για τις τάξεις του δημοτικού, θαπρέπει να καλυφθούν ενότητες που είναι σημαντικές σε γλώσσα και μαθηματικά.

Επαναλειτουργία σχολείων

Το σενάριο επιστροφής στις σχολικές αίθουσες ξεκινά με την τρίτη Λυκείου, αλλά όχι για το σύνολο των μαθημάτων.

Η επιστροφή στα σχολεία θα αφορά μόνο τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, αυτά τα μαθήματα μελετάται να ξεκινήσουν μέσα στον Μάιο, και ίσως, στις 18 Μαΐου ή ενδεχομένως και στις 11 Μαΐου.

Πανελλήνιες 2020 με μέτρα προστασίας

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τάξεις με 20-22 παιδιά θα σπάσουν σε τρία τμήματα 7-8 μαθητές για τα μέτρα προστασίας κατά του νέου κορωνοϊού covid-19.

Τα παιδιά θα κάνουν μαθήματα μέχρι τις 15 Ιουνίου 2020 μόνο στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα και όχι στα γενικής.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, προβληματισμός επικρατεί στο Υπουργείο για τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου, του Γυμνασίου και ειδικά για τα παιδιά του Δημοτικού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Υπουργείο θα ήθελε μια παράταση του σχολικού έτους έως τις 30 Ιουνίου, όμως, σε περίπτωση που δε συμβεί αυτό, στο «τραπέζι» είναι ανοιχτό το σενάριο για έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς νωρίτερα.

Πότε ανοίγουν ξανά τα σχολεία – Αυτή είναι η πιο πιθανή ημερομηνία

Παράλληλα, υπάρχει η σκέψη οι μαθητές να εξετάζονται ανάλογα με το μέγεθος της τάξης, αν δηλαδή είναι 10 ανά τάξη θα έχουν δύο επιτηρητές, εάν είναι πέντε σε μικρότερη τάξη θα υπάρχει ένας επιτηρητής.

Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, θα αξιοποιηθούν όλες οι τάξεις των σχολείων, ακόμα και των γυμνασίων, καθώς το Υπουργείο Παιδείας δε θέλει να δημιουργηθεί κανένα θέμα με τον συγχρωτισμό μαθητών.

Χωροταξικό ζήτημα σε Πανελλήνιες 2020

Για τις Πανελλήνιες 2020, μπορούν αξιοποιηθούν όλες οι αίθουσες, προκειμένου οι 150 περίπου μαθητές που εξετάζονται ανά συγκρότημα να διανεμηθούν για να μην υπάρχει συγχρωτισμός.

Μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των μαθητών στις τάξεις

Σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις της Νίκης Κεραμέως, «Εξετάζουμε όλα τα σενάρια πρώτα για να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία. Το πρώτο μέτρο που κοιτάζουμε είναι μεγαλύτερη απόσταση μέσα από τις τάξεις. Έχουμε και προβλέψεις για μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τάξη για τις σχολικές εξετάσεις».

«Στόχος μας είναι οι πανελλαδικές να γίνουν με τη μικρότερη δυνατή αναστάτωση για τους μαθητές».

Πανελλήνιες 2020 – Κεραμέως: Στόχος ο Ιούνιος – Πότε ανοίγουν τα σχολεία

Απίθανο φαίνεται το σενάριο εξέτασης των μαθημάτων διαφορετικές ημέρες ανά κατεύθυνση, καθώς όλοι πρέπει να εξετασθούν στα ίδια θέματα με τον ίδιο βαθμό δυσκολίας.

Όσο τα πανεπιστήμια, η Υπουργός έχει διαβεβαιώσει ότι δε θα χαθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο, καθώς το 96% των προπτυχιακών μαθημάτων γίνονται εξ αποστάσεως.

«Κανένα ακαδημαϊκό εξάμηνο δεν θα χαθεί», τόνισε η Υπουργός χαρακτηριστικά.

Αλλαγές στην εκπαίδευση αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα (22/04) η Νίκη Κεραμέως – Πολυνομοσχέδιο

Αλλαγές στην Εκπαίδευση αναμένεται να φέρει το πολυνομοσχέδιο που θα ανακοινώσει σε διαδικτυακή της συνέντευξη σήμερα (22/04) η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πολυνομοσχέδιο θα εμπεριέχονται τομείς, όπως η επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων στο Λύκειο, το νέο πλαίσιο για τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία, οι νέες θεματικές ενότητες σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, ρυθμίσεις για την προσέλκυση ξένων φοιτητών (π.χ. δεν θα χρειάζεται αναγνώριση από ΔΟΑΤΑΠ των πτυχίων εκτός Ε.Ε. υποψήφιων μεταπτυχιακών φοιτητών σε ελληνικά ΑΕΙ).

Στο σχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, το οποίο αφορά στους μαθητές που του χρόνου θα φοιτήσουν στην Α΄Λυκείου και -μεταξύ άλλων- επαναφέρει τα λατινικά στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, την καθιέρωση του Εθνικού Απολυτηρίου και την Τράπεζα θεμάτων.

Πανελλήνιες: Επιστρέφουν τα Λατινικά στο νέο εκπαιδευτικό σύστημα

Παράλληλα, αναμένεται να θεσμοθετηθούν γραπτές προαγωγικές εξετάσεις από τάξη σε τάξη για όλες τις τάξεις του Λυκείου και η ελάχιστη βάση εισαγωγής στα τριτοβάθμια ιδρύματα.

Τη βάση ανά τμήμα ενδεχομένως να την καθορίζουν τα Πανεπιστήμια, όπως και τον αριθμό των εισακτέων.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει την ενοποίηση της 2ης και 3ης Ομάδας Προσανατολισμού και κατάργηση των 7ωρων, την αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών από τη νέα σχολική χρονιά, νέες Θεματικές Ενότητες, στο Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό και το Γυμνάσιο, ρυθμίσεις για τις μετεγγραφές φοιτητών, αλλά και αλλαγές στο σύστημα των απουσιών.

Όλες οι αλλαγές στην εξεταστέα ύλη για τις Πανελλήνιες 2020: ?

Η εξεταστέα ύλη στην ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ (Ανθρωπιστικών Σπουδών)

Αυτή είναι η εξεταστέα ύλη στην ΙΣΤΟΡΙΑ για τα ΓΕΛ

Αυτή είναι η εξεταστέα ύλη στα ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ για τα ΓΕΛ

Αυτή είναι η εξεταστέα ύλη της Λογοτεχνίας για τα ΓΕΛ

Αυτή είναι η εξεταστέα ύλη στη ΦΥΣΙΚΗ για τα ΓΕΛ

Η εξεταστέα ύλη ΟΛΩΝ των μαθημάτων για τα ΓΕΛ ΕΔΩ.

Η εξεταστέα ύλη ΟΛΩΝ των μαθημάτων για τα ΕΠΑΛ ΕΔΩ.

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2020 ΣΤΟ Νο1 ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ, NEOLAIA.GR 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

Μέσα μαζικής ενημέρωσης

Πλήρης Απασχόληση

04-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
09 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Oly

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;