Έπεσαν οι μπότηδες από τα μπαλκόνια των Κερκυραίων, πρώτη φορά χωρίς συνωστισμό (Vid & Photos)
Πάσχα στην Κέρκυρα: "Στάχτι και μπαρούτι ο κορωνοϊός" είναι το μήνυμα που φέρουν φέτος οι κανάτες που πέφτουν από τα μπαλκόνια των κατοίκων του νησιού.

Μπορεί το φετινό Πάσχα να είναι διαφορετικό από όλα τα προηγούμενα, δεδομένου ότι η κατάσταση με τον κορωνοϊό και τα περιοριστικά μέτρα της Πολιτείας επιτάσσουν να μείνουμε σπίτι για να μειώσουμε τις πιθανότητες διασποράς του ιού, ωστόσο, κάποια έθιμα σε επαρχίες της χώρας, ζωντανεύουν σήμερα, Μεγάλο Σάββατο, με έναν πιο ταπεινό και ήσυχο τρόπο, δημιουργώντας, για ακόμη μια χρονιά, αισθήματα συγκίνησης και συνοχής στους κατοίκους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γνωστό έθιμο των μπότηδων (κανάτες ή στάμνες), που πέφτουν κάθε χρόνο τέτοια μέρα, στην πλατεία Σπιανάδα στην Κέρκυρα, μια καθιερωμένη ιεροτελεστία που χαιρετίζεται με πολλή αγάπη από τους ντόπιους κατοίκους, αλλά και με μεγάλη περιέργεια και θαυμασμό από τους επισκέπτες του νησιού τις ημέρες του Πάσχα.

(Οι μπότηδες πέφτουν από τα μπαλκόνια στην Κέρκυρα, πρώτη φορά χωρίς συνωστισμό)

Φέτος, λοιπόν, που όλα μοιάζουν διαφορετικά, το νησί της Κέρκυρας δε “βούλιαξε” από κόσμο, παρόλα αυτά, η Παλαιά Φιλαρμονική ερμήνευσε -έστω και διαδικτυακά- το Amleto του Franco Faccio, σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης.

Μεγάλο Σάββατο στην Κέρκυρα: Μπότηδες, Φιλαρμονικές και περιφορά του Επιταφίου

Το έθιμο με το σπάσιμο των κανατιών και την πτώση τους από τα μπαλκόνια των Κερκυραίων, αποτελεί έναν συνδυασμό Ενετικών παραδόσεων και Ορθόδοξων εθίμων.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

#corfu #corfutown #mpotides #mpotides2020 #easter #liston #corfueaster #corfugreece #corfuoldtown #nikon #nikond3200 #d3200

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Stefanos Papadimitriou (@stpapajim) στις

Κάθε Μεγάλο Σάββατο, λοιπόν, όσοι έχουν καταφέρει να μην ξενυχτήσουν το προηγούμενο βράδυ (ή όσοι, παρότι ξενυχτάνε, έχουν αντοχή να το πάρουν σερί) ξυπνούν από νωρίς στις 6:00 το πρωί, προκειμένου να παρακολουθήσουν από κοντά το έθιμο και να ακούσουν μουσική από τις περίφημες φιλαρμονικές του νησιού, οι οποίες περιφέρονται στην πόλη, αφήνοντας, στο πέρασμά τους, το άκουσμα μελωδιών του Verdi, του Beethoven και άλλων σπουδαίων συνθετών, που πηγαίνουν πέρα από τη θρησκευτική πνευματικότητα των ημερών και αγγίζουν τις πιο ευαίσθητες χορδές όσων παρακολουθούν ένα υπέροχο θέαμα συλλογικής συγκίνησης και κοσμικού δέους.

Κατά παράδοση, κάθε Μεγάλο Σάββατο, ακούγονται μουσικές, όπως η Marcia Funebre (επιτάφιος πορεία) από την Hρωική του Beethoven και το Calde Lacrime του Michelli.

Κάθε Μεγάλη Παρασκευή, από την άλλη, μόνο συγκίνηση κι ένα αίσθημα ηδονικής μελαγχολίας αισθάνεται κανείς, περιφερόμενος στο μοβ τοπίο της πλατείας και ακούγοντας το Agadio από την Παλαιά Φιλαρμονική Κέρκυρας.

Το Adagio από την Παλαιά Φιλαρμονική Κέρκυρας το περσινό Πάσχα (2019).


Φέτος, που μένουμε σπίτι, περισσότεροι από 170 μουσικοί και οργανοπαίκτες της Παλαιάς Φιλαρμονικής, ένωσαν διαδικτυακά τις δυνάμεις τους και έπαιξαν το Adagio, σε μια ακόμα συγκλονιστική εκτέλεση που δημιουργεί βαθιά συγκίνηση.

Καλές γιορτές από το neolaia.gr!

© STIGMES PHOTOGRAPHY

 

Πάσχα 2018: Τρεις Κερκυραίες απαντούν γιατί πρέπει να το γιορτάσεις στην Κέρκυρα!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;