Πάσχα 2020: 3 συνταγές για πεντανόστιμα τσουρέκια
Δείτε 3 τρόπους για να φτιάξετε το πιο νόστιμο τσουρέκι για το Πάσχα 2020!

Τσουρέκι με σοκολάτα & πραλίνα

Υλικά

  • 550 γραμμ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι
  • 1 κύβο νωπής μαγιάς
  • 50 ml χλιαρό νερό
  • 100 ml χλιαρό γάλα
  • 100 γραμμ. βούτυρο λιωμένο και χλιαρό
  • 150 γραμμ. ζάχαρη
  • 2 αυγά χτυπημένα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 πορτοκάλια βιολογικά και ακέρωτα(το ξύσμα)
  • 1 κ.γλ. μαχλέπι σε σκόνη
  • 1 κ.γλ. κακουλέ σε σκόνη
  • 1/2 κ.γλ μαστίχα σε σκόνη

Διαδικασία

  1. Θρυμματίζουμε τη νωπή μαγιά σε ένα μπολ. Προσθέτουμε 1 κ.σ. ζάχαρη, χλιαρό νερό και αναμειγνύουμε καλά. Δίνουμε προσοχή το νερό να μην είναι καυτό γιατί έτσι η μαγιά θα καεί και δεν θα φουσκώσουν τα τσουρέκια. Γι’αυτό αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε θερμόμετρο, το νερό πρέπει να έχει θερμοκρασία 35οC.
  2. Ρίχνουμε 1 κ.σ. αλεύρι στο μείγμα μαγιάς και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα πηχτός χυλός. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη τη μαγιά να ενεργοποιηθεί, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να εμφανιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια.
  3. Κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το βάζουμε στον κάδο του μίξερ. Σε ξεχωριστό μεγάλο μπολ ρίχνουμε το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αυγά, το ξύσμα, το μαχλέπι, το κακουλέ και τη μαστίχα. Τα χτυπάμε με το σύρμα, στο χέρι, να ενωθούν καλά.
  4. Στον κάδο του μίξερ με το αλεύρι προσθέτουμε την ενεργοποιημένη πλέον μαγιά και κατόπιν το μείγμα υγρών. Ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα με το εξάρτημα του γάντζου για περίπου 2 λεπτά. Κατόπιν ανεβάζουμε σε δυνατή ταχύτητα και ζυμώνουμε για άλλα 5 λεπτά. Η ζύμη μας θα είναι εύπλαστη, χωρίς να κολλάει στα χέρια και θα μαζευτεί σε μπάλα γύρω από τον γάντζο.
  5. Την βάζουμε σε μεγάλο μπολ και τη σκεπάζουμε με πετσέτα. Την αφήνουμε κοντά σε ζεστό σημείο (όχι πάνω σε καλοριφέρ) για περίπου 45-50 λεπτά, να διπλασιαστεί σε όγκο και να φουσκώσει.
  6. Κατόπιν τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε με τα χέρια για λίγα λεπτά. Τη χωρίζουμε σε τρία κομμάτια και πλάθουμε τρεις κότσους. Με χοντρό πλάστη πλαταίνουμε τους κότσους σε μακρόστενο φύλλο. Απλώνουμε σε κάθε φύλλο πραλίνα φουντουκιού και πασπαλίζουμε με τα κομμάτια κουβερτούρας, αφήνοντας περιθώριο περίπου 2 εκ. στις άκρες. Τυλίγουμε το φύλλο κατά πλάτος σε ρολό, όχι πολύ σφιχτό. Ομοίως φτιάχνουμε και τους άλλους δύο κότσους.
  7. Φέρνουμε κοντά τους κότσους και πλάθουμε σε κοτσίδες, ξεκινώντας από τη μέση και συνεχίζοντας προς τα πάνω και μετά προς τα κάτω. Με αυτόν τον τρόπο το σχήμα του τσουρεκιού θα είναι ομοιόμορφο.
  8. Βάζουμε το τσουρέκι σε ταψάκι και το αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, κοντά σε ζεστό σημείο, για περίπου 45 λεπτά. Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170oC.
  9. Αφού φουσκώσει καλά, αλείφουμε το τσουρέκι με αυγό. Είναι πολύ σημαντικό αφού το αλείψουμε με αυγό να το αφήσουμε να σταθεί για περίπου 10 λεπτά, ώστε να μη συρρικνωθεί το τσουρέκι και ξεφουσκώσει.
  10. Κατόπιν ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει το τσουρέκι. Για να διατηρηθεί μαλακό, μπορούμε να το αλείψουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο όσο είναι ακόμα ζεστό.

Προηγούμενο   Επόμενο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

27-02-2024

Αγία Παρασκευή Αττικής

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;