Δομήνικος Θεοτοκόπουλος: Σαν σήμερα απεβίωσε ο μεγάλος Έλληνας ζωγράφος
Σαν σήμερα το 1614 πεθαίνει στο Τολέδο της Ισπανίας ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος.

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος είναι ένα διάσημος ζωγράφος της Αναγέννησης, ο οποίος έμεινε στην ιστορία και ως Ελ Γκρέκο, που σημαίνει ο Έλληνας.

Ο Ελ Γκρέκο, λοιπόν, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της παγκόσμιας τέχνης και φυσικά της αναγεννησιακής, την οποία και υπηρέτησε.

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος γεννήθηκε το 1541 στο Χάνδακα της Κρήτης, δηλαδή το σημερινό Ηράκλειο, που τότε ήταν Ενετοκρατούμενο. Οι Ενετοκρατούμενες περιοχές της Ελλάδας εκείνη την περίοδο, σε αντίθεση με τις περιοχές που βρίσκονταν υποδουλωμένες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία παρουσίαζαν μεγάλη πολιτιστική άνθιση, οπότε η ενασχόληση ενός εύπορου αγοριού με τις τέχνες ήταν πιο εύκολη.

Όσον αφορά την ημερομηνία γέννησής του είναι βέβαια αμφίβολη, αφού δεν προέκυψε από κάποιο επίσημο έγγραφο. Αντιθέτως, προέκυψε από μία ιδιόχειρη σημείωση την οποία έγραψε το 1605 σε ηλικία 65 ετών.

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος ήταν γόνος εύπορης οικογένειας, αλλά δεν είναι γνωστά πολλά για τους δασκάλους και την μαθητεία του. Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι η βυζαντινή ζωγραφική υπήρχε στη γενέτειρά του και αποτέλεσε το πρώτο του καλλιτεχνικό ερέθισμα που τον βοήθησε να εξοικειωθεί με τη δυτική τέχνη.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

El Greco #elgreco

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Julius Granström (@juliusgranstrom01) στις

Το 1567 ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Ιταλία με πρώτο σταθμό τη Βενετία. Εκεί παρέμεινε για 3 χρόνια και μαθήτευσε στα εργαστήρια των ζωγράφων Μπασάνο, Τιτσιάνο και Τιντορέντο. Τρία χρόνια αργότερα έφυγε για τη Ρώμη, όπου μπόρεσε να διευρύνει τον κύκλο των γνωριμιών του, οι οποίες τόνωσαν το ηθικό του.

Βέβαια, εκείνη την περίοδο είχε δηλώσει ότι αν οι τοιχογραφίες που διακοσμούν τον διάκοσμο της “Καπέλα Σιξτίνα” καταστρέφονταν, εκείνος θα μπορούσε να δημιουργήσει κάτι καλύτερο. Αυτό όμως θεωρήθηκε βλασφημία και έτσι, εγκατέλειψε την Ρώμη.

Πιο συγκεκριμένα, έφυγε από τη Ρώμη για να μετακομίσει το 1576 στη Μαδρίτη εξαιτίας των γνωριμιών που είχε δημιουργήσει στην Ισπανία. Ένα χρόνο μετά έφυγε από τη Μαδρίτη μετακομίζοντας στο Τολέδο.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Domenikos Theotokopoulos, or better known as El Greco, is one of the great masters of painting whose unique and untimely work has left an influential print in the history of art. From Candia to Venice and Rome to Madrid, Toledo would be the place where his artistic journey finally ended, settling in the ancient Spanish city by 1577. Just as his devotional paintings manage to take us into a journey of religious ecstasy, el Greco delivers an insightful analysis of his sitters in their portraits. This painting widely accepted and rejected by different scholars as the artist self-portrait, provides a psychological insight of the Greek man whose talents and contribution were only rediscovered centuries after his death. El Greco died in Toledo on April 7, 1614 at the age of 72. El Greco. Portrait of an Old Man. c 1595-1600. @metmuseum #elgreco #portraitofanoldman #metmuseum #met #metmuseumnyc #metropolitanmuseumofart #nyc #ny #newyork #igersnyc #ig_nycity #ig_nyc #mannerism #manierismo #painting #onthisday #todayinhistory #history #art #arthistory #historyofart #instaart #artlover #igers #igersart #museumlover #travel #travelmemories #travelphotography #photography

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Johann Fernandez (@virjofer) στις

Στο Τολέδο έφτασε στο αποκορύφωμα, αφού δημιούργησε εξαιρετικά έργα, τα οποία ως και σήμερα λησμονούνται και είναι άξια θαυμασμού. Διακόσμησε με πίνακες τον ναό του Αγίου Δομηνίκου, το ανάκτορο του Εσκοριάλ και τη μητρόπολη του Τολέδο. Σπουδαίοι πίνακες του είναι η «Ανάληψη της Θεοτόκου», «Η Αγία Τριάδα», «Η Ανάσταση του Σωτήρος», «Το μαρτύριο του Χριστού», «Εσπόλιο» (σκηνή από τα πάθη του Χριστού), «Ο Λαοκόων» και «Η Πεντηκοστή».

Το 1578 αποκτάει το πρώτο και μοναδικό του γιο, τον Χόρχε Μανουέλ (Γεώργιος Εμμανουήλ), με την Χερόνιμα ντε λας Κουέβας. Μαζί της έζησε όλη την υπόλοιπη ζωή του, αλλά δεν την παντρεύτηκε ποτέ. Πίνακες του Ελ Γκρέκο κοσμούν πολλά μεγάλα και διάσημα μουσεία παγκοσμίως, αλλά στην Ελλάδα έχουμε μόνο 6.

Οι πίνακες που βρίσκονται στην Ελλάδα είναι οι εξής:

  • «Ο Άγιος Λουκάς ζωγραφίζει την Παναγία» (Μουσείο Μπενάκη)
  • «Η Προσκύνηση των Μάγων» (Μουσείο Μπενάκη)
  • «Στέψη της Θεοτόκου» (Εθνική Πινακοθήκη)
  • «Η Συναυλία των Αγγέλων» (Εθνική Πινακοθήκη)
  • «Βάπτιση του Χριστού» (Ιστορικό Μουσείο Κρήτης)
  • «Άποψη του Όρους και της Μονής Σινά» (Ιστορικό Μουσείο Κρήτης)

Το προσωνύμιοEl Greco” του αποδόθηκε στην Ισπανία, όπου και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και παρήγαγε το μεγαλύτερο και σημαντικότερο καλλιτεχνικό του έργο. Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος ή όπως είναι γνωστός El Greco έφυγε από τη ζωή στις 7 Απριλίου του 1614, πριν ολοκληρώσει το τελευταίο έργο που του είχε ανατεθεί και θα συνεργαζόταν για την ολοκλήρωσή του με τον γιο του, Χόρχε.

Αρχικά θάφτηκε στην εκκλησία του Αγίου Δομήνικου στο Τολέδο, αλλά το 1619, ο γιος του μετέφερε το λείψανό του στην εκκλησία του Σαν Τορκουάτο, η οποία αργότερα κατεδαφίστηκε με αποτέλεσμα να χαθεί το φέρετρό του. Στην απογραφή που συνέταξε ο γιος του μετά το θάνατο τού Γκρέκο, αναφέρονταν 143 ολοκληρωμένοι πίνακες, 45 γύψινα ή πήλινα προπλάσματα, 150 σχέδια, 30 σχέδια για ρετάμπλ, καθώς και 200 χαρακτικά έργα.

Η ζωή του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου γυρίστηκε σε ταινία το 2007 από τον διάσημο Έλληνα σκηνοθέτη Έλληνα Σμαραγδή και βασίστηκε στο βιβλίο «El Greco -Ο Ζωγράφος του Θεού» του Δημήτρη Σιατόπουλου, το οποίο αφηγείται τη ζωή του διάσημου ζωγράφου.

Δείτε επίσης: Εντοπίστηκε σπάνιο έργο (μάλλον) του Ελ Γκρέκο σε εκκλησία της Κρήτης

Η πανδημία στη ζωγραφική και τη λογοτεχνία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Ηρακλειο

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 0 
 1 
 0 
 0 
 0