Εντοπίστηκε σπάνιο έργο (μάλλον) του Ελ Γκρέκο σε εκκλησία της Κρήτης
Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τον πίνακα που ενδέχεται να φιλοτεχνήθηκε από τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο

Σύμφωνα με πληροφορίες από την εφημερίδα “Πατρίς” στο πρόσφατο συνέδριο που έγινε για το Αρχαιολογικό Έργο της Κρήτης στο Ρέθυμνο, ο έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μιχάλης Ανδριανάκης, μετά από αρκετά χρόνια έρευνας, έκανε μία σημαντική ανακοίνωση.

Πιο συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι στον Ιερό Ναό της Παναγίας στον Τσιβαρά Αποκορώνου εντοπίστηκε μια εικόνα της Αγίας Αικατερίνης και της Παναγίας της Οδηγήτριας που πολύ πιθανό να αποτελεί ένα από τα πρωιμότερα έργα του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου. Βέβαια δε γνωρίζουμε πολλά για το πρώιμο έργο του καλλιτέχνη, πριν την αναχώρησή του για την Ιταλία και την Ισπανία από την Κρήτη, όταν και έγινε γνωστός σε διεθνές επίπεδο ως Ελ Γκρέκο. Η άγνοια λοιπόν για το πρώιμο έργο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου είναι που καθιστά σύμφωνα με τον Μιχάλη Ανδριανάκη την εύρεση αυτής της εικόνας πολύ σημαντική.

Την εικόνα εντόπισε ο  ίδιος, όταν επισκεπτόμενος το ναό, την ξεχώρισε λόγω της εμπειρογνωμοσύνης του.

Όπως τονίζει ο κ. Ανδριανάκης, «Η εικόνα βρισκόταν στην ποδιά του τέμπλου που είναι του 1880 και ήταν σε δεύτερη χρήση. Την είχαν κόψει στα δύο. Είχαν κόψει επίσης και το κάτω κομμάτι όπου σίγουρα βρισκόταν η υπογραφή του καλλιτέχνη».

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Ανδριανάκη στην εφημερίδα Πατρίς  “Αρκετά στοιχεία προσιδιάζουν το καλλιτεχνικό ιδίωμα του Θεοτοκόπουλου, τόσο όσον αφορά τα έργα της πρώιμης περιόδου όσο και τα μεταγενέστερά του”.

Επιπλέον ο κ. Ανδριανάκης πρόσθεσε: “Στοιχεία που αποκλείουν το έργο να είναι του Θεοτοκόπουλου δεν υπάρχουν, αλλά που να ενισχύουν υπάρχουν πολλά”.

Η εικόνα χρονολογείται στο β΄ μισό του 16ου αιώνα και τα τεχνοτροπικά χαρακτηριστικά της διαφέρουν σημαντικά από το έργο των άλλων γνωστών ζωγράφων της Κρητικής Σχολής. Τα στοιχεία αυτά, προσιδιάζουν στο καλλιτεχνικό ιδίωμα του Θεοτοκόπουλου. Παρόλα αυτά δεδομένου ότι δεν σώζεται η υπογραφή του καλλιτέχνη και ότι δεν γνωρίζουμε πολλά για την Κρητική περίοδο του καλλιτέχνη, η έρευνα για την οριστική απόδοση του καλλιτέχνη της εικόνας θα συνεχιστεί ενδελεχώς.

Επιπλέον, στο συγκεκριμένο συνέδριο έγιναν 3 σημαντικές ανακοινώσεις σχετικές με το θέμα της εικόνας της Αγίας Αικατερίνης και της Παναγίας της Οδηγήτριας, οι οποίες αφορούσαν ενέργειες συντήρησης του έργου, καθώς και δειγματοληψίας για την εξέταση των υλικών δημιουργίας της εικόνας. Η πιο σημαντική εξ’ αυτών πάντως θεωρείται αυτή που αφορά τις χρωστικές ουσίες, την δειγματοληψία των οποίων είχε αναλάβει το ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” και επισημαίνει τις αντιστοιχίες της εικόνας της Αγίας Αικατερίνης και της Παναγίας της Οδηγήτριας με την εικόνα της “Βάφτισης” του Ηρακλείου που είναι έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

Η φάση της συντήρησης της εικόνας, καθώς και η εργαστηριακή έρευνα συνεχίζονται.

Δείτε επίσης: 8 μυστικά πίσω από διάσημους πίνακες ζωγραφικής που δεν είχες προσέξει μέχρι σήμερα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
20:00
-
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
21:30
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 0 
 1