Unorthodox: Η ιστορία μιας απότομης ενηλικίωσης στο Netflix
Το Unorthodox είναι μία σειρά που σε προσγειώνει απότομα στην πραγματικότητα. Σε ποια πραγματικότητα όμως;

Ας το πάρουμε από την αρχή…

Η σειρά του Netflix, Unorthodox, αποτελείται από τέσσερα 50λεπτα επεισόδια και αφηγείται την ιστορία της Έστι, μίας 19χρονης κοπέλας που έχει μεγαλώσει σε μία άκρως συντηρητική κοινότητα υπερορθόδοξων Εβραίων στο Μπρούκλιν. Η Έστι λοιπόν εγκαταλείπει την αρκετά συντηρητική κοινότητά της και πηγαίνει στο Βερολίνο, όπου συναντάει μία παρέα συνομήλικων μουσικών και μαζί τους γνωρίζει καλύτερα την πραγματικότητα. Ή μάλλον ορθότερα μία διαφορετική εκδοχή της πραγματικότητας.

Στοιχεία τα οποία αποσαφήνισαν περισσότερο τις δύο πραγματικότητες, αναδεικνύοντας διαφορετικές πτυχές της κουλτούρας των Ορθόδοξων Εβραίων του Μπρούκλιν, αλλά και των κινήτρων που ώθησαν την πρωταγωνίστρια να πάρει τη μεγάλη απόφαση ήταν τα συνεχόμενα flashback. Η σειρά βλέπετε διαδραματίζεται σε δύο χρόνους: το τώρα στο Βερολίνο και το τότε στο Μπρούκλιν χωρίς όμως το τότε να αποτελεί ανάμνηση, αφού ουσιαστικά η ιστορία εξελίσσεται σε δύο διαφορετικά χρονικά σύμπαντα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Το Unorthodox είναι μία σειρά που σε προσγειώνει απότομα στην πραγματικότητα. Σε ποια πραγματικότητα όμως; Η σειρά του Netflix Unorthodox, αποτελείται από τέσσερα 50λεπτα επεισόδια και αφηγείται την ιστορία της Έστι, μίας 19χρονης κοπέλας που έχει μεγαλώσει σε μία άκρως συντηρητική κοινότητα υπερορθόδοξων Εβραίων στο Μπρούκλιν. Η Έστι λοιπόν εγκαταλείπει την αρκετά συντηρητική κοινότητά της και πηγαίνει στο Βερολίνο, όπου συναντάει μία παρέα συνομήλικων μουσικών και μαζί τους γνωρίζει καλύτερα την πραγματικότητα.Ή μάλλον ορθότερα μία διαφορετική εκδοχή της πραγματικότητας. . . . Unorthodox στο @netflixgr .// Άρθρο στο @neolaia.gr . #netflix #netflixandchill #netflixgr #netflixgreece #σειρές #unorthodoxnetflix #unorthodox #unorthodoxseries #miniseries #μένουμε_σπίτι #seriesnetflix #seriesscenes

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη thecultural_sok (@thecultural_sok) στις

Έτσι, σταδιακά γνωρίζουμε την πραγματικότητα της κλειστής και καταπιεστικής κοινότητας  που μεγάλωσε η Έστι. Οι νέοι δεν είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο, την εκπαίδευση και φυσικά σε καθοριστικές επιλογές για το μέλλον τους. Χαρακτηριστικό αποτελεί το γεγονός ότι όλοι οι γάμοι είναι προϊόν προξενιού και αποστολή των ανθρώπων της συγκεκριμένης κοινότητας είναι η τεκνοποίηση προκειμένου να αναπληρώσουν το κενό που δημιουργήθηκε από τους νεκρούς του Ολοκαυτώματος. Και όλα αυτά στη Νέα Υόρκη, μία από τις πιο μεγάλες και σύγχρονες πόλεις παγκοσμίως.

Σημαντικά στοιχεία τα οποία ξεχώρισαν την σειρά είναι το γεγονός ότι βασίζεται στην πραγματική ιστορία της Deborah Feldman, αν και δεν αντικατοπτρίζει πλήρως την πραγματική της ζωή, το ότι κάποιοι ηθοποιοί  είναι Ορθόδοξοι Εβραίοι, αλλά και η μερική χρήση της γλώσσας Γίντις– μίας γερμανικής προέλευσης Εβραϊκής διαλέκτου. Επομένως, η αληθοφάνεια ήταν κατά κάποιο τρόπο μονόδρομος, δείχνοντας τόσο τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων που βιώνουν την πραγματικότητα της κοινότητας, όσο και την διαδικασία προσαρμογής αυτών που την εγκαταλείπουν για να φτιάξουν μία νέα – στην περίπτωσή μας στο Βερολίνο.

Σε αυτή την απόμακρη (;) κοινωνία λοιπόν οι γυναίκες παντρεύονται νωρίς και όπως είναι αναμενόμενο η Έστι φεύγοντας άφησε πίσω και έναν σύζυγο, ο οποίος όντας εξίσου νεαρός παρουσιάζεται πανικόβλητος και στρέφεται στην οικογένειά του. Και στη στάση του νεαρού και της κοινότητας απέναντι στην Έστι – φυγά θέλω να σταθώ λίγο περισσότερο, αφού κάπου εκεί ειπώθηκε μία φράση που για εμένα συνοψίζει όλο τον προβληματισμό της σειράς: “Ένα είναι το θέμα κύριοι. Κανείς δεν επιτρέπεται να ξεστρατίσει από τα ήθη του λαού μας. Δημιουργείται επικίνδυνο προηγούμενο. Η νεαρή πρέπει να βρεθεί και να επιστραφεί στον άντρα της.”

Γιατί όμως αυτή η φράση συνοψίζει ολόκληρο το Unorthodox;

Για την ιστορία αυτή η φράση ειπώθηκε από άνδρα και πιο συγκεκριμένα από τον ραβίνο της κοινότητας. Οπότε ναι, το θέμα είναι τα ήθη και τα έθιμα. Τα ήθη και τα έθιμα, όπως παρουσιάζονται στη συγκεκριμένη σειρά καταπιέζουν μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων με πρώτες και κυριότερες τις γυναίκες.

Είναι σαφές ότι σε μία κοινωνία σαν αυτή του Unorthodox οι γυναίκες υπάρχουν απλώς για να ικανοποιούν τον σύζυγό τους και αν αυτό δεν συμβεί, τότε είναι απλώς άχρηστες. Άλλωστε όταν γίνεται λόγος για την επιστροφή της Έστι, οι αναφορές στο πρόσωπό της μοιάζουν με αναφορές σε κάποιο αντικείμενο που πρέπει να επιστραφεί οπωσδήποτε στον ιδιοκτήτη- πολύτιμο μεν, αντικείμενο κάποιου δε.

Από την άλλη τα ίδια ήθη και έθιμα καταπιέζουν και τους άνδρες, οι οποίοι πασχίζουν να γνωρίσουν το άλλο φύλο και να είναι σωστοί οικογενειάρχες, όπως και να ορίζεται αυτό, χωρίς επίσης να αποτελεί συνειδητή επιλογή τους η δημιουργία της οικογένειας. Καθ’ αυτό τον τρόπο οι ελευθερίες τους περιορίζονται, γιατί επιφορτίζονται με σωρεία ευθυνών, καθώς παράλληλα αφαιρείται από αυτούς το δικαίωμα των προσωπικών και συνειδητών επιλογών.

Με λίγα λόγια η συγκεκριμένη φράση εσωκλείει την καταπίεση που υφίστανται και τα δύο φύλα και τα οποία ώθησαν την Έστι στην φυγή. Γιατί η Έστι έπρεπε να φύγει από εκεί προκειμένου να γνωρίσει τον εαυτό της και να ενηλικιωθεί- έστω και τόσο απότομα.

Δυστυχώς ανάλογες περιπτώσεις υπάρχουν σε κάθε θρησκεία, κοινωνία και χώρα, και όσο και να κλείνουμε τα μάτια η συγκεκριμένη αληθινή ιστορία είναι απλώς ένα παράδειγμα. Το θέμα είναι πότε θα ανοίξουμε τα μάτια και θα δούμε ότι το πρόβλημα δεν έγκειται στα ήθη, τα έθιμα και τις θρησκείες. Το πρόβλημα έγκειται στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τα ήθη, τα έθιμα και τις θρησκείες για να χειραγωγήσουμε ανθρώπους και να τους κλείνουμε σε κλουβιά χωρίς να τους έχουμε δώσει την ευκαιρία να γνωρίσουν τον κόσμο έξω από αυτά.

Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι για κάθε Έστι που έτυχε να ξεφύγει από μία άσχημη κατάσταση, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, ανεξαρτήτως θρησκείας ή εθνικότητας, που είναι δέσμιοι όλων αυτών που τους επιβλήθηκαν και είναι αμφίβολο το αν θα μπορέσουν να ξεφύγουν ποτέ από τα δεσμά τους.

Δείτε το trailer της σειράς εδώ:

Το video δεν είναι πλέον διαθέσιμο

Δείτε επίσης: La Casa de Papel: 7 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τη σειρά

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Όλοι οι τύποι εργασίας

21-03-2024

Θεσσαλονικη

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

05-03-2024

Ταύρος

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
FT
1 - 1
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
FT
1 - 0
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
ΤΕΛ
66 - 104
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
ΤΕΛ
77 - 62
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;