Ταινιοθήκη της Ελλάδος: Δείτε για πρώτη φορά δωρεάν online ταινίες του αρχείου
Σπάνιες ταινίες προβάλλονται δωρεάν από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος online.

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος ξεκινάει την προβολή σπάνιων ταινιών από το αρχείο της μέσα από την ψηφιακή της αίθουσα.

Κάθε ταινία θα κάνει την διαδικτυακή πρεμιέρα της μια συγκεκριμένη μέρα και ώρα στην ανανεωμένη ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης και θα είναι διαθέσιμη για τρία 24ωρα στο διαδίκτυο. Στη συνέχεια τη σειρά της θα παίρνει επόμενη.

Οι επιλογές των ταινιών έγιναν βάσει ιστορικών/χρονολογικών κριτηρίων με αφετηρία τις απαρχές του ελληνικού σινεμά με διττό σκοπό. Αφενός σκοπός είναι ο θεατής να κατανοήσει την εξέλιξη του ελληνικού κινηματογράφου και του ελληνικού τοπίου, αλλά και αφετέρου να πάρει μια γεύση από το αρχείο της Ταινιοθήκης και την πολύπλευρη δράση της (διάσωση, αποκατάσταση, συντήρηση και προβολή ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου).

Η πρεμιέρα θα γίνει την Τετάρτη 8 Απριλίου στις 20:00 και οι προβολές θα συνεχιστούν ως το τέλος Απριλίου. Το ίδιο διάστημα, μέσω της ιστοσελίδας, το κοινό θα μπορεί να μαθαίνει περισσότερες λεπτομέρειες για τις ταινίες αυτές, τις ιδιαιτερότητες της παραγωγής τους, τους πρωτεργάτες δημιουργούς τους και τη διαδικασία αποκατάστασής τους.

Η έναρξη θα γίνει με την παλαιότερη σωζόμενη ελληνική ταινία μυθοπλασίας «Οι περιπέτειες του Βιλλάρ» (1924) και θα ακολουθήσουν κατά χρονολογική σειρά μια σειρά ταινιών του βωβού και του πρώιμου ομιλούντος κινηματογράφου, που η Ταινιοθήκη της Ελλάδος έχει αποκαταστήσει και ψηφιοποιήσει.

Πρόγραμμα προβολών

Τετάρτη 8/4: Οι περιπέτειες του Βιλλάρ (Τζόζεφ Χεπ, 1924)

Ο Βιλλάρ (Νικόλαος Σφακιανάκης), ο αιώνιος αγαθός κατεργάρης, περιπλανιέται από το Φάληρο έως το Ηρώδειο, πάντα ερωτευμένος και απίστευτα γκαφατζής. Μουσική: Μηνάς I. Αλεξιάδης.

Σάββατο 11/4: Αστέρω (Δημήτρης Γαζιάδης, 1929)

Η πρώτη σωζόμενη ελληνική «φουστανέλα», με εξαιρετικά γυρίσματα σε Χελμό και Μέγα Σπήλαιο. Πρωταγωνιστούν τα σημαντικότερα ονόματα του ελληνικού θεάτρου: Αιμίλιος Βεάκης, Αλίκη Θεοδωρίδου, Κώστας Μουσούρης. Μουσική: Φίλιππος Τσαλαχούρης

Τρίτη 14/4: Ο Μάγος της Αθηνας (Αχιλλέας Μαδράς, 1931)

Ο Μαδράς σε μια περιπέτεια με οριεντάλ στοιχεία: ένας εξωτικός βολιστής κυνηγά μια μοιραία γυναίκα (Φρίντα Πουπελίνα). Μουσική: Μηνάς I. Αλεξιάδης

Παρασκευή 17/4: Αγαπητικός της Βοσκοπούλας (Δημήτρης Τσακίρης, 1932) Β

ασισμένη στο ιδρυτικό για το είδος, θεατρικό έργο του Κορομηλά, μεταφέρει την δράση στα Πολιτικά της Εύβοιας και παράγει την δεύτερη σωζόμενη φουστανέλα του ελληνικού κινηματογράφου και την πρώτη ομιλούσα ελληνική ταινία. Η τεχνική επεξεργασία έγινε στο Βερολίνο και την μουσική έγραψε ο Διονύσης Λαυράγκας.

Δευτέρα 20/4: Κοινωνική Σαπίλα (Στέλιος Τατασόπουλος, 1932)

Ο Στέλιος Τατασόπουλος γυρίζει την πρώτη ταινία κοινωνικού ρεαλισμού στην Αθήνα της δεκαετίας του ’30. Ναρκωτικά, συμμορίες, φυλακές αλλά και απεργιακοί αγώνες και συγκρούσεις με την αστυνομία. Μουσική: Κωνσταντίνος Βήτα. Η ταινία αποκαταστάθηκε με συμπαραγωγό την COSMOTE TV.

Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα εδώ.

Δείτε επίσης: Marvel: Αυτές είναι οι νέες ημερομηνίες που θα κυκλοφορήσουν οι ταινίες της σειράς λόγω κορωνοϊού

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

22-04-2024

Θεσσαλονικη

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
26'
0 - 1
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
26'
1 - 1
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
ΤΕΛ
90 - 54
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
1'
43 - 41
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;