Ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο κρανίο
Το αρχαιότερο κρανίο του "Όρθιου Ανθρώπου" (Homo erectus) ανακαλύφθηκε στη Νότια Αφρική.

Ακόμη μία σημαντική ανακάλυψη έγινε από ανασκαφές. Βρέθηκε ένα κρανίο ηλικίας τουλάχιστον δύο εκατομμυρίων ετών, το οποίο βρέθηκε σε ανασκαφές στη Νότια Αφρική. Πρόκειται για το αρχαιότερο απολίθωμα “Όρθιου Ανθρώπου” (Homo erectus) που έχει ανακαλυφθεί στον κόσμο.

Η ανακάλυψη έγινε στην τοποθεσία Ντριμολέν. Η περιοχή αυτή βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Γιοχάνεσμπουργκ, όπου έχουν βρεθεί στο παρελθόν και άλλα σημαντικά απολιθώματα. Από τις ανασκαφές αυτές φαίνεται ότι ο πρόγονος μα είχε προηγηθεί του “Έμφρονος Ανθρώπου” (Homo sapiens) και είχε εμφανιστεί κατά 100.000 έως 200.000 χρόνια νωρίτερα από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις των επιστημόνων. Από την ανακάλυψη αυτή, επίσης, ενισχύεται η θεωρία ότι ο Homo erectus, όπως και ο Homo sapiens, εμφανίστηκε και εξελίχθηκε στην Αφρική και όχι στην Ασία, όπως πιστευόταν παλαιότερα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Αυστραλό καθηγητή Άντι Χέρις του Πανεπιστημίου La Trobe στη Μελβούρνη, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Science”. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι συγκόλησαν περισσότερα από 150 θραύσματα για να αποκαταστήσουν το κρανίο. Στην αρχή πίστευαν ότι είχαν βρει το κρανίο κάποιου πιθήκου. Στη συνέχεια, όμως, κατάλαβαν ότι πρόκειται για κρανίο Homo erectus.

Ο Χέρις δήλωσε τα εξής:

“Το κρανίο του Homo erectus που βρήκαμε και ανήκε πιθανώς σε άτομο ηλικίας δύο έως τριών ετών όταν πέθανε, δείχνει πως ο εγκέφαλος του ήταν ελαφρώς μόνο μικρότερος από τα άλλα δείγματα ενήλικων Homo erectus που έχουν βρεθεί.”

Από τις ανακαλύψεις φαίνεται ότι πριν δύο εκατομμύρια χρόνια στην Αφρική συνυπήρχαν τουλάχιστον τρία είδη “ανθρώπου”, ο Homo erectus, ο Παράνθρωπος (Paranthropus robustus) και ο Αυστραλοπίθηκος (Australopithecus sediba). Η νέα ανακάλυψη δείχνει ότι ο Αυστραλοπίθηκος δεν υπήρξε ο άμεσος πρόγονος του Homo erectus, όπως έχει υποστηριχθεί.

Δες ακόμα: Πώς είναι η ζωή στη Βόρεια Κορέα (Vid)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Όλοι οι τύποι εργασίας

21-03-2024

Θεσσαλονικη

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
09 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Oly

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;