Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού: 4 ταινίες για να κατανοήσεις περισσότερο τη διαταραχή
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, μένουμε σπίτι και βλέπουμε ταινίες σχετικές με τον αυτισμό

Σήμερα, 2 Απριλίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού. Ο αυτισμός είναι μία διαταραχή, η οποία υπάρχει στο άτομο από την στιγμή που γεννιέται και μέχρι στιγμή δεν υπάρχει κάποιος αποδεκτός τρόπος θεραπείας. Ωστόσο, αναλόγως με την κλινική εικόνα και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου, σχεδιάζεται ένα πλάνο παρεμβάσεων, το οποίο διαρκεί εφ’ όρου ζωής.

Η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ASD) αναφέρεται σε μία ομάδα διάχυτων νευροαναπτυξιακών διαταραχών που περιλαμβάνουν μέτρια έως και σοβαρή διαταραγμένη λειτουργία όσον αφορά τις κοινωνικές δεξιότητες και την κοινωνικοποίηση, την εκφραστική και δεκτική επικοινωνία, καθώς και τις επαναλαμβανόμενες ή στερεοτυπικές συμπεριφορές και ενδιαφέροντα.

Παρακάτω προτείνουμε μερικές ταινίες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, οι οποίες ίσως σας ευαισθητοποιήσουν περισσότερο επί του θέματος. Άλλωστε δεδομένου ότι μένουμε σπίτι, χρόνος υπάρχει!

1. Temple Grandin

Η ταινία, που έχει γυριστεί με θέμα τη ζωή της, έχει ως αφετηρία την περίοδο όπου η Temple Grandin πέρναγε στο σπίτι της θείας της, για καλοκαιρινές διακοπές και στο γεγονός που ουσιαστικά της άλλαξε τη ζωή της. Αυτό δεν ήταν άλλο από την ανακάλυψη μιας μηχανής γνωστής στους κτηνοτρόφους ως «cattle crush», η οποία χρησιμοποιούνταν για να ηρεμεί τα βοοειδή.

Η ταινία είναι βιογραφική και αφορά τη ζωή της Temple Gradin, μιας αυτιστικής γυναίκας που μέχρι τα 4 δεν είχε αρθρώσει λέξη, αλλά εν τέλει κατάφερε να γίνει παγκοσμίου φήμης, διδάκτωρ ζωολογίας, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των αυτιστικών ανθρώπων και καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

2. Please stand by

Η Γουέντι βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. Είναι μανιωδώς ανεξάρτητη, με λαμπρό μυαλό και μια δική της αίσθηση του χιούμορ. Είναι όμως και αυτιστική. Για αυτήν, οι άνθρωποι είναι ένας ανεξιχνίαστος κωδικός, και ο κόσμος ένα μπερδεμένο μέρος. Δυσκολεύεται να αντιληφθεί το τι συμβαίνει γύρω της, αλλά θέλει να γίνει αποδεκτή, όπως και ο καθένας. Εμπνεόμενη από τη φροντίδα που της παρέχει η Σκότι, η Γουέντι πετυχαίνει να δραπετεύσει από τη σιγουριά του σπιτιού της, και ξεκινάει ένα αυτοκινητιστικό ταξίδι για να μεταφέρει 500 σελίδων σενάριο της για το Σταρ Τρεκ σε χολιγουντιανό διαγωνισμό.

3.Snow Cake

Ταξιδεύοντας προς την παγωμένη καναδέζικη επαρχία, ο Άλεξ, ένας προβληματισμένος από την ζωή του μεσήλικας, προκειμένου να συναντήσει την μητέρα του νεκρού γιου του, που ουδέποτε συνάντησε, θα πάρει στο αυτοκίνητο του την εικοσάχρονη Βιβιέν που έκανε οτοστόπ. Ένα τραγικό δυστύχημα λίγο πριν φτάσει στον προορισμό του θα κοστίσει την ζωή της νεαρής κοπέλας, που έμεινε στον τόπο. Ο Άλεξ, βασανισμένος από τις τύψεις θα θελήσει να επισκεφτεί την μητέρα της, θα βρεθεί όμως μπροστά σε μια έκπληξη, Η χαροκαμένη Λίντα, δεν είναι ένα συνηθισμένο άτομο αλλά μια αυτιστική γυναίκα που δυσκολεύεται στο να εκφράσει τα συναισθήματα της.

4. A brilliant young mind

Η ταινία αφηγείται τη ζωή ενός νεαρού Άγγλου μαθητή, ο οποίος έχει σύνδρομο Asperger και καταφέρνει να συμμετάσχει στην Παγκόσμια Μαθηματική Ολυμπιάδα.

Δείτε επίσης: Κατανοώντας τον αυτισμό και τη διαταραχή Asperger

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Όλοι οι τύποι εργασίας

21-03-2024

Θεσσαλονικη

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;