Κορωνοϊός: Τον Απρίλιο η κλιμάκωση της επιδημίας - Αυτά είναι τα 13 νοσοκομεία αναφοράς
Ένας από τους «σκληρούς» μήνες αναμένεται να είναι ο Απρίλιος για την εξάπλωση του ιού, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ, κο. Γιώργο Παναγιωτακόπουλο, ο Απρίλιος θα αποτελέσει έναν από τους «σκληρούς» μήνες για την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού COVID-19.

Αναφερόμενος στα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, ο κ. Παναγιωτακόπουλος, αιτιολόγησε τον χαρακτηρισμό “σκληρός μήνας”, λέγοντας ότι αναμένεται να κλιμακωθεί η επιδημία.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στον ΑΝΤ1 ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ:

«Πρέπει να περάσουμε σε μία φάση άμβλυνσης, πρέπει να αμβλύνουμε το κύμα της επιδημίας ώστε να μπορέσει το σύστημα υγείας να ανταποκριθεί και να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες κυρίως από τις ευπαθείς ομάδες, αλλά και από τον πληθυσμό γενικότερα».

Κάνοντας λόγο για έναν νέο ιό και για νέους ασθενείς που δεν έχουν αλληλεπιδράσει στο παρελθόν, ο κ. Παναγιωτακόπουλος ανέφερε πως:

«Ο ιός αυτός δεν είναι φονικός, φονικός ιός είναι ο ιός της ευλογιάς που είχε 90% θνητότητα. Αυτός ο ιός έχει θνητότητα 2-3% με βάση τα στοιχεία που έχουμε, δεν είναι φονικός ιός. Οι περισσότεροι οι οποίοι θα νοσήσουν θα αναπτύξουν συμπτώματα ενός απλού κρυολογήματος ή ακόμα και τίποτα, το 70-80% θα είναι έτσι. Το 20% όμως θα αναπτύξει σοβαρότερα συμπτώματα, κάποιοι εξ αυτών θα κάνουν πνευμονία, κάποιοι θα κάνουν βαριά πνευμονία, κάποιοι θα κάνουν βαρύτατη πνευμονία θα διασωληνωθούν, κάποιοι θα καταλήξουν».

Τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό

Από το Υπουργείο Υγείας έχουν οριστεί ορισμένα νοσοκομεία αναφοράς για τον νέο κορονοϊό, τα οποία είναι συνολικά 13.

Αυτές οι νοσοκομειακές μονάδες υποδέχονται και αντιμετωπίζουν κρούσματα ή πιθανά κρούσματα του κορωνοϊού, ενώ έχει αρχίσει και η λειτουργία των isolation boxes.

Τα isolation boxes ή αλλιώς σημεία διαλογής ύποπτων κρουσμάτων κορωνοϊού, είναι κοντέινερ με 2 κρεβάτια και τουαλέτες, όπου ο γιατρός υποδοχής θα φορά ειδική στολή και θα υποδέχεται τα ύποπτα περιστατικά.

Στα υγειονομικά αυτά ιδρύματα, όπως και στα πληρώματα των ασθενοφόρων ΕΚΑΒ και Υγειονομικών Περιφερειών, έχει καταγράφει επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές.

Ασθενείς με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πυρετός, βήχας πονόλαιμος, καταρροή, μυαλγίες) και πρόσφατο ταξίδι (έως και 14 ημέρες πριν) σε χώρα υψηλού κινδύνου ή που ήρθαν σε επαφή με κάποιον που έχει ταξιδέψει σε χώρα υψηλού κινδύνου, παραμένουν κατ’ οίκον και επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ.

Στις εν λόγω νοσοκομειακές μονάδες έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Τα 13 νοσοκομεία αναφοράς της χώρας για τον κορωνοϊό είναι τα εξής:

1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»

2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»

3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»

5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας

6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια», Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων

7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Κορωναϊός: Συμπτώματα & τρόποι προφύλαξης – Αναλυτικές οδηγίες από τον ΕΟΔΥ

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Κατεπείγοντα μέτρα σε ΦΕΚ – Τι θα ισχύσει με επιδόματα, οφειλές, εκδηλώσεις

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;