Έρευνα: Τα 10 επαγγέλματα που λείπουν από την αγορά εργασίας
Δείτε τη λίστα!

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Ετήσιας Διεθνούς Έρευνας Έλλειψης Ταλέντου της ManpowerGroup για το 2019, προκύπτει ότι σχεδόν 8 στους 10 εργοδότες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν δυσκολία στην κάλυψη θέσεων εργασίας.

Το ποσοστό 77% αποτελεί ρεκόρ 11ετίας για την Ελλάδα, αφού πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ από την έναρξη της Έρευνας το 2008, ενώ σημειώνει αύξηση κατά 16 μονάδες σε σύγκριση με το 2018.

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα της ManpowerGroup, οι εργοδότες στην Ιαπωνία καταγράφουν τη μεγαλύτερη δυσκολία να καλύψουν θέσεις εργασίας που απαιτούν συγκεκριμένες δεξιότητες με ποσοστό 88%, ακολουθεί η Ρουμανία με 86%, η Ταϊβάν με 77% και η Ελλάδα επίσης με 77%, καταλαμβάνοντας την 3η θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Αντιθέτως, ευρωπαϊκές χώρες που φαίνεται να μην αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα προσέλκυσης ταλέντων είναι η Ιρλανδία (27%), το Ηνωμένο Βασίλειο (23%) και η Κίνα (16%).

Για τα αποτελέσματα της έρευνας, τοποθετήθηκε ο Χαράλαμπος Καζαντζίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδος, δηλώνοντας ότι: «Η δυσκολία κάλυψης ταλέντων με τα απαιτούμενα προσόντα δεν αποτελεί μόνο εγχώρια πρόκληση για τους εργοδότες, αλλά και παγκόσμια. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα καταγράφεται η μεγαλύτερη έλλειψη ταλέντου από το 2008 (έναρξη της έρευνας), με σχεδόν 8 στους 10 εργοδότες να δηλώνουν πως αντιμετωπίζουν δυσκολία. Οι ανάγκες σε δεξιότητες αλλάζουν πιο γρήγορα από ποτέ. Οι τεχνολογικές εξελίξεις, η ψηφιοποίηση και η αυτοματοποίηση επιδρούν καταλυτικά στην ταχεία αλλαγή των απαραίτητων τεχνικών προσόντων. Θέσεις εργασίας όπως των τεχνικών και των μηχανικών που εμφανίζουν υψηλή ζήτηση στην Ελλάδα δεν μπορούν να καλυφτούν λόγω έλλειψης προσφοράς των κατάλληλων δεξιοτήτων. Από την άλλη πλευρά, οι διευθύνσεις ανθρώπινου δυναμικού οφείλουν να επικεντρωθούν στην αναζήτηση και υλοποίηση μιας πολυεπίπεδης στρατηγικής εντοπισμού, προσέλκυσης και διακράτησης των ταλέντων».

Οι 10 θέσεις εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης για το 2019

Σύμφωνα με την έρευνα, οι 10 θέσεις εργασίας που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης για το 2019 αφορούν πρώτα τις θέσεις των τεχνικών, καθώς αποτελούν εκείνες με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης στην Ελλάδα και εκτόπισαν τους επαγγελματίες πωλητές, οι οποίες βρίσκονταν στην 1η θέση από την έναρξη διεξαγωγής της έρευνας το 2008.

Αναλυτικά η λίστα με τα 10 επαγγέλματα που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης:

1. Τεχνικοί

2. Πτυχιούχοι μηχανικοί

3. Επαγγελματίες πωλητές και μάρκετινγκ

4. Προσωπικό υπηρεσιών ΙΤ

5. Προσωπικό για λογιστήρια

6. Οικονομικά τμήματα

7. Εργάτες κατασκευαστικού κλάδου

8. Υψηλόβαθμα στελέχη

9. Προσωπικό για διοικητική γραμματειακή υποστήριξη

10. Εξειδικευμένοι τεχνίτες

11. Προσωπικό εξυπηρέτησης υποστήριξης πελατών

Είναι η πρώτη φορά που στη λίστα που αφορά την Ελλάδα εισέρχεται η ειδικότητα των εργατών κατασκευαστικού κλάδου, ενώ εκτός λίστας για πρώτη φορά βρίσκονται οι οδηγοί και οι επαγγελματίες υγείας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής & Αφρικής, στην κορυφή των θέσεων για τις οποίες οι εργοδότες δυσκολεύονται περισσότερο να καλύψουν, βρίσκονται οι εξειδικευμένοι τεχνίτες.

Σημειώνεται ότι για το 2019, στην Έρευνα Έλλειψης Ταλέντου της ManpowerGroup συμμετείχαν 24.419 εργοδότες από 44 χώρες.

Η έρευνα διεξήχθη το δ΄τρίμηνο του 2019 για 13η συνεχή χρονιά, με στόχο να προσδιοριστούν οι θέσεις εργασίας οι οποίες είναι δύσκολο να καλυφτούν, οι λόγοι για τους οποίους οι εργοδότες αντιμετωπίζουν την έλλειψη ταλέντου και οι στρατηγικές αντιμετώπισης αυτής της πρόκλησης.

Η Ελλάδα συμμετείχε στην έρευνα για 11η συνεχόμενη χρονιά, με αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 εργοδοτών.

Με πληροφορίες από manpowergroup.gr

Δείτε ακόμα:

Αυτά είναι τα 20 επαγγέλματα με τις περισσότερες προσλήψεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

14-02-2024

Καλλιθέα Αττικής

950

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
8'
23 - 23
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;