Μαχάτμα Γκάντι: Σαν σήμερα πέθανε ο διάσημος ακτιβιστής
Λίγα λόγια για την ζωή του Μαχάτμα Γκάντι...

Ο Μαχάτμα Γκάντι ή Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι όπως είναι ολόκληρο το όνομά του, γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου του 1869. Ήταν Ινδός πολιτικός, στοχαστής, επαναστάτης και ακτιβιστής όντας η κεντρική μορφή του εθνικού κινήματος για την ινδική ανεξαρτησία και εμπνευστής της μεθόδου παθητικής αντίστασης μίας μεθόδου χωρίς τη χρήση βίας έναντι των καταπιεστών.

Λόγω αυτής της έμπνευσής του η ημέρα των γενεθλίων του έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας, ενώ μεταξύ των πολλών αργιών της Ινδίας αυτή είναι μία από τις σημαντικότερες.

Ο Μαχάτμα Γκάντι έζησε ασκητικά, ενώ η διδασκαλία του μαζί με τον ασκητικό βίο του επηρέασαν το διεθνές κίνημα για την ειρήνη. Θεωρείται από πολλούς ότι είναι, αλλά επισήμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο, ο εθνάρχης της Ινδίας.

Έγινε ευρύτερα γνωστός ως Μαχάτμα, αν και δεν είναι αυτό το όνομά του, επειδή αυτήν την προσωνυμία του απέδωσε το 1915 ο Ινδός νομπελίστας ποιητής και φιλόσοφος Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ και στα σανσκριτικά σημαίνει Μεγάλη Ψυχή.

Ο Μαχάτμα Γκάντι έζησε σε μία εποχή που οι κάστες άνθιζαν στην Ινδία και προερχόταν από την κάστα Βανισίγια, η οποία του επέτρεψε να έχει κάποια προνόμια. Βάσει αυτών κατάφερε μετά τον θάνατο του πατέρα του να μεταβεί στο Λονδίνο προκειμένου να σπουδάσει Νομική και να διαδεχθεί τον πατέρα του στην θέση του τοπικού κυβερνήτη.

Ο Μαχάτμα Γκάντι είχε το Λονδίνο στο μυαλό του εξωραϊσμένο θεωρώντας το κοιτίδα του πολιτισμού και της φιλοσοφίας, αλλά έπεσε από τα σύννεφα, όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με ρατσιστικά σχόλια και χλευασμό λόγω της διαφορετικής του κουλτούρας. Το 1891 έχοντας αποφοιτήσει από τη Νομική επέστρεψε στην Ινδία, όπου έμαθε ότι η μητέρα του είχε πεθάνει.

Αρχικά, έμεινε για ένα διάστημα στην μικρή πόλη Ρατζκότ, όπου ανέλαβε την διαπαιδαγώγηση του γιου του και των δύο παιδιών του αδερφού του. Έπειτα, άνοιξε ένα δικηγορικό γραφείο στην Βομβάη και ανέλαβε μία μικρή υπόθεση, αλλά ενώπιον του δικαστηρίου φαίνεται ότι έχασε το θάρρος του και δεν μίλησε.

Η συγκεκριμένη αποτυχία οδήγησε τον Μαχάτμα Γκάντι πίσω στη Ρατζκότ, μέχρι την στιγμή που έγινε πρόταση να αναλάβει μία δικαστική υπόθεση στη Νότια Αφρική, όπου βρέθηκε αντιμέτωπος με το Άπαρτχαιντ.

Κατά την εικοσάχρονη παραμονή στη Ν. Αφρική φυλακίστηκε πολλές φορές για τους αγώνες του, ενώ ξεκίνησε τη διδασκαλία της τακτικής της παθητικής αντίστασης.

Μετά τη λήξη του πολέμου των Μπόερς επέστρεψε στον αγώνα για τα δικαιώματα των Ινδών μεταναστών και το 1910 ίδρυσε το αγρόκτημα Τολστόι, που ουσιαστικά ήταν μια συνεταιριστική παροικία για Ινδούς. Όταν η κυβέρνηση της Νοτιοαφρικανικής Ένωσης έκανε σημαντικές παραχωρήσεις στις απαιτήσεις του Μαχάτμα Γκάντι, ως προς την απόδοση ουσιωδών δικαιωμάτων στους Ινδούς, ο ίδιος επέστρεψε στην Ινδία.

Μετά την επιστροφή του στην Ινδία, ο Μαχάτμα Γκάντι ταξίδεψε σε πολλές περιοχές της χώρας του προκειμένου να αντιληφθεί καλύτερα τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Έπειτα, αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέμα της εκπαίδευσης και της πρόσβασης των φτωχών σε αυτήν.

Την περίοδο του Μεσοπολέμου αναδείχθηκε σε κεντρική μορφή του εθνικού αγώνα των Ινδών για ανεξαρτησία. Το κίνημα της ανεξαρτησίας άρχισε σύντομα να εξαπλώνεται και το 1919 το Βρετανικό Κοινοβούλιο μέσω της πράξης του Ρόουλατ παραχώρησε στις αποικιακές δυνάμεις έκτακτες εξουσίες για την αντιμετώπισή του. Τότε η τακτική της παθητικής αντίστασης είχε αντίκτυπο σε όλη τη χώρα, καθώς την υιοθέτησαν πολλοί άνθρωποι.

Μία διαδήλωση εναντίον της πράξης του Ρόουλατ στην πόλη Αμριτσάρ κατέληξε σε λουτρό αίματος από τις βρετανικές δυνάμεις, εκδήλωση γνωστή και ως “Σφαγή του Αμριτσάρ”. Ως αντίδραση στην απάνθρωπη αποικιοκρατική αυτή πράξη ο Μαχάτμα Γκάντι όρισε την 16η Απριλίου ημέρα νηστείας και προσευχής για τα θύματα της σφαγής.

Το 1920 μετά την αποτυχία των Βρετανών να επανορθώσουν, ο Μαχάτμα Γκάντι προώθησε μία οργανωμένη εκστρατεία μη συνεργασίας. Παραιτήθηκαν οι Ινδοί κρατικοί αξιωματούχοι, οι πολίτες αρνούνταν τη συμμετοχή σε κρατικούς οργανισμούς και τα παιδιά αποχώρησαν από τα κρατικά σχολεία.

Ο Μαχάτμα Γκάντι δολοφονήθηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1948 από έναν Ινδό εθνικιστή.

Ο κόσμος μέσα από τα μερικές σοφές κουβέντες του Μαχάτμα Γκάντι…

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

बापू को श्रद्धांजलि! #gandhijiquotes #mahatmagandhiquotes #gandhiashram #gujarat

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Chandrakant Barot (@chandrakant_barot) στις

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

#mahatmagandhi #fatherofindia #fatherofournation #fatherofnation #mahatma #gandhi #gandhiji #quotes #mahatmagandhiquotes #motivationalquotes #inspirationalquotes #martyr #martyrsday #bloomingangelgirl

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη @danish_zehen (@blooming_angel_girl) στις

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jay Alders (@jayalders) στις

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Οι δειλοί φεύγουν, οι γενναίοι μένουν και αγαπούν με τον τροπο τους #γκαντι

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Λόγια ανείπωτα ? (@logia_aneipwta) στις

Δείτε επίσης: Μαχάτμα Γκάντι: 10 μαθήματα ζωής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;