Μαχάτμα Γκάντι: 10 μαθήματα ζωής
10 μαθήματα ζωής μέσα από τα αποφθέγματα του μεγάλου Γκάντι

2 (1)Ο Μαχάτμα Γκάντι είναι μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της σύγχρονης ιστορίας. Πολιτικός και επαναστάτης, οδήγησε την Ινδία στην ανεξαρτησία της από την Βρετανία.

Απέκτησε την προσωνυμία Μαχάτμα, που φέρεται να του απέδωσε στα 1915 ο Ινδός νομπελίστας ποιητής Ταγκόρ και που στα σανσκριτικά σημαίνει “μεγαλόψυχος”. Δολοφονήθηκε το 1947 από ένα φανατικό ινδουιστή, λίγο μετά την απελευθέρωση της χώρας.

 

Τα εφτά που δεν πρέπει να έχεις: Πλούτο χωρίς μόχθο, Γνώση χωρίς χαρακτήρα, Πολιτική χωρίς αρχές, Απόλαυση χωρίς συναίσθημα, Εμπόριο χωρίς ήθος, Επιστήμη χωρίς ανθρωπιά, Αγάπη χωρίς θυσία.

Κανείς δεν μπορεί να με πληγώσει χωρίς τη συγκατάθεσή μου.

Τη μέρα που η δύναμη της αγάπης θα υπερνικήσει την αγάπη της δύναμης, ο κόσμος θα γνωρίσει την ειρήνη.

Πρέπει να ζούμε σαν να πρόκειται να πεθάνουμε αύριο και να μελετάμε σαν να πρόκειται να ζήσουμε για πάντα.

Το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει το «οφθαλμόν αντί οφθαλμού» είναι ότι θα καταλήξει να κάνει όλον τον κόσμο τυφλό.

Ένας δειλός είναι ανίκανος να δείξει αγάπη. Αυτό είναι προνόμιο των γενναίων.

Ένας άνθρωπος είναι το σύνολο των πράξεών του. Τι έχει κάνει, τι μπορεί να κάνει. Τίποτε άλλο.

Μπορεί να μην ξέρεις ποτέ τα αποτελέσματα όπου οδηγούν οι πράξεις σου. Αλλά αν δεν κάνεις τίποτα, δεν πρόκειται να υπάρχει κανένα αποτέλεσμα.

Το όραμα του ήταν να ενώσει τους πάντες, ινδουιστές, μουσουλμάνους και οτιδήποτε άλλο, σε ένα έθνος που θα ζούσαν όλοι ειρηνικά. Ήταν κατά της βίας, γι’ αυτό προέτρεψε σε αντίσταση στους άδικους νόμους χωρίς όμως αντίδραση στις ποινές που επιβάλλονται σ’ όποιον τους παραβαίνει. Εναντίωση χωρίς μίσος για τον αντίπαλο.

Μελέτησε όλες τις θρησκείες, τις σεβόταν όλες μα δεν ασπάστηκε καμία. Για τον ίδιο, θρησκεία και πολιτική ήταν αδέρφια εξ αίματος. Σε όποιον υποστήριζε το αντίθετο, απαντούσε απλά ότι δεν ξέρει τι σημαίνει θρησκεία. Επηρεάστηκε πολύ όμως από το πνεύμα του Ιησού Χριστού, κάτι που παραδεχόταν ανοιχτά. Κι επειδή κάποια πράγματα στη ζωή, αν δεν είναι μοιραία, σίγουρα είναι τρομακτικά τυχαία, ο Ιησούς σταυρώθηκε Μεγάλη Παρασκευή, ο Γκάντι γεννήθηκε Παρασκευή, η Ινδία αναγνωρίστηκε από τους Άγγλους ως ανεξάρτητο κράτος Παρασκευή κι ο μεγάλος αυτός Εθνοπατέρας δολοφονήθηκε επίσης Παρασκευή.

Πάντως αξίζει να αναφερθεί, πως η διασημότερη φράση που του αποδίδεται: “Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολεμούν, μετά τους νικάς” έχει καταρριφθεί ότι την είπε ο ίδιος. Λεπτομέρειες εδώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Ασπρόπυργος

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
BARC
7'
58 - 61
ΟΣΦΠ
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1 
  
  
 1