Στήνονται πλωτά φράγματα στο Αιγαίο κατά των προσφύγων
Η διαδικασία έχει ξεκινήσει ώστε να προμηθευτεί η Ελλάδα τα πλωτά φράγματα για να αναχαιτίσει τις προσφυγικές ροές - Σε πιλοτική φάση το σχέδιο, σύμφωνα με τον Στ. Πέτσα

Ποίκιλλα ερωτήματα γεννά η προκήρυξη του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχετικά με τον διαγωνισμό 5 ημερών για έργο 500.000 ευρώ, με στόχο την κατασκευή πλωτού φράγματος στο Αιγαίο κατά των προσφύγων και μεταναστών.

Η διαδικασία για την προμήθεια πλωτών φραγμάτων στα νησιά έχει ξεκινήσει και στοχεύει στην παρεμπόδιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Όπως διαβεβαίωσαν μάλιστα σήμερα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, η διαδικασία έχει ξεκινήσει, έτσι ώστε να προμηθευτεί η Ελλάδα τα πλωτά φράγματα για να αναχαιτίσει τις προσφυγικές ροές.

Το αμφιλεγόμενο σχέδιο περιγράφεται αναλυτικά στην προκήρυξη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για τον διαγωνισμό της αγοράς και τοποθέτησης του θαλάσσιου φράγματος, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου είναι 500.000 ευρώ και κριτήριο ανάθεσης ορίζεται η πλέον συμφέρουσα -από οικονομική άποψη προσφορά-, με βάση την βέλτιστη σχέση ποιότητας – τιμής.

“Η χρηματοδότηση της εν λόγω προμήθειας θα βαρύνει τον Π/Υ ΓΕΣ οικ. έτους 2020, στον ΕΦ:1.011-701-00.000.00 και στον ΑΛΕ:31-2.09-89.001, ανέρχεται στο συνολικό ποσό των πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ (500.000,00€) συμπεριλαμβανομένων των κατά νόμο προβλεπομένων κρατήσεων, φόρων και τυχόν λοιπών δαπανών που βαρύνουν την προμήθεια”, αναγράφεται στην προκήρυξη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Υπουργός Εθν. Άμυνας, υπογράμμισε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στην προμήθεια πλωτών φραγμάτων για την παρεμπόδιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. «Στον Έβρο τα φυσικά εμπόδια είχαν κάποια σχετικά αποτελέσματα στην ανάσχεση των ροών. Θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρχει και ένα παρόμοιο αποτέλεσμα και με τα πλωτά αυτά μέσα. Προσπαθούμε να εξεύρουμε λύσεις για να μειωθούν οι ροές».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, από την άλλη, εξήγησε ότι σκοπός είναι η ενίσχυση των θαλάσσιων συνόρων της χώρας, με την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου να βρίσκεται σε πιλοτική φάση.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Η Ελλάδα έχει χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής. Εξετάζουμε να ενισχύσουμε τα σύνορά μας με διάφορα μέσα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εξετάζουμε και το ενδεχόμενο να προμηθευτούμε πλωτά φράγματα σε ορισμένα περάσματα-σημεία. Πρέπει πρώτα να δούμε αν μπορεί με ασφάλεια να φέρει τα αποτελέσματα που θέλουμε».

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Υπηρεσίας Φάρων, η οποία ορίζει την απαιτούμενη απόσταση φράγματος/φωτοσήμανσης, τα συγκεκριμένα πλωτά συστήματα πρέπει να μπορούν να φωτοσημαίνονται και να καλύπτουν τις προδιαγραφές φωτοσήμανσης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Συστήματος, πράγμα που σημαίνει φανό ύψους άνω του 1,5 μέτρου, κίτρινου χρώματος, με 30-40 αναλαμπές ανά λεπτό και φωτοβολία 2-3 ναυτικών μιλίων.

Το σχέδιο για την κατασκευή πλωτού φράγματος έρχεται τη στιγμή που οι μεταναστευτικές ροές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι αυξημένες. Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 2019 πέρασαν από τα τουρκικά παράλια σε Λέσβο, Χίο και Σάμο συνολικά 46.026 άνθρωποι, ενώ στο στρατόπεδο της Μόριας διαμένουν σήμερα 18.750 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 1.150 είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Υγεία

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Οια

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;