Επίδομα παιδιού Α21: Πότε καταβάλλεται η πρώτη δόση για το 2020
Επίδομα παιδιού Α21: Δείτε αναλυτικά!

Πολλοί είναι οι δικαιούχοι για το επίδομα παιδιού Α21 που βρίσκονται στον «αέρα» και οι οποίοι κατέθεσαν αίτηση από τις 20 Δεκεμβρίου μέχρι τις 15 Ιανουαρίου για να πληρωθούν το υπόλοιπο δόσεων για το 2019.

Παρότι αρχικά είχε διαρρεύσει από το Υπουργείο Εργασίας ότι η πληρωμή θα γίνει στις 28 Ιανουαρίου 2020, μαζί με τα υπόλοιπα επιδόματα που κατέβαλλε ο ΟΠΕΚΑ, τελικά τα χρήματα δεν μπήκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Δεν αποκλείεται, ωστόσο, το ενδεχόμενο να γίνει η πληρωμή στα τέλη του μήνα, δηλαδή στις 28 Φεβρουαρίου 2020 μαζί με τα υπόλοιπα οκτώ μηνιαία επιδόματα που καταβάλει ο Οργανισμός, πράγμα που είχε συμβεί και πέρυσι την ίδια περίοδο.

Τότε, ο ΟΠΕΚΑ είχε βγάλει σχετική ανακοίνωση για το κλείσιμο της πλατφόρμας και είχε ανακοινώσει ότι οι πληρωμές στους δικαιούχους (για τις αντίστοιχες αιτήσεις με τις φετινές) θα πραγματοποιούνταν στις 28 Φεβρουαρίου 2019, όπως και τελικά έγινε.

Επίδομα παιδιού Α21: Πότε καταβάλλεται η πρώτη δόση για το 2020

Η πρώτη διμηνιαία δόση του 2020 (για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο) θα καταβληθεί την Τρίτη 31 Μαρτίου 2020 σε όλους όσοι θα έχουν υποβάλλει νέα αίτηση για το επίδομα παιδιού 2020 μέχρι τέλη Φεβρουαρίου.

Για τη χορήγηση της δόσης του Α’ διμήνου 2020 θα ληφθεί υπόψη το συνολικό οικογενειακό εισόδημα που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2018 (περσινή φορολογική δήλωση). Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν φέτος στο Α21 του 2020.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας που θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες, όλα τα επιδόματα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλονται την ίδια ημέρα και θα είναι η τελευταία εργάσιμη κάθε μήνα.

Ως εκ τούτου, το 2020 το επίδομα παιδιού Α21, το επίδομα στέγασης (ενοικίου), το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα και το επίδομα στεγαστικής συνδρομής και ομογενών θα καταβάλλονται την ίδια ημέρα, την τελευταία εργάσιμη κάθε μήνα.

Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν φέτος στο Α21 του 2020.

Όπως και πέρυσι, οι τεχνικές δυνατότητες της νέας πλατφόρμας εγγυώνται πως το σύνολο των δικαιούχων που επιθυμούν να υποβάλλουν εγκαίρως αίτηση Α21 θα έχουν την δυνατότητα να το κάνουν.

Επίδομα παιδιού Α21: Πότε ανοίγουν ξανά οι αιτήσεις;

Σύμφωνα με πληροφορίες και πηγές, περίπου στα μέσα Φεβρουαρίου 2020 αναμένεται να ανοίξει ξανά η πλατφόρμα των αιτήσεων για το επίδομα παιδιού Α21 από τον ΟΠΕΚΑ.

Το επίδομα παιδιού του ΟΠΕΚΑ θα συνδέεται από φέτος για πρώτη φορά με την επαρκή φοίτηση του παιδιού στο σχολείου, ενώ η απαιτούμενη διάρκεια παραμονής ως προϋπόθεση χορήγησης των επιδομάτων, ορίζεται στα δώδεκα χρόνια για τους πολίτες τρίτων χωρών από τα πέντε που ήταν ως τώρα.

Ο ΟΠΕΚΑ θα διασταυρώνει ηλεκτρονικά τα δηλωθέντα στοιχεία από τους αιτούντες του επιδόματος παιδιού με τις διαθέσιμες ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), του πληροφοριακού συστήματος «Μητρώο Πολιτών» του Υπουργείου Εσωτερικών, των Μητρώων του Εθνικού Συστήματος Πληρωμών Συντάξεων, των πληροφοριακών συστημάτων της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (ΗΔΙΚΑ), του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), της Ελληνικής Αστυνομίας, των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), καθώς και κάθε άλλης δημόσιας αρχής.

Η πλατφόρμα αιτήσεων Α21 για το επίδομα παιδιού, είναι και φέτος προσβάσιμη όπως και πέρυσι μέσω της ιστοσελίδας του ΟΠΕΚΑ (www.opeka.gr) και της ΗΔΙΚΑ (www.idika.gr).

Η είσοδος γίνεται με χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet.

Δείτε ακόμα:

Αυτά που πρέπει να ξέρεις αν έχεις κάρτα ανεργίας στον ΟΑΕΔ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

27-02-2024

Αγία Παρασκευή Αττικής

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;