Δίκη Χρυσής Αυγής – Κώστας Παπαδάκης: Σαν πολλά δεν σας φαίνονται τα
Όσα είπε στη σημερινή του αγόρευση στη Δίκη της Χρυσής Αυγής, ο δικηγόρος των Αιγύπτιων αλιεργατών, Κώστας Παπαδάκης

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται σήμερα, Τρίτη 21 Ιανουαρίου, η αγόρευση του ενός εκ των τριών συνηγόρων των Αιγύπτιων αλιεργατών, Κώστα Παπαδάκη, στην πολύκροτη Δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ο συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής, Κώστας Παπαδάκης, αναφέρθηκε σήμερα στα δεκάδες περιστατικά επιθέσεων που μετρά η Χρυσή Αυγή, επισημαίνοντας ότι είναι πολλά για να είναι «μεμονωμένα περιστατικά», αφού πρώτα απαρίθμησε τις επιθέσεις που δρομολόγησε η οργάνωση μόνο το 2012.

Ο κ. Παπαδάκης παρέθεσε σε τίτλους ενώπιον του δικαστηρίου τον μακρύτατο κατάλογο των βίαιων περιστατικών, στα οποία ενεπλάκη η Χρυσή Αυγή από την είσοδό της στο κοινοβούλιο τον Ιούνιο του 2012, μέχρι και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στις 18 Σεπτεμβρίου του 2013.

Τριπλασιασμός των περιστατικών βίας το δεύτερο εξάμηνο του 2012 σε σχέση με το πρώτο

Στην αρχή της αγόρευσή του, ο κ. Παπαδάκης υπογράμμισε ότι στις αρχές του 2012, κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, η Χρυσή Αυγή ασκούσε επιδεικτική βία, αναφέροντας το χαστούκι του Ηλία Κασιδιάρη στη Λιάνα Κανέλλη σε τηλεοπτική εκπομπή, αλλά και το γεγονός ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος, το βράδυ των βουλευτικών εκλογών, ευχαρίστησε «τα παιδιά με τις μαύρες μπλούζες» για την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή.

Ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής έκανε επίσης λόγο στη σωρεία επιθέσεων που έχει πραγματοποιήσει η ναζιστική οργάνωση το 2012 στις περιοχές: Κόρινθος, Αιτωλικό, Πειραιάς, Λυκόβρυση, Αγιος Δημήτριος, Κοζάνη, Ραφήνα, πλατεία Αμερικής, Άγιος Παντελεήμονας, Σεπόλια, Ανάβυσσος, Κορυδαλλός, Σέρρες, Λαύριο, Αγρίνιο, Ηράκλειο, Λαγκαδάς Θεσσαλονίκης, στο θέατρο «Χυτήριο» και αλλού, ενώ στη συνέχεια παρατήρησε το εξής: έχουμε δηλαδή τριπλασιασμό των περιστατικών βίας το δεύτερο εξάμηνο του 2012 σε σχέση με το πρώτο», ενώ δηλαδή η οργάνωση είχε θεσμική ασυλία.

Ο δικηγόρος, Κώστας Παπαδάκης, συνέτριψε με αυτό τον τρόπο τον ισχυρισμό πως η Χρυσή Αυγή «δεν είχε λόγο να προχωρά σε τέτοιες ενέργειες» από τη στιγμή που βρισκόταν σε εκλογική άνοδο.

«Μέχρι την 12/6/12 τα καταγεγραμμένα περιστατικά είναι 61. Στο υπόλοιπο του 2012 είναι 192. Έχουμε δηλαδή τριπλασιασμό των περιστατικών βίας. Δεν θα τα αναφέρω γιατί δεν θα μου φτάσει ούτε μέχρι το μεσημέρι η ώρα.”

«Σαν πολλά δεν σας φαίνονται, κυρία εισαγγελέα για να είναι μεμονωμένα και να μην συνδέονται;»

Διακόπτοντας σε κάποιο σημείο μάλιστα την απαρίθμηση των περιστατικών επίθεσης της ΧΑ (με αφετηρία την επίθεση σε Αιγύπτιους αλιεργάτες και είσοδο στη Βουλή), ο δικηγόρος απευθύνθηκε στην εισαγγελέα της έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου, και διερωτήθηκε το εξής: «Σαν πολλά δεν σας φαίνονται, κυρία εισαγγελέα για να είναι μεμονωμένα και να μην συνδέονται;»

Σεπτέμβριος 2013

Στη συνέχεια, ο Κώστας Παπαδάκης αναφέρθηκε στα τρία γεγονότα του Σεπτεμβρίου 2013, με τα οποία κορυφώθηκε μέσα σε μία εβδομάδα η δράση της οργάνωσης, δείχνοντας την αποφασιστικότητά της με τον πιο βίαιο τρόπο.

Συγκεκριμένα, ο δικηγόρος αναφέρθηκε:

1. Στη δολοφονική επίθεση ενάντια στους αφισοκολλητές στο Πέραμα, «η οποία ήταν κατά μέτωπο σύγκρουση με το ΚΚΕ»,

2. Στην επίθεση στον Μελιγαλά, «όπου έχουμε αναζωπύρωση της ναζιστικής προπαγάνδας και όπου ο μολοσσός χιμάει στο αφεντικό του»

και

3. Στη δολοφονία του αντιρατσιστική και μουσικού, Παύλου Φύσσα, λέγοντας πως «το τάγμα εφόδου είναι αποφασισμένο να μην αφήσει όρθιο κανέναν αντιφρονούντα και γι’ αυτό έδρασε οργανωμένα».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης ο ίδιος στην «πιο σημαντική απ’ όλες» κατάθεση του αστυνομικού, Δημήτρη Κουρετζή, ο οποίος και συνέλαβε τον Ρουπακιά, και απέδειξε ότι οι αστυνομικοί δεν έκαναν τίποτα, αφού ο Ρουπακιάς επιχείρησε να διαφύγει και στη συνέχεια τους είπε «είμαι δικός σας, της Χρυσής Αυγής».

Η κατάθεση αυτή δόθηκε στις 8 Μαΐου 2014, σύμφωνα με τον Κ. Παπαδάκη, δηλαδή οκτώ μήνες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Σύμφωνα με την αγόρευση του δικηγόρου: “Επέτρεψε για μήνες στη Χ.Α. να σπεκουλάρει και να έχει την πολυτέλεια να ισχυρίζεται ότι δεν είχε σχέση με το έγκλημα”.

Για τα όπλα της ΧΑ

Όσο για τα όπλα που είχε η ΧΑ, ο Κ. Παπαδάκης ανέφερε πώς «άλλοτε λίγα, άλλοτε πολλά, όπλα έχουν βρεθεί σε κατ’ οίκον έρευνες, στα γραφεία, έξω από γραφεία, έχουμε δει φωτογραφίες με τάγματα εφόδου να εκπαιδεύονται στα όπλα από τον Κασιδιάρη», σχολιάζοντας ότι οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής έγιναν στις 28 Σεπτεμβρίου του 2013.

“Δέκα μέρες μετά τη δολοφονία Φύσσα το κράτος ψάχνει για όπλα, επομένως εδώ δεν έχουμε αιφνίδιους ελέγχους. Όπως είδαμε, ο μόνος που δεν πρόλαβε να τα ξεφορτωθεί ήταν ο Σωτήρης Δεβελέκος. Όλοι οι άλλοι είχαν το χρονικό περιθώριο να τα κρύψουν και μάλιστα στο σπίτι της αστυνομικού Βενετίας Πόπορη» ( κατηγορούμενη στη δίκη για παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών).

Αναγνωστέα έγγραφα στο δικαστήριο

Όσο για τα αναγνωστέα έγγραφα, στα οποία αφιέρωσε πολύ χρόνο το δικαστήριο, ο συνήγορος τα χώρισε σε 4 κατηγορίες:

-Όσα συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της προδικασίας,

-Όσα εισφέρθηκαν από μάρτυρες και παράγοντες κατά την προδικασία,

-Όσα αποκτήθηκαν με ειδικές ανακριτικές πράξεις

και

-Όσα ψηφιακά πειστήρια (ηχητικά, βίντεο, φωτογραφίες) κατασχέθηκαν από τους ίδιους τους κατηγορούμενους.

Σύμφωνα με παρατήρηση του δικηγόρου, «Αυτή η τελευταία κατηγορία είναι η σημαντικότερη και σε αυτήν πρέπει να επικεντρωθεί το δικαστήριό σας στη διάσκεψή του»[…] «αυθεντικά αποδεικτικά στοιχεία, τη γνησιότητα των οποίων δεν αμφισβήτησε κανένας από τους κατηγορούμενους και τα οποία έχουν συλλεγεί εκούσια σε ανύποπτο χρόνο». «Αυτά αποδεικνύουν χωρίς καμία αμφιβολία την ύπαρξη και τον τρόπο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης».

“Είναι υπεύθυνη ποινικά μια εγκληματική οργάνωση, ακόμα και όταν δεν κάνει τίποτα, όχι όταν έχει τόσα περιστατικά.”

Φτάνοντας στο τέλος της αγόρευσής του, ο Κώστας Παπαδάκης αναφέρθηκε στον κατάλογο των βίαιων περιστατικών της ΧΑ, λέγοντας ότι βάσει του 187, μια εγκληματική οργάνωση, είναι ποινικά υπεύθυνη ακόμα και όταν δεν προλάβει να πραγματοποιήσει ενέργειες, πόσο μάλλον με τόσα περιστατικά.

«Κανένας πολιτικός οργανισμός δεν βγήκε με τέτοια προκλητικά χαρακτηριστικά για να κεφαλαιοποιήσει όλη τη βία. Είναι υπεύθυνη ποινικά μια εγκληματική οργάνωση, ακόμα και όταν δεν κάνει τίποτα, όχι όταν έχει τόσα περιστατικά. Από πλευράς καταγραφής των περιστατικών υπάρχουν 281 ως Απρίλιο του 2013. Η συντριπτική πλειοψηφία μετά την εκλογή της στη Βουλή. Η ΧΑ πολλαπλασιάζει τις επιθέσεις με συμμετοχή βουλευτών, κλιμάκωση της βίας όχι μόνο με περισσότερα περιστατικά αλλά και με πιο σημαντικά».

Υπενθυμίζουμε ότι, στο πλαίσιο της δίκης της Χρυσής Αυγής, στην οποία αποδίδονται κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση, συνεκδικάζονται τρία κακουργήματα:

-Η ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα, στις 18 Σεπτεμβρίου του 2013,

-Η απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη, Αμπουζίντ Εμπάρακ στις 12 Ιουνίου 2012,

-Και η απόπειρα ανθρωποκτονίας των στελεχών του ΚΚΕ και μελών του ΠΑΜΕ στις 12 Σεπτεμβρίου του 2013

Παράλληλα, στη δίκη της Χρυσής Αυγής συνεξετάζονται 60 ακόμα υποθέσεις που έχουν ήδη δικαστεί ή δικάζονται παράλληλα σε άλλα δικαστήρια και αφορούν εγκλήματα, για τα οποία έχουν καταδικαστεί ή κατηγορούνται τα μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης για ένταξη ή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Δείτε επίσης:

Δίκη Χρυσής Αυγής – Συνήγορος οικογένειας: «Ο Παύλος Φύσσας δεν δολοφονήθηκε για το τίποτα»

Εισαγγελέας για Δολοφονία Παύλου Φύσσα: Ένοχος μόνο ο Γ. Ρουπακιάς

Δίκη Χρυσής Αυγής – Αμετανόητος o Μιχαλολιάκος: “Το κόμμα δεν έχει καμία σχέση με τη δολοφονία Φύσσα”

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;