Ηφαιστίωνας: Από ποιον διάσημο στρατηγό πήρε το όνομά της η κακοκαιρία;
Ποιος ήταν ο Ηφαιστίωνας;

Ο Ηφαιστίων ήταν αρχαίος Έλληνας στρατηγός και ευγενής της Μακεδονίας. Γεννήθηκε στην Αρχαία Πέλλα το 356 π.Χ και ήταν γιος του Αμύντορα, ο οποίος σύμφωνα με την μυθολογία ήταν βασιλιάς της θεσσαλικής πόλης του Ορμενίου. Συνδέθηκε με τον Μέγα Αλέξανδρο, δεδομένου ότι ήταν ο στενότερος από όλους τους φίλους του, καθώς είχαν μεγαλώσει μαζί από παιδιά. Μαζί όντας παιδιά είχαν παρακολουθήσει διαλέξεις του γνωστού φιλόσοφου Αριστοτέλη, ο οποίος όπως είναι γνωστό ότι ήταν ο δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο Ηφαιστίων ήταν διακεκριμένος στρατιωτικός, καθώς ήταν μέλος της σωματοφυλακής του Αλεξάνδρου, διοικητής του ιππικού των Εταίρων, καθώς και υπεύθυνος για πολλές άλλες δραστηριότητες, όπως διπλωματικές αποστολές, γεφύρωση ποταμών, και την εγκαθίδρυση νέων οικισμών. Αυτός επικοινωνούσε με τους Αριστοτέλη και Ξενοκράτη πίσω στην Ελλάδα, ενώ  είχε υποστηρίξει την προσπάθεια του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην ανάμειξη των ελληνικών και των περσικών τρόπων ζωής. Μάλιστα ο Μέγας Αλέξανδρος του είχε εμπιστευθεί το αξίωμα του χιλίαρχου χρίζοντας τον ουσιαστικά ως τον δεύτερο πιο σημαντικό και υψηλόβαθμο άνθρωπο στην αυτοκρατορία.

Ο Ηφαιστίων παντρεύτηκε την αδερφή της δεύτερης συζύγου του Αλεξάνδρου, της Στατείρας, η οποία ονομαζόταν Δρυπέτη.

Ο Ηφαιστίωνας πέθανε στα Εκβάτανα στην ηλικία των 32 ετών και έκτοτε ο Αλέξανδρος έπεσε σε βαθύτατο πένθος. Σύντομα ζήτησε από τους ιερείς του μαντείου της Σίουα στην Αίγυπτο να αφηρωίσουν τον Ηφαιστίωνα, και έκτοτε ο Ηφαιστίωνας λατρεύτηκε ως θεϊκός ήρωας.

Ο Ηφαιστίων αποτεφρώθηκε στη Βαβυλώνα το 324 π.Χ, με την παρουσία όλων των στρατευμάτων. Ο καλός του φίλος Μέγας Αλέξανδρος πέθανε 8 μήνες αργότερα, έχοντας ακόμη κατά νου την δημιουργία επιβλητικών μνημείων προς τη μνήμη του φίλου του Ηφαιστίωνα. Σύμφωνα με ευρήματα στην Αμφίπολη μάλιστα, ο τύμβος στον λόφο Καστά ανάγεται στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και χτίστηκε μετά από διαταγή του ίδιου προς τιμήν του καλού του φίλου Ηφαιστίωνα.

Η φιλία του Ηφαιστίωνα και του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν τόσο σημαντική που πολλοί την σύγκριναν με αυτήν του Πατρόκλου και του Αχιλλέα. Μάλιστα κατά την διάρκεια των λατρευτικών τελετών στην Τροία ο Μέγας Αλέξανδρος στεφάνωσε τον τάφο του Αχιλλέα και ο Ηφαιστίωνας του Πατρόκλου.

Δείτε επίσης: Ζηνοβία: Ποια ήταν η βασίλισσα που έδωσε το όνομά της στη νέα κακοκαιρία;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

27-02-2024

Αγία Παρασκευή Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;