Απίστευτο! Ανακαλύφθηκε μαύρη τρύπα μεγαλύτερη από τον Ήλιο!
Κινέζοι επιστήμονες ανακάλυψαν μία μαύρη τρύπα που είναι 70 φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο μας!

Κινέζοι επιστήμονες ανακάλυψαν μία μαύρη τρύπα που είναι 70 φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο! Κι όμως, η μαύρη τρύπα με την ονομασία LB-1 κινείται γύρω από ένα άστρο και απέχει περίπου 15.000 έτη φωτός από τη Γη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μάζα της μαύρης αυτής τρύπας είναι περίπου 70 φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο. Οι αστρονόμοι του Εθνικού Αστρονομικού Παρατηρητηρίου της Κίνας και της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, με επικεφαλής τον Λίου Τζιφένγκ, έκαναν την ανακάλυψη με το κινεζικό τηλεσκόπιο LAMOST. Η σχετική δημοσίευση πραγματοποιήθηκε στο περιοδικό “Nature”.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση αυτή, η LB-1 ανήκει στην κατηγορία των αστρικών μαύρων οπών. Αυτό σημαίνει ότι σχηματίσθηκε μετά από την έκρηξη και τη βαρυτική κατάρρευση ενός μεγάλου άστρου. Έως αυτή την αποκάλυψη, οι επιστήμονες πίστευαν ότι τέτοιου είδους μαύρες τρύπες δε φθάνουν σε μέγεθος μεγαλύτερο από 20 φορές σε σχέση με τον Ήλιο μας.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Τζιφένγκ:

“Μαύρες τρύπες με τέτοια μάζα δεν θα έπρεπε καν να υπάρχουν στο γαλαξία μας, σύμφωνα με τα περισσότερα υπάρχοντα μοντέλα αστρικής εξέλιξης. Η LB-1 έχει διπλάσια μάζα από αυτή που θεωρούσαμε δυνατή. Τώρα οι επιστήμονες πρέπει να αντιμετωπίσουν την πρόκληση να εξηγήσουν τη δημιουργία της.”

Μία από τις πιθανότητες, που δεν έχουν αποκλείσει ακόμη οι επιστήμονες, είναι ότι πρόκειται για δύο μαύρες τρύπες σε κοντινή τροχιά η μία γύρω από την άλλη και όχι για μία μόνο μαύρη τρύπα. Μαύρες τρύπες σαν τη LB-1, αλλά μικρότερες σε μέγεθος, θεωρούνται κοινές στο γαλαξία μας. Μάλιστα, ο αριθμός τους φθάνει περίπου τα 100 εκατομμύρια σύμφωνα με μια εκτίμηση. Σπάνια, όμως, εντοπίζονται. Και αυτό γιατί, σε αντίθεση με άλλα είδη μαύρων οπών, δεν εκπέμπουν ακτίνες-Χ.

Από αυτές που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα, που απαριθμούνται περίπου στις δύο δεκάδες, έχουν όλες μάζες κάτω των 30 Ήλιων. Αυτό καθιστά την LB-1 την μεγαλύτερη έως τώρα αστρική μαύρη τρύπα στο γαλαξία μας. Όμως, σε σχέση με μαύρες τρύπες που έχουν εντοπισθεί στο κέντρο άλλων γαλαξιών, είναι πολύ μικρότερη σε μέγεθος. Οι μαύρες τρύπες αυτές έχουν μάζες εκατομμυρίων ή και δισεκατομμυρίων ήλιων.

Δες ακόμα: Πώς θα ήταν αν έπεφτες μέσα σε… μία μαύρη τρύπα; (vid)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

27-02-2024

Αγία Παρασκευή Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
08 Μαϊ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;