10 λόγοι για τους οποίους αξίζει να σπουδάσεις Φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Ζωής και Υγείας και ο Συντονιστής του Προγράμματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, σου δίνουν δέκα καλούς λόγους για να ακολουθήσεις τις αντίστοιχες σπουδές και 10 tips για το πώς θα τα καταφέρεις

Ζούμε σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται συνεχώς και καλείται να αντιμετωπίσει ολοένα και περισσότερες προκλήσεις στον τομέα των Επιστημών της Ζωής και της Υγείας: Από τις ραγδαίες κλιματικές μεταβολές και τους επιθετικούς ιούς, μέχρι την επέλαση του αντιεμβολιαστικού κινήματος και το καθημερινό φορτίο άγχους που ο καθένας μας “κουβαλά”, ο ρόλος της παγκόσμιας ιατρικής και φαρμακευτικής κοινότητας, είναι παραπάνω από καθοριστικός σε ό,τι αφορά τη συλλογική και ατομική υγεία του ανθρώπινου πληθυσμού.

Συγκεκριμένα, ο κλάδος της φαρμακευτικής αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά και επαγγελματικά πεδία, γιατί συμβάλλει, τόσο στη γνώση, όσο και στη θεραπεία του ανθρώπινου οργανισμού με την ανάπτυξη και χρήση ασφαλών και αποτελεσματικών φαρμάκων. Να τονίσουμε, στο σημείο αυτό, ότι η φαρμακευτική είναι μια εφαρμοσμένη επιστήμη που εμπλέκει τη Χημεία, τη Βιολογία, τη Βιοχημεία, τη γενετική, την παθολογία, αλλά άλλους συναφείς επιστημονικούς τομείς.

Οι περιπτώσεις που “μαρτυρούν” την ύψιστη συνεισφορά της φαρμακευτικής επιστήμης στην αντιμετώπιση σοβαρών κινδύνων για την υγεία του ανθρώπου, είναι πολλές, και αρκεί κανείς να σκεφτεί πόσο σημαντικά έχουν μειωθεί τα ποσοστά θνησιμότητας και πόσο αυξήθηκε το προσδόκιμο επιβίωσης, είτε π.χ. με την ανακάλυψη και χρήση των αντιβιοτικών, είτε στην αντιμετώπιση του καρκίνου, αλλά και τόσων άλλων παθολογικών καταστάσεων.

Η αποστολή των φαρμακοποιών πλέον υπερβαίνει κατά πολύ την προμήθεια φαρμάκων και οι ίδιοι, ως επαγγελματίες υγείας, αποτελούν δικαίως αναπόσπαστο μέρος της αλυσίδας της υγειονομικής περίθαλψης, ιδιαίτερα της πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Αν εσύ, λοιπόν, έχεις πάθος και όραμα για την υγεία των ανθρώπων και θες πραγματικά να κάνεις ό,τι μπορείς για να συμβάλλεις στη διατήρηση, αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να σκεφτείς σοβαρά τις σπουδές Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. 

Σπουδάζοντας Φαρμακευτική στο Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Οι σπουδές Φαρμακευτικής διαρκούν πέντε (5) έτη και η διδασκαλία πραγματοποιείται στην ελληνική γλώσσα, ενώ το πτυχίο που απονέμεται με το πέρας των σπουδών είναι Bachelor of Pharmacy (ΒPharm).

Το Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας υπάγεται στο Τμήμα Επιστημών Ζωής και Υγείας, υιοθετώντας τα πιο σύγχρονα δεδομένα φαρμακευτικής εκπαίδευσης και παρέχοντας στους σπουδαστές του ένα ολοκληρωμένο ακαδημαϊκό και πρακτικό υπόβαθρο. Μέσω του εν λόγω προγράμματος, οι φοιτητές αποκτούν όλες τις απαραίτητες θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις, έτσι ώστε να κατανοήσουν σε βάθος τον τομέα των φαρμάκων και να μπορέσουν αργότερα να ασκήσουν το επάγγελμα του φαρμακοποιού, τόσο στην κοινότητα και τον κλινικό χώρο, όσο και στη βιομηχανία.

Όσο για το πρόγραμμα σπουδών, αυτό είναι πλήρως σύμφωνο με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα και τις νομικές απαιτήσεις (Οδηγία 2005/36ΕΚ). Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι αναγνωρισμένο από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π ως ομοταγές Πανεπιστήμιο με τα Ελληνικά Α.Ε.Ι και οι τίτλοι σπουδών του τυγχάνουν αξιολόγησης πιστοποίησης από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. Πτυχία αποφοίτων Φαρμακευτικής (με πλήρη πρακτική στην Ελλάδα μέσω Erasmus+) έλαβαν ήδη ισοτιμία και αντιστοιχία από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.

Τα μαθήματα που περιλαμβάνει, υιοθετούν τις μοντέρνες κατευθύνσεις και τα διάφορα αντικείμενα της Φαρμακευτικής, ενθαρρύνοντας τις δεξιότητες των φοιτητών και προσφέροντας ουσιαστική γνώση πάνω στα πιο σύγχρονα επιστημονικά θέματα αιχμής.

Αφού ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, οι απόφοιτοι φαρμακοποιοί διαθέτουν πλέον μια ολοκληρωμένη και σύγχρονη γνώση στον τομέα του φαρμάκου, ικανή να ανταποκριθεί στις ραγδαίες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις του σήμερα.

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, διεθνώς φημισμένο για την καινοτόμο και ποιοτική εκπαίδευση που προσφέρει στους φοιτητές του, διαθέτει επίσης σύγχρονα, άνετα και ασφαλή εργαστήρια, αποκλειστικά για τις ανάγκες της Φαρμακευτικής.

Τα εν λόγω εργαστήρια είναι πλήρως εξοπλισμένα με όργανα και μηχανήματα επιστημονικής αιχμής, καθώς και με ένα εικονικό φαρμακείο, μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Αναλυτικά, υπάρχουν τα εξής εργαστήρια:

Εργαστήρια Βιολογίας και Φαρμακολογίας

Εργαστήριο Ανατομίας/Φυσιολογίας (συν την Ιατρική Σχολή)

Εργαστήρια Χημείας

Εργαστήριο Φαρμακευτικής Χημείας

Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας

Εργαστήριο Φαρμακευτικής Τεχνολογίας

Εργαστήριο Ανάλυσης Φαρμάκων

Εικονικό Φαρμακείο

Με τις σπουδές στη Φαρμακευτική του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, οι απόφοιτοι γίνονται σωστοί επαγγελματίες υγείας και μαθαίνουν να συνδυάζουν τη θεωρητική γνώση με την πρακτική εμπειρία, ώστε να ενισχύουν τον κοινωνικό ρόλο του φαρμακοποιού και να μπορούν να παρεμβαίνουν επιστημονικά στη θεραπευτική διαδικασία, ενώ παράλληλα το θεωρητικό τους υπόβαθρο, τους εξασφαλίζει τη δυνατότητα πρόσβασης σε περαιτέρω σπουδές ή και ενασχόληση στον τομέα της έρευνας.

Όσο για τις ευκαιρίες επαγγελματικής κατάρτισης, οι απόφοιτοι του προγράμματος Φαρμακευτικής, έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν στον τομέα του ιδιωτικού ή νοσοκομειακού φαρμακείου, στη φαρμακευτική βιομηχανία, στη βιομηχανία καλλυντικών, αλλά και σε Φαρμακορρυθμιστικές αρχές και οργανισμούς.

Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Drug Regulatory Affairs»

Ολοκληρώνοντας τις προπτυχιακές τους σπουδές στη Φαρμακευτική, οι απόφοιτοι μπορούν να συνεχίσουν σε μεταπτυχιακές σπουδές στο πεδίο της επιλογής τους, καθώς το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας προσφέρει ένα καινοτόμο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών (Master of Science) στο πεδίο «Drug Regulatory Affairs», το οποίο διαρκεί ενάμιση χρόνο και αποτελεί το πρώτο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του είδους του που προσφέρεται με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στην Ευρώπη.

Πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα που έχει πιστοποιηθεί από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου και προσφέρεται εξ’ αποστάσεως (Distance Learning) στην αγγλική γλώσσα, εξασφαλίζοντας στους φαρμακοποιούς, αλλά και στους απόφοιτους συναφών κλάδων, μια πιο εξειδικευμένη κατανόηση των διαφόρων πτυχών της κανονιστικής διαδικασίας των φαρμάκων, καθώς και της ορθής και αποτελεσματικής εφαρμογής της.

10 λόγοι για να σπουδάσεις Φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας από τον Πρόεδρο του Τμήματος Επιστημών Ζωής και Υγείας, Δρ Κυριάκο Φελέκκη:

Εμείς, από την πλευρά μας, το ψάξαμε λίγο παραπάνω και αποφασίσαμε να βάλουμε το δικό μας “λιθαράκι” για να σε βοηθήσουμε να κοιτάξεις το μέλλον με λίγο μεγαλύτερη σιγουριά, ζυγίζοντας τα πράγματα και παίρνοντας τελικά την καλύτερη δυνατή απόφαση. Γι’ αυτό τον λόγο κιόλας, απευθυνθήκαμε στον Πρόεδρο του Τμήματος, Δρ Κυριάκο Φελέκκη, και στον Συντονιστή του Προγράμματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Χρίστο Πέτρου, προκειμένου να μας απαντήσουν στο εξής απλό ερώτημα:

Γιατί ένας νέος άνθρωπος με όραμα στη Φαρμακευτική αξίζει να ακολουθήσει σπουδές Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας;

Σου παρουσιάζουμε, λοιπόν, παρακάτω τις απαντήσεις που λάβαμε:

1. Οι σπουδές Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας αποτελούν την πρώτη επιλογή ανάμεσα στους Ελλαδίτες και Κύπριους φοιτητές.

2. Το Πανεπιστήμιο διαθέτει 8 υπερσύγχρονα, πλήρως εξοπλισμένα και ανεξάρτητα εργαστήρια αποκλειστικά για τη Φαρμακευτική.

3. Το 5ο έτος σπουδών είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στην Πρακτική Άσκηση, χωρίς επιπλέον δίδακτρα.

4. Οι απόφοιτοι του Προγράμματος ασκούν το φαρμακευτικό επάγγελμα (σε φαρμακείο ή στη Βιομηχανία) στην Ελλάδα και την Κύπρο, έχοντας επίσης τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν μεταπτυχιακές σπουδές.

5. Απόλυτη επιτυχία αποφοίτων στις εξετάσεις για απόκτηση άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος.

6. Το Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου είναι βραβευμένο με το «Χρυσό Αριστείο» Φαρμακευτικής Αγοράς 2017 στην κατηγορία «Επιστημονικά Εκπαιδευτικά Προγράμματα για Φαρμακοποιούς».

7. Είναι επίσης μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακευτικών Σχολών και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φαρμακευτικής.

8. Η Φαρμακευτική του Πανεπιστημίου Λευκωσίας περιλαμβάνει μια μεγάλη Ομάδα μόνιμου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού, που συνδυάζει υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα και εμπειρίες στη Φαρμακευτική.

9. Οι φοιτητές του προγράμματος κατέκτησαν τις πρώτες θέσεις στον διεθνή διαγωνισμό φοιτητών φαρμακευτικής «Leaders of Tomorrow» του διεθνούς οργανισμού Drug Information Association.

10. Οι σπουδές Φαρμακευτικής προσφέρουν τη δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα φοιτητικής κινητικότητας Erasmus.

10 tips του Συντονιστή του Προγράμματος Φαρμακευτικής, Δρ Χρίστου Πέτρου, για το πώς θα πετύχεις με τις σπουδές σου στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας:

1. Να αγαπά την Φαρμακευτική.

2. Να αξιοποιεί τον χρόνο στις διαλέξεις σωστά συμμετέχοντας ενεργά.

3. Στην αρχή κάθε εξαμήνου θέτει τους ακαδημαϊκούς του στόχους και ετοιμάζει ένα πλάνο για το πως θα πετύχει.

4. Να χρησιμοποιεί στο μέγιστο όλα τα μέσα που βρίσκονται στη διάθεση σου (βιβλιογραφία, internet, καθηγητές) για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και τις αδυναμίες σου.

5. Να οργανώνει το διάβασμά του μεθοδικά, έτσι ώστε να έχει καλύψει τα βασικά σημεία του μαθήματος πριν από την εξέταση ώστε να μπορέσει να αποδώσει καλύτερα στο μάθημα.

6. Να αναζητά, αναλύει και συνθέτει δεδομένα και πληροφορίες, κάνοντας χρήση της κατάλληλης τεχνολογίας.

7. Να προσαρμόζεται σε νέες καταστάσεις και να λαμβάνει αποφάσεις.

8. Να επιδεικνύει επαγγελματική, κοινωνική και ηθική υπευθυνότητα και ευαισθησία.

9. Να αναπτύσσει κριτική σκέψη.

10. Να συμμετέχει σε κλαδικές, επαγγελματικές και επιστημονικές εκδηλώσεις.

Δύο λόγια για το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

To Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στην Κύπρο, μετρώντας περισσότερους από 12.000 φοιτητές από 70 χώρες του κόσμου και προσφέροντας περισσότερα από 100 συμβατικά και εξ αποστάσεως προγράμματα προπτυχιακού, μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου. Αποτελεί έναν εξαιρετικά πρωτοπόρο ακαδημαϊκό ίδρυμα, το οποίο συνεργάζεται με κορυφαία διεθνή πανεπιστήμια-εταίρους, όπως το St George’s, University of London, το Πανεπιστήμιο της Πάδοβα, του Ζάκρεμπ, του Δυτικού Σίδνεϊ, το Πανεπιστήμιο του Κρατικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας – MGIMO, αλλά και με κορυφαία ελληνικά πανεπιστήμια, όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Αξίζει να σημειωθεί πως το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας αποτελεί την πρώτη επιλογή των Εξ Ελλάδος φοιτητών για σπουδές στο εξωτερικό, αποτελώντας έτσι το 35-40% του συνολικού ποσοστού των φοιτητών που προέρχονται από το εξωτερικό!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

04-03-2024

Αγιος Γορδιος

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1 
 1