Παρίσι: Παραλύει λόγω μεγάλης απεργίας στα ΜΜΜ – Δείτε αναλυτικά

Από neolaia.gr Team 13 Σεπτεμβρίου 2019

Μία από τις μεγαλύτερες απεργίες στα ΜΜΜ γίνεται σήμερα στο Παρίσι. Δες αναλυτικά.

Στο Παρίσι από σήμερα η μετακίνηση των πολιτών θα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Καθώς, απειλείται με παράλυση η γαλλική πρωτεύουσα από την απεργία στον τομέα των μεταφορών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιο μεταρρύθμισης των συντάξεων που προωθεί η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν.

Σήμερα το πρωί, η ακινητοποίηση των συρμών προκάλεσε μποτιλιάρισμα μήκους πάνω από τα 200 χιλιομέτρα στις οδικές αρτηρίες της περιφέρειας του Παρισιού. Μάλιστα, η απεργία αυτή στα ΜΜΜ παρουσιάζεται ως η σημαντικότερη των τελευταίων δώδεκα ετών, με την διακοπή δέκα γραμμών του μετρό!

Κανένας συρμός δεν κυκλοφορούσε σε δέκα γραμμές του μετρό. Σε άλλες η κυκλοφορία είχε περιορισθεί στην λειτουργία ενός συρμού ανά τρεις ή τέσσερις, αλλά μόνο στις ώρες αιχμής. Μάλιστα, αρκετοί σταθμοί παρέμειναν κλειστοί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μόνες γραμμές που βρίσκονται σε λειτουργία είναι οι δύο πλήρως αυτοματοποιημένες. Όπως όλα δείχνουν, όμως, αυτές ενδεχομένως να τεθούν επίσης εκτός λειτουργίας λόγω του συνωστισμού.

Μεγάλη κίνηση αναμένεται επίσης στο δίκτυο του προαστιακού σιδηροδρόμου (RER) και κυρίως στην γραμμή που συνδέει την πρωτεύουσα με το αεροδρόμιο Roissy-Charles-de-Gaulle. Το αεροδρόμιο είχε 72 εκατομμύρια επιβάτες το 2018. Η κυκλοφορία των λεωφορείων και των τραμ θα είναι επίσης εξαιρετικά περιορισμένη.

Η διεύθυνση του RATP, της δημόσιας εταιρείας διαχείρισης του δικτύου μεταφορών της γαλλικής πρωτεύουσας, ζήτησε από τους επιβάτες να αναβάλουν ή να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και πρότεινε κάποιες εναλλακτικές λύσεις. Ανάμεσα τους ήταν δωρεάν μετακίνηση με ηλεκτρικά πατίνια, ποδήλατα και σκούτερ ή συμμετοχή σε έξοδα πάρκινγκ και από κοινού μετακίνηση με ιδιωτικά αυτοκίνητα.

Τα συνδικάτα του RATP κήρυξαν την απεργία αυτή για να υπερασπισθούν το ειδικό καθεστώς των συντάξεων στον τομέα τους που θα καταργηθεί βάσει της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης Μακρόν. Η μεταρρύθμιση αυτή προβλέπει την κατάργηση του συνόλου των ειδικών συνταξιοδοτικών καθεστώτων που απολαμβάνουν ορισμένοι υπάλληλοι του δημοσίου τομέα, οι εργαζόμενοι σε ορισμένες δημόσιες επιχειρήσεις (ναυτικοί, γραφείς συμβολαιογραφείων, εργαζόμενοι στην Οπερα του Παρισιού..) και την αντικατάστασή τους από ενιαίο σύστημα.

Τα συνδικάτα χρησιμοποιούν ως επιχείρημα κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν για το επάγγελμά τους.  Μερικές από αυτές είναι η εργασία κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου, η νυκτερινή εργασία. Μάλιστα, ισχυρίζονται ότι η μόνη αποζημίωση για τις δυσκολίες αυτές είναι η πρόωρη συνταξιοδότηση.

Η σημερινή απεργία παρουσιάζεται ως η μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση μετά την απεργία της 18ης Οκτωβρίου 2007 στο Παρίσι. Τότε, είχε κηρυχθεί απεργία κατά της μεταρρύθμισης των ειδικών καθεστώτων συνταξιοδότησης, υπό την προεδρία του Νικολά Σαρκοζί. Σε εκείνη την απεργία είχε συμμετάσχει και η εταιρεία των σιδηροδρόμων SNCF. Η εταιρεία αυτή δεν συμμετέχει στην σημερινή απεργία.

Η απεργία λήγει στις 05:30 το πρωί του Σαββάτου (14/09)!

Δες ακόμα: Γαλλία για επίσκεψη Μητσοτάκη: «Θα βοηθήσουμε στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις»

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486