ΚΕΑ: Τι θα αλλάξει στον τρόπο καταβολής του;
ΚΕΑ: Δείτε αναλυτικά!

Σύμφωνα με πληροφορίες, από σχολαστικό έλεγχο αναμένεται να περάσουν οι δικαιούχοι όλων των επιδομάτων: – ΚΕΑ, επίδομα ενοικίου, επίδομα παιδιού – που τους χορηγούνται σήμερα προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι πραγματικά παίρνουν τα επιδόματα, έτσι ώστε να αυξηθεί ο αριθμός αυτών που τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, ενώ σε συνεννόηση με τους θεσμούς θα αλλάξει το καθεστώς καταβολής των αναπηρικών επιδομάτων.

Την Κυριακή 21 Ιουλίου 2019, ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, διευκρίνισε κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στη Βουλή, ότι δεν πρόκειται να κοπεί κανένα επίδομα, ενώ όπως αναφέρουν πηγές, ο Υπουργός Εργασίας και η Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, αναμένεται να προχωρήσουν στον έλεγχο όλων των απαιτούμενων προϋποθέσεων για την λήψη επιδομάτων, έχοντας ως στόχο, όχι τον περιορισμό του αριθμού των δικαιούχων, αλλά την καταβολή βοηθημάτων σε όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη. Επιπλέον, θα αναμορφωθεί και το καθεστώς καταβολής των επιδομάτων αναπηρίας.

Η Παγκόσμια Τράπεζα συντάσσει, για λογαριασμό της ηγεσίας του Υπουργείου, σχετική έκθεση με τις παρατηρήσεις της. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να εξετασθεί το ενδεχόμενο επιβολής ανώτατου εισοδηματικού ορίου στη λήψη επιδομάτων αναπηρίας, ώστε να λαμβάνουν επιδόματα όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη. Να σημειώσουμε επίσης ότι ο ΟΠΕΚΑ ανέλαβε την ενιαία διαχείριση και πληρωμή των εν λόγω προνοιακών επιδομάτων. Τα ποσά που καταβάλλονται παραμένουν ακριβώς τα ίδια, καθώς ακολουθείται το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο.

Αναλυτικότερα, 172.000 δικαιούχοι εισέπρατταν έως το 2018 από τους Δήμους και τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Υγείας όλης της Ελλάδας αναπηρικά, διατροφικά και λοιπά προνοιακά επιδόματα. Πρόκειται για 17.000 δικαιούχους διατροφικών επιδομάτων, 2.000 δικαιούχους επιδόματος στεγαστικής συνδρομής, 9.000 δικαιούχους επιδόματος ομογενών – προσφύγων και 144.000 δικαιούχους προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων.

Εντός των επόμενων ημερών, θα περάσουν στα χέρια της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας όλα τα διαθέσιμα στοιχεία από τον ΟΠΕΚΑ, προκειμένου να ξεκινήσει η διασταύρωση των στοιχείων όσων λαμβάνουν επιδόματα, όπως το επίδομα παιδιού, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), το επίδομα ενοικίου, αλλά και τα επιδόματα αναπηρίας, ενώ θα εξετασθούν και οι προϋποθέσεις για τη λήψη των επιδομάτων.

Σύμφωνα με στοιχεία από τις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης έχει σχεδιαστεί να δοθεί σε 300.000 νοικοκυριά (660.000 άτομα) και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 760εκατ. ευρώ. Το 2019, θα δοθεί σε 260.900 νοικοκυριά (482.700 άτομα) και θα διατεθούν 660 εκατ. ευρώ.

Οι ωφελούμενοι που παίρνουν το ΚΕΑ: Κατά 54,6% δηλώνουν μηδενικό εισόδημα, το 25,2% έχουν εισόδημα από άλλα επιδόματα, το 20,9% έχει εισόδημα από την εργασία του, το 3,8% είναι αγρότες, ενώ το 49,15% όσων λαμβάνουν το επίδομα είναι άνεργοι.

Δες ακόμα: Δόμνα Μιχαηλίδου για ΚΕΑ και επίδομα γέννας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Στελέχη Ξενοδοχειακών Μονάδων

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαρ. 2024
ΕΦΕΣ
19:30
-
ΟΣΦΠ
19 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
20:00
-
ΒΙΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;