Ποια τροφή μπορεί να θεραπεύσει το άσθμα; Μια Ελληνίδα ερευνήτρια έδωσε την απάντηση!
Η διεθνής μελέτη που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, του European Institute of Nutritional Medicine της Ρώμης και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αποκαλύπτει πράγματα που δε ξέραμε για την καταπολέμηση του άσθματος!

Δε θα ξεχάσω ποτέ μια πολύ αγαπημένη μου φίλη με άσθμα, η οποία όπου κι αν είμασταν είχε πάντοτε μαζί της το σπρέι της, σε περίπτωση που την πιάσει ξαφνικά κρίση δύσπνοιας και χαροπαλεύει να αναπνεύσει κανονικά!

Οι περιπτώσεις και η συχνότητα του άσθματος έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια.

Το άσθμα, όπως ίσως ξέρουμε, είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση των αεραγωγών, την οποία χαρακτηρίζουν μια σειρά απο επαναλαμβανόμενα συμπτώματα, όπως η μεταβλητή στένωση των αεραγωγών και ο βρογχόσπασμος. Στην τυπική συμπτωματολογία του άσθματος περιλαμβάνεται επίσης: ο συριγμός, ο βήχας, το αίσθημα σύσφιξης στο θώρακα και φυσικά η δύσπνοια.

Εικάζεται ότι το άσθμα προκαλείται από ένα συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, ενώ για τα άτομα που εμφανίζουν άσθμα, η σωστή διατροφή αποτελεί μια πολύ σημαντική παράμετρο στην αντιμετώπισή του.

Μετά από κάποιες έρευνες, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μια τροφή, η οποία δρα προστατευτικά στο άσθμα και στις κρίσεις που αυτό πυροδοτεί.

Πραγματοποιήθηκε, λοιπόν, μια κλινική μελέτη σε συνεργασία τριών ιδρυμάτων: του Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης, του European Institute of Nutritional Medicine της Ρώμης και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) της Ελλάδας.

Η επικεφαλής της έρευνας, Μαρία Παπαμιχαήλ, η οποία είναι κλινική διαιτολόγος και υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, επεσήμανε ότι τα ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η πέστροφα και οι σαρδέλες μπορούν να φανούν πολύ βοηθητικά σε περιπτώσεις άσθματος στα παιδιά.

Η Ελληνίδα ερευνήτρια ανακοίνωσε ότι ένα τέτοιου είδους στοχευμένο πλάνο διατροφής μπορεί να δράσει αποφασιστικά κατά του άσθματος και να “ανακουφίσει” τους ανθρώπους απο την έξαρση των συμπτωμάτων.

Η εν λόγω μελέτη δημοσιεύθηκε μάλιστα στην επιθεώρηση “Journal of Human Nutrition and Dietetics”, αποδεικνύοντας πως τα παιδιά με άσθμα που ακολούθησαν μια υγιεινή μεσογειακή διατροφή με λιπαρά ψάρια, εμφάνισαν, ύστερα απο 6 μήνες, βελτίωση στην πνευμονική τους λειτουργία.

Στην κλινική αυτή μελέτη πήραν μέρος 64 παιδιά, ηλικιών 5-12, από την Αθήνα, τα οποία είχαν ελαφριά συμπτώματα άσθματος. Οι συνεργαζόμενοι ερευνητές απ’ τις 3 χώρες της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Αυστραλίας χώρισαν τα παιδιά σε δυο ομάδες, όπου η μια ομάδα ακολούθησε μια συμβατική διατροφή και η άλλη κατανάλωνε δύο γεύματα μαγειρεμένων λιπαρών ψαριών την εβδομάδα για διάρκεια 6 μηνών.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν, ότι τα παιδιά εκείνα που κατανάλωσαν ψάρι, είχαν μειωμένη βρογχική φλεγμονή κατά 14 μονάδες σε σχέση με την ομάδα παιδιών που ακολούθησε συμβατική διατροφή.

Τα λιπαρά ψάρια έχουν μεγάλη περιεκτικότητα θρεπτικών ουσιών και κυρίως ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία με την αντιφλεγμονώδη δράση τους, καταφέρνουν να καταπραΰνουν τη βρογχική φλεγμονή, που αποτελεί σύνηθες και αρκετά βασανιστικό σύμπτωμα του άσθματος.

Με βάση τη διαπίστωση της πρόσφατης έρευνας, η κατανάλωση ψαριού δυο φορές την εβδομάδα μπορεί να γίνει “σύμμαχος” στην καταπολέμηση του παιδικού άσθματος.

Δες κι αυτό: Αυτοί είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να αναρρώσεις απ’ το κρυολόγημα!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Τεχνικοί - Τεχνίτες

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1