Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο ενδοσπέρμιο του μαλακού σιταριού, της σίκαλης και του κριθαριού. Η πρωτεΐνη αυτή αποτελείται απο τη γλοιαδίνη και τη γλουτελίνη.
Η δυσανεξία στη γλουτένη αποτελεί σήμερα ένα αρκετά διαδεδομένο πρόβλημα, το οποίο συνίσταται σε ανεπιθύμητες αντιδράσεις του οργανισμού στη γλουτένη, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, και με τη δυσανεξία στη λακτόζη.
Η σοβαρότερη μορφή δυσανεξίας στη γλουτένη είναι η κοιλιοκάκη, η οποία ουσιαστικά αποτελεί μια αυτοάνοση πάθηση που φαίνεται να επηρεάζει περίπου το 1% του πληθυσμού και ενδέχεται να οδηγεί σε βλάβες του πεπτικού συστήματος.
Η πιο ήπια μορφή δυσανεξίας στη γλουτένη εμφανίζεται σε μεγάλο ποσοστό ανθρώπων πλέον, προκαλώντας μη ειδικά συμπτώματα, τα οποία δεν σχετίζονται όλα υποχρεωτικά με την πέψη.
Σε περίπτωση που εμφανίζουμε κάποιο απ’ τα παρακάτω συμπτώματα, καλό είναι να το ψάχνουμε περισσότερο και να προτιμάμε τροφές χωρίς γλουτένη!
- Φούσκωμα
- Κοιλιακό άλγος
- Διάρροια και δυσκοιλιότητα
- Πονοκέφαλοι
- Αίσθημα κόπωσης
- Πρόβλημα στο δέρμα
Δες κι αυτό: Πόσο εθισμένος είσαι στη ζάχαρη; Αυτές οι ενδείξεις θα σε βοηθήσουν να το αντιληφθείς!
JOBS
Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα
Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού
Εποχιακή Εργασία
21-12-2023
Μυκονος
Υπάλληλοι γραφείου
Πλήρης Απασχόληση
09-01-2024
Αθήνα