Κατώτατος μισθός: Πότε θα γίνει η αύξηση;

Από neolaia.gr Team 18 Σεπτεμβρίου 2018

Δείτε αναλυτικά πως διαμορφώνεται ο κατώτατος μισθός!

Μία σημαντική τροπολογία κατατίθεται τις επόμενες μέρες στη Βουλή, με την οποία τίθεται στο επίκεντρο ο κατώτατος μισθός. Η τροπολογία αφορά την αύξησή του κατά 20 έως και 25 ευρώ -δηλαδή 3,5% έως 4%- και αναμένεται πως θα ισχύσει από τις αρχές του 2019. Αυτό σημαίνει πως με τον νέο χρόνο, ο κατώτατος μισθός θα ανέρχεται στα 606 έως 610 ευρώ από 586 που είναι σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί πως παράλληλα καταργείται και ο υποκατώτατος μισθός που άγγιζει μόλις τα 511 ευρώ, για άτομα κάτω των 25 ετών, ο οποίος και είχε τεθεί σε ισχύ το 2012.

Οι αλλαγές και η κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή, ανακοινώθηκαν από την Υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξής της. Όπως αναφέρει: «Εντός της εβδομάδας θα φέρω τροπολογία στη Βουλή, η οποία λέει ότι η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού επιταχύνεται».

Μέσω της τροπολογίας, αναδιαμορφώνεται η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει ο νόμος «Βρούτση», προκειμένου να επιτευχθεί η αύξηση του μισθού από τις αρχές του 2019.

Όσον αφορά το χρόνο που θα γίνουν οι αλλαγές πραγματικότητα, η Υπουργός ήταν σαφής. Θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2019.

Το ύψος των αυξήσεων θα προκύψει από τις εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων για τις δυνατότητες της εθνικής οικονομίας, οι οποίοι θα κληθούν να συντάξουν τη σχετική έκθεση. Η υπουργός Εργασίας θα λάβει την έκθεση των εμπειρογνωμόνων και με υπουργική απόφαση θα καθορίσει το ύψος του νέου κατατώτου μισθού.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ οι εργοδότες που απασχολούν νέους κάτω των 25 ετών θα καταβάλουν συνολικές ασφαλιστικές εισφορές μειωμένες κατά 50% το 2019 και θα απαλλάσσονται πλήρως (μείωση 100%) από την απόδοση εισφορών για τους συγκεκριμένους μισθωτούς από το 2020.

Το μέτρο έχει ως στόχο να αντισταθμίσει την αύξηση του μισθολογικού κόστους που θα προκύψει με την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την αύξηση των αμοιβών για τους νέου έως 25 ετών από 511 ευρώ που είναι σήμερα στο νέο ύψος που θα διαμορφωθεί το 2019.

Με πληροφορίες από το dikaiologitika.gr

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486