Αλλαγή ώρας 2018: Τι θα γίνει στην Ελλάδα αν καταργηθεί;
Τι θα ισχύει αν ΔΕ γίνει η αλλαγή ώρας 2018;

Μια ιστορική απόφαση ετοιμάζεται να πάρει η Κομισιόν μετά από διαβούλευση που έχει ξεκινήσει με τους πολίτες τους τελευταίους μήνες. Η αλλαγή ώρας 2018 θα καταργηθεί και δε θα ισχύσει ξανά από εδώ και πέρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο αυτή η κατάργηση έχει προκαλέσει μεγάλη σύγχιση στους πολίτες. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα γίνει η αλλαγή ώρας 2018 τον Οκτώβριο; Ότι θα παραμείνουμε σε θερινό ωράριο; Γιατί γίνεται αυτή η κατάργηση;

Ο Αλεξάντερ Βιντερστάιν, ένας από τους εκπροσώπους της Επιτροπής, διευκρίνισε στη συνέχεια πως η Επιτροπή δεν θα προτείνει να παραμείνει σε ισχύ η θερινή ή η χειμερινή ώρα, αλλά μόνο να καταργηθούν οι δύο αλλαγές ώρας που γίνονται κάθε χρόνο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορεί να επιλέξει ποια από τις δύο ώρες θα επιλέξει να υιοθετήσει. Η Ελλάδα δηλαδή, μπορεί είτε να μην προχωρήσει στην αλλαγή ώρας 2018 και να μη γυρίσουμε τα ρολόγια μας τον Οκτώβριο μία ώρα μπροστά, παραμένοντας ουσιαστικά σε θερινή ώρα, ή να γίνει κανονικά η αλλαγή και έπειτα να παραμείνουμε σε χειρινή ώρα μόνιμα.

Βέβαια, η απόφαση είναι ακόμα υπό επεξεργασία, οπότε ενδέχεται τελικά να αποφασιστεί από την Κομισιόν πως όλες οι χώρες τις ΕΕ θα έχουν την ίδια ώρα.

Όσον αφορά τη διαβούλευση επί του θέματος που πραγματοποιήθηκε από τις 4 Ιουλίου έως τις 16 Αυγούστου, η Ελλάδα, συμμετείχε με μόλις το 0,34% των Ελλήνων, με το 56% των συμμετεχόντων να δηλώνει πως επιθυμεί να συνεχιστεί η αλλαγή ώρας και το 44% να καταργηθεί.

Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι φαίνεται πως θεωρούν ότι στην πραγματικότητα δεν εξοικονομούμε ενέργεια με την πρακτική της αλλαγής της ώρας. Στη Γερμανία οι αρμόδιες αρχές εκτιμούν ότι μπορεί το καλοκαίρι που νυχτώνει αργά να καταναλώνουμε λιγότερο ρεύμα, αλλά η όποια εξοικονόμηση αντισταθμίζεται από το γεγονός ότι τον χειμώνα καταναλώνουμε περισσότερο πετρέλαιο για θέρμανση. Επιπλέον, κάποιοι υποστηρίζουν ότι η αλλαγή ώρας επιβαρύνει τον οργανισμό μας. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa ο ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες ανέφερε ότι η αλλαγή ώρας προκαλεί καταπόνηση, δυσκολίες στον ύπνο και αδυναμία συγκέντρωσης. Ιδιαίτερα στη βόρεια Ευρώπη πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι η θερινή ώρα δεν ανταποκρίνεται στο βιολογικό ρολόι τους.

Πότε εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η αλλαγή ώρας στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά, μια ιδέα που όμως εγκαταλείφθηκε γρήγορα.

Στα επόμενα χρόνια είχε υιοθετηθεί η μετατόπιση της ώρας έναρξης λειτουργίας πολλών δημόσιων υπηρεσιών και καταστημάτων κατά μισή ώρα, στη χειμερινή περίοδο.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 όμως, και συγκεκριμένα μόλις δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης. Στην Ελλάδα εφαρμόστηκε από το 1975.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;