Μάγια Αγγέλου: Η Google τιμά την ποιήτρια και ακτιβίστρια με ένα ξεχωριστό doodle!
Η Μάγια Αγγέλου τιμάται σήμερα από τη Google!

Η Μάγια Αγγέλου γεννήθηκε σαν σήμερα και η Google την τιμά με ένα μοναδικό doodle!

H Μάγια Αγγέλου ήταν ποιήτρια, πεζογράφος κ, ακτιβίστρια και καθηγήτρια πανεπιστημίου και κατάφερε να ξεχωρίσει καθώς έδειξε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής την εμπειρία του να είναι κάποιος Αφρικανικής καταγωγής!

Γεννημένη στις 4 Απριλίου του 1928 στο Σαιντ Λούις τουΜιζούρι, και είχε δύσκολα παιδικά χρόνια καθώς βιάστηκε από τον σύντροφο της μητέρας της! όταν αποκάλυψε το σκληρό συμβάν στη μητέρα της, αμέσως εκείνος οδηγήθηκε στη φυλακή και όταν αποφυλακίστηκε, δολοφονήθηκε. Οι πιθανοί δολοφόνοι ήταν οι θείοι της.

Εκείνη νιώθοντας υπεύθυνη για το θάνατο του, αποφάσισε να μη μιλήσει για 5 χρόνια. Στα 15 της έγινε οδηγός τρόλει. Σε ηλικία 16 ετών απέκτησε τον γιο της και έπειτα έκανε δουλειές όπως πόρνη, προαγωγός, ηθοποιός, τραγουδίστρια και άλλες για να συντηρηθεί.

Το πραγματικό της όνομα ήταν Μάργκαριτ Άννι Τζόνσον, αλλά ο αδερφός της την αποκαλούσε Μάγια ενώ το επίθετο της προέρχεται από τον ελληνικής καταγωγής σύζυγο της, Τος Άγγελος. Παρόλο που το 1954 χώρισαν εκείνη αποφάσισε να το κρατήσει.

Δες το Google doodle!

Το video δεν είναι πλέον διαθέσιμο

Συνεργάστηκε με τον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, δούλεψε ως δημοσιογράφος στο Κάιρο αφού ακολούθησε τον Νοτιοαφρικάνο μαχητή Βουσούμζι Μάκε , έπειτα βρέθηκε στη Γκάνα όπου γνωρίστηκε με τον Μάλκομ Χ και επέστρεψαν στις Η.Π.Α αλλά εκείνος δολοφονήθηκε.

Το βιβλίο ” I Know Why the Caged Bird Sings ” ήταν το πρώτο βιβλίο που κυκλοφόρησε και ήταν αυτοβιογραφικό. Έλαβε μεγάλη επιτυχία και έπειτα κυκλοφόρησαν 6 τόμοι.και είχε σημαντική επιτυχία. Δημοσίευσε ποιήματα, έγραψε σενάριο ταινίας, παρουσίασε τηλεοπτική εκπομπή και εμφανίστηκε στην τηλεοπτική σειρά Ρίζες (Roots).

Η Μάγια  Αγγέλου κυκλοφόρησε το 1956  το άλμπουμ Miss Calypso, το οποίο είχε ύφος φολκ, κάντρυ και ρέγκε, ενώ το  1969 εξέδωσε το δίσκο The Poetry οf Maya Angelou, με απαγγελίες ποιημάτων της.

Το 1982 έγινε καθηγήτρια πανεπιστημίου, παίρνοντας την έδρα «Reynolds Professor of American Studies», παρόλο που δεν είχε η ίδια τελειώσει το πανεπιστήμιο  και δίδασκε Αμερικανικές σπουδές στο Wake Forest University, του Winston-Salem.

Πέθανε στο Winston-Salem της Βόρειας Καρολίνας, στις 28 Μαΐου 2014.

Αυτά είναι κάποια από τα αποφθέγματα της:

  • Η ζωή γουστάρει να τη βουτάνε από το πέτο και να της λένε: «είμαι μαζί σου μικρή μου, φύγαμε».
  •  Δεν πρέπει ποτέ να κάνεις πρώτη σου προτεραιότητα κάποιον που σε βλέπει απλά σαν μια εναλλακτική λύση.
  • Η ζωή είναι πόρνη. Πρέπει να βγεις έξω και να τους αλλάξεις τα φώτα.
  •  Θα πρέπει να ξέρουμε όλοι ότι η διαφορετικότητα κεντάει ένα πλούσιο χαλί, και πρέπει να καταλάβουμε πως όλοι οι κόμποι του χαλιού έχουν ισότιμη αξία, ανεξάρτητα από το χρώμα τους.
  • Όταν οι άνθρωποι σου δείχνουν ποιοι πραγματικά είναι, να τους πιστεύεις, την πρώτη φορά.
  •  Νομίζω πως το πιο σημαντικό πράγμα, πέρα από την πειθαρχία και τη δημιουργικότητα, είναι η τόλμη να τολμάς.
  • Όλα στο σύμπαν έχουν ένα ρυθμό, όλα χορεύουν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Αγροτικά

Πλήρης Απασχόληση

24-01-2024

Ηρακλειο Κρητης

Χωρίς κατηγορία

Όλοι οι τύποι εργασίας

21-03-2024

Θεσσαλονικη

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;