Master chef τουλάχιστον και Καλή Χρονιά!
2) Πατάτες ογκρατέν με τυριά ζαμπόν και μπέικον
Υλικά συνταγής
- 600 γρ. γραβιέρα ή κασέρι ή τσένταρ ή άλλα κίτρινα τυριά που λιώνουν
- 1 κιλό πατάτες καθαρισμένες μισοβρασμένες
- 350 γρ. ζαμπόν σε χοντρές φέτες
- 250 γρ. μπέικον
- 30 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 1 κρέμα γάλακτος 200 ml με λίγα λιπαρά
- 1/2 φλ. τσαγιού γάλα
- μοσχοκάρυδο σκόνη
- κύμινο ή πάπρικα
- αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Καθαρίζουμε με μισοβράζουμε τις πατάτες σε αρκετό αλατισμένο νερό. Τις στραγγίζουμε και όταν κρυώσουν ελαφρώς τις κόβουμε σε μέτριες φέτες.
- Κόβουμε τις φέτες του ζαμπόν σε μεγάλους κύβους και το μπέϊκον σε μεγάλες φέτες. Τρίβουμε τα τυριά στο χοντρό μέρος του τρίφτη. Ανακατεύουμε σε μπολ το γάλα, το υπόλοιπο βούτυρο, τη κρέμα γάλακτος, αλατοπίπερο, κύμινο και μοσχοκάρυδο.
- Λιώνουμε το βούτυρο. Βουτυρώνουμε με ένα πινέλο, με λίγο από το βούτυρο, ένα πυρίμαχο σκεύος 22 Χ 32 εκ. περίπου. Στρώνουμε τις μισές πατάτες και τα μισά αλλαντικά, βάζουμε επάνω το μισό τυρί και τα περιχύνουμε με το μισό μείγμα γάλακτος. Συνεχίζουμε με μια δεύτερη στρώση με την ίδια σειρά. Τελειώνουμε με στρώση τυριών και περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα γάλακτος.
- Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το πυρέξ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20′ λεπτά. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά να ροδοκοκκινίσει. Σερβίρουμε αμέσως.
Ακολούθησε το neolaia.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ
JOBS
Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα
Πληροφορική
Πλήρης Απασχόληση
22-01-2024
Αιγάλεω
Υπάλληλοι γραφείου
Πλήρης Απασχόληση
05-03-2024
Ταύρος
⚽🏀 LIVE SCORES
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΕΔΩ..