Κρατιέσαι; Βρέθηκε κοντά στη Γη πλανήτης που μπορεί να υποστηρίξει ζωή
Ο πλανήτης αυτός μπορεί και να είναι το μέλλον της ανθρωπότητας σύμφωνα με διάφορα λεγόμενα

Μία «Γη» σε άλλο ηλιακό σύστημα, με χρονικό κύκλο που διαρκεί… λιγότερο από 10 ημέρες! Είναι δυνατόν; Και όμως είναι. Επιστήμονες ανακάλυψαν έναν πλανήτη ακριβώς στο μέγεθος της Γης, σε κοντινό ηλιακό σύστημα, ο χρόνος του οποίου διαρκεί μόλις 10 ημέρες!

Ο πλανήτης αυτός, έχει βαφτιστεί Ross 128 b και είναι ο δεύτερος πιο κοντινός στο ηλιακό μας σύστημα, μόλις 11 έτη φωτός μακριά. Το σημαντικότερο; Θα μπορούσε να στηρίξει τη ζωή, σύμφωνα με μελέτες που διεξάγονται.

Οι ανακαλύψεις σχετικά με τους εξωπλανήτες, φαίνονται σύνηθες σε αυτή τη χρυσή εποχή για τις ανακαλύψεις για τους αστρονόμους.

Γιατί λοιπόν ο Ross 128b είναι μοναδικός;

Ο πλανήτης έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με τη Γη και έχει παρόμοια θερμοκρασία επιφάνειας με ελάχιστη διαφορά, καθιστώντας τον έναν εύκρατο κόσμο που θα μπορούσε να στηρίξει τη ζωή.

Κάθε 9,9 ημέρες, ολοκληρώνει μία τροχιά γύρω από το αστέρι του, Ross 128, το οποίο είναι γνωστό ως κόκκινο αστέρι νάνος: Είναι πιο κρύα, πιο αχνά και πιο κοινά αστέρια που βρίσκονται στο σύμπαν.

Λόγω της άφθονης φύσης τους και του γεγονός πως έχουν βρεθεί κι άλλοι εξωπλανήτες γύρω από αυτά τα είδη αστεριών, οι κόκκινοι νάνοι μελετώνται και παρατηρούνται με αυξανόμενη συχνότητα, με την ελπίδα να βρεθούν περισσότεροι εξωπλανήτες.

Οι αστρονόμοι που βρήκαν τον Ross 128 ανέλυσαν την ανακάλυψή τους σε μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Astronomy and Astrophysics.

Είναι άγνωστο ακόμη αν ο Ross 128 b βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη του αστέρα του, αλλά είναι πιθανό, δεδομένου του τι μπορούν να καταλάβουν για τους κόκκινους νάνους και τους πλανήτες στους οποίους βρίσκονται στην τροχιά τους.

Ο Ross 128 b είναι 20 φορές πιο κοντά στο αστέρι του από ό, τι η Γη είναι στον ήλιο, αλλά επειδή το αστέρι είναι μικρό, αχνό και δροσερό, ο πλανήτης θα εξακολουθεί να έχει μια δυνητικά καλή θερμοκρασία.

Αλλά ο λόγος που υπάρχει τέτοιος ενθουσιασμός για τον πλανήτη Ross 128 b είναι επειδή το αστέρι είναι «ήσυχο». Άλλοι κόκκινοι νάνοι, όπως ο Proxima Centauri – το αστέρι που περιστρέφεται από την Proxima b – έχουν την τάση να εκτοξεύουν τους πλανήτες τους με θανατηφόρες εκρήξεις υπεριώδους ακτινοβολίας και ακτινοβολίας ακτίνων Χ.

Αλλά ο Ross 128 δεν φαίνεται να το κάνει αυτό, επομένως θεωρείται «πιο ήσυχο», που σημαίνει ότι ο πλανήτης είναι ένα πιο άνετο μέρος για να διαμορφωθεί η ζωή χωρίς να υποβάλλονται σε τέτοια βίαια επεισόδια ανα καιρούς.

 

Δες και αυτό! Ένδοξο «φινάλε» για τον δορυφόρο Cassini.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;