Ένδοξο
Ένδοξο τέλος για τον δορυφόρο.

Κατερήφθη την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου στις 07:55 πμ ο 20 χρόνων δορυφόρος της NASA ονόματι Cassini που τα τελευταία 13 χρόνια μελετούσε και φωτογράφιζε τον Κρόνο και τον δακτύλιό του καθώς και τα φεγγάρια του, Τιτάνα και Εγκέλαδο.

Ο δορυφόρος απέκτησε το όνομα Cassini Huygens από τον Ιταλό αστροναύτη Giovanni Cassini και τον Ολλανδό αστρονόμο, μαθηματικό και επιστήμονα του 17ου αιώνα Christiaan Huygens.

 

Ήταν ο τέταρτος δορυφόρος που επισκέφτηκε τον Κρόνο αλλά ο πρώτος που κατάφερε να μπεί στον δακτύλιό του. Ο εν λόγω δορυφόρος εκτελούσε πληθώρα ενεργειών με κυρίαρχες αποστολές τις εξής :

1. Τον καθορισμό της τρισδιάστατης δομής των δακτύλιων του Κρόνου και του “μοτίβου” πορείας τους σε διάρκεια χρόνου.

2. Τον καθορισμό της χημικής σύνθεσης καθως και γεωλογικής φύσεως στοιχείων των επιφανειών των φυσικών δορυφόρων του Κρόνου (Τιτάνας, Εγκέλαδος και Ιαπετός)

3. Τον καθορισμό της φύσης, προέλευσης και δομής της σκοτεινής ύλης στην επιφάνεια του Ιαπετού.

4. Τον υπολογισμό του εμβαδού της τρισδιάστατης δομής του μαγνητικού πεδίου η αλλιώς της μαγνητόσφαιρας του Κρόνου.

5. Την παρατήρηση και καταγραφή της ιδιοσυστασίας της στρατόσφαιρας, μεσόσφαιρας και τροπόσφαιρας του πλανήτη.

6. Την μελέτη της τροποποίησης των νεφών και συννέφων του Τιτάνα με την πάροδο του χρόνου.

 

Ο δορυφόρος έκανε μια πολύ σημαντική ανακάλυψη που ενδεχομένως να αφορά άμεσα το μέλλον της ανθρωπότητας με την έυρεση όγκων νερού στην επιφάνεια του Τιτάνα και μια υδάτινη στοιβάδα κάτω απο την παγερή κρούστα του Εγκελάδου.

Η ανακάλυψη αυτή έφερε κατ’ επέκταση και την συντέλειά του καθώς γεννήθηκαν κάποιοι φόβοι που αφορούσαν την εξάντληση των καυσίμων του και τους γηίνους μικροοργανισμούς που φέρει η επιφάνεια του δορυφόρου. Έχοντας μπεί σε αντίστοιχη τροχιά λοιπόν, ήταν άκρως πιθανή η πρόσκρουση σε κάποιο απο τα δύο υδροφόρα φεγγάρια και κάτι τέτοιο θα επέφερε μεγάλες επιπλοκές λόγω των προαναφερόντων μικροοργανισμών.

Αποφασίστηκε λοιπόν να ευθυγραμμιστεί με τον Κρόνο και να συναντήσει το τέλος του μπαίνοντας στην ατμόσφαιρα του πλανήτη. Ο δορυφόρος μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο της ύπαρξής του, όπως και κατα την διάρκεια της “ζωής” του, λειτουργούσε άριστα, κάνοντας περήφανους τους ανθρώπους που συντέλεσαν στην δημιουργία του.

 

Η αποστολή του έληξε με ένδοξο “φινάλε” καθώς επί 20 χρόνια μετέδιδε πιστά τα ευρήματα του ωστε η ανθρωπότητα να φτάσει τις γνώσεις της για το σύμπαν ακόμα παρα πέρα και δημιούργησε αναμφισβήτητα ισχυρές βάσεις για μεταγενέστερες αποστολές.

via GIPHY

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;