Το Υπουργείο Παιδείας ετοιμάζεται να εφαρμόσει τον ανοιχτό αριθμό εισακτέων σε 30 ΑΕΙ
Δείτε αναλυτικά!

Ο υπουργός Παιδείας, κ. Γαβρόγλου, περιγράφει έναν αριθμό καινούριων τμημάτων, το οποίο θα μπορούσε να λειτουργεί με ανοιχτό αριθμό εισακτέων και στο οποίο η εισαγωγή θα γίνεται βάσει του απολυτηρίου.

Με ορίζοντα εφαρμογής την πενταετία, ο Κώστας Γαβρόγλου μιλά για την ίδρυση νέων τμημάτων σε ήδη υπάρχονται διδακτικά αντικείμενα σε ΑΕΙ. Στα τμήματα αυτά θα εισέρχονται οι υποψήφιοι με βάσει το απολυτήριό τους, με τη βάση δηλαδή του 10. Το ζήτημα βέβαια αυτό είναι ακόμα υπό συζήτηση και μπορεί εύκολα να ανακληθεί.

Ο Κώστας Γαβρόγλου, ανέφερε ότι μόνο οι Ιατρικές και οι Πολυτεχνικές δεν θα ενταχθούν σε αυτό το σχέδιο. Σε πρώτο στάδιο, το υπουργείο προσανατολίζεται σε σχολές των ανθρωπιστικών σπουδών. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», αυτή τη στιγμή έχουν καταγραφεί περίπου 30 τμήματα, τα οποία βάσει μελέτης του υπουργείου Παιδείας θα μπορούσαν να ενταχθούν σε αυτό το καθεστώς εισαγωγής.

Οι ανθρωπιστικές σχολές επιλέγονται καθώς εκεί παρατηρείται η μεγαλύτερη ζήτηση, καταγράφονται οι λιγότερες θέσεις και, κυρίως, η ίδρυση νέων τμημάτων δεν θα έχει σχεδόν κανένα κόστος για το υπουργείο Παιδείας. Με την υπόσχεση για ίδρυση νέων τμημάτων καθησυχάζει και τις ανησυχίες για μείωση του αριθμού εισακτέων, λόγω των συγχωνεύσεων που προωθούνται σε ΤΕΙ.

 Η όλη προσπάθεια του υπουργού να εξασφαλίσει το αδιάβλητο, προβάλλει ως μέσο εισαγωγής το νέο απολυτήριο Λυκείου που θα φέρει την υπογραφή του και επιβάλλει σειρά εξετάσεων και άλλων μεθόδων όπως κατάθεση εργασιών, που βαθμολογούνται από εκπαιδευτικούς άλλων σχολείων. Τέλος, διατηρεί και ένα βαθμολογικό όριο για την «ελεύθερη» εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς για να λάβει κάποιος το απολυτήριό του θα πρέπει να κινείται κοντά στη βάση του 10.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
09 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Oly

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;