4 πράγματα που δεν γνωρίζατε για το food coma!
To food coma ή αλλιώς μεταγευματική υπνηλία, είναι η ακατανίκητη νύστα που μας πιάνει αμέσως μετά από πολύ φαγητό. Θυμίζουμε πύθωνα που έχει καταπιεί μια ολόκληρη αντιλόπη και πέφτει σε κώμα για ολόκληρες μέρες μέχρι να τη χωνέψει.

Γιατί συμβαίνει;

Με το που τελειώνουμε το γεύμα μας προτεραιότητα του οργανισμού γίνεται η πέψη του φαγητού και η μετατροπή του σε ενέργεια. Ότι τρώμε μετατρέπεται σε γλυκόζη (δηλαδή ενέργεια για τους ιστούς), αμινοξέα και λίπος.

Ταυτόχρονα αυξάνεται η αίσθηση του κορεσμού, το σάκχαρο του αίματος και παράγεται ινσουλίνη για να μεταφερθεί η γλυκόζη από το αίμα στους ιστούς.

Επίσης, εκκρίνονται ορμόνες στον εγκέφαλο, όπως η σεροτονίνη, που μας προκαλούν χαλάρωση και νωθρότητα.

Το πρόβλημα είναι ότι πολλές τροφές (και κυρίως οι ιδιαίτερα νόστιμες) απελευθερώνουν γλυκόζη πολύ πιο γρήγορα από άλλες αναγκάζοντας τον οργανισμό να δουλέψει “υπερωρίες” για να μπορέσει να απορροφήσει όλα τα σάκχαρα.

Το αίμα μεταφέρεται από το μυικό μας σύστημα στο στομάχι για να βοηθήσει τη χώνεψη γιαυτό και πρέπει να περιορίζουμε την κινητική μας δραστηριότητα. Όμως ακόμα και αν νιώθουμε έντονη την ανάγκη για ύπνο πρέπει να αποφεύγουμε να κοιμόμαστε αμέσως μετά από ένα μεγάλο γεύμα. Έρευνες του πανεπιστημίου ιατρικής των Ιωαννίνων, έδειξαν ότι ο ύπνος μετά από πολύ φαγητό αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Για να περιορίσουμε τη νύστα πρέπει απλώς να τρώμε μικρότερα και πιο υγιεινά γεύματα και όχι μέχρι σκασμού. Καλό είναι επίσης να μασάμε όσο πιο αργά μπορούμε ώστε να επέλθει το αίσθημα του κορεσμού με μικρότερη ποσότητα τροφής. Εάν μία στο τόσο το παρακάνουμε είναι προτιμότερο να χαλαρώσουμε σε μία αναπαυτική πολυθρόνα παρά να ξαπλώσουμε και να κοιμηθούμε.

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή του deliveras.gr και παράγγειλε τώρα online φαγητό, καφέ και γλυκό επιλέγοντας από τα καλύτερα delivery της περιοχής σας. Εδώ για android και Εδώ για ios.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

15-03-2024

Αθήνα

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
08 Μαϊ. 2024
Ρεά
FT
2 - 1
Μπά
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
08 Μαϊ. 2024
BARC
ΤΕΛ
56 - 61
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;