5 πόλεις-φαντάσματα που δεν θα πατούσες ποτέ!
Ανατριχίλες ως το κόκκαλο!

Μπορεί οι έντεκα πόλεις «φαντάσματα» που θα σας παρουσιάσουμε εν συνεχεία να σας αγριέψουν, όμως κάθε χρόνο προσελκύουν εκατομμύρια επισκέπτες που θέλουν να αποθανατίσουν την εγκατάλειψη στο μεγαλείο της.

Κάποιες από αυτές εκκενώθηκαν λόγω καταστροφών που προκάλεσε ο άνθρωπος, άλλες πάλι μαράζωσαν όταν μαράζωσε και η βιομηχανία που φιλοξενούσαν εκεί.

Δείτε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές πόλεις «φαντάσματα» σε όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους μία βρίσκεται στην Κύπρο και μία στην Ελλάδα.

1. Pripyat, Ουκρανία

Pripyat

Το Pripyat είναι πιθανότατα η πιο «διάσημη» πόλη φάντασμα στον κόσμο. Βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία και οι κάτοικοί της την εγκατέλειψαν, μετά το τραγικό πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ τον Απρίλιο του 1986.

Έρημα νοσοκομεία, εγκαταλελειμμένα σπίτια, στοιχειωμένοι χώροι ψυχαγωγίας και πεταμένα παιχνίδια είναι αυτά που απεικονίζονται συχνά στις φωτογραφίες από την κάποτε ακμάζουσα σοβιετική πόλη των 50.000 κατοίκων.

Pripyat

Οι τουρίστες μπορούν με ημερήσιο πάσο να επισκεφτούν την πόλη, ενώ ορισμένοι εργάτες που ανοικοδομούν τμήμα της πόλης παραμένουν σε αυτή για περιορισμένο διάστημα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η περιοχή δεν είναι κατοικήσιμη και δεν θα είναι για άλλα 20.000 χρόνια.

2. Νησί Hashima, Ιαπωνία

Hashima

Οι θαυμαστές του James Bond θα αναγνωρίσουν το νησί Hashima της Ιαπωνίας, γνωστό επίσης και ως Gunkanjima ως το κρησφύγετο του εχθρού του 007, Raoul Silva, στην ταινία Skyfall. Περισσότεροι από 5000 άνθρωποι ζούσαν εκεί έως τον Απρίλιο του 1974, όταν το ανθρακωρυχείο έκλεισε και το νησί εγκαταλείφθηκε και παραδόθηκε στο χρόνο και τα στοιχεία της φύσης.

3. Oradour-sur-Glane, Γαλλία

Oradour-sur-Glane

Κατεστραμμένο από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το χωριό Oradour-sur-Glane ήταν ο τραγικός τόπος, όπου σφαγιάστηκαν 642 κάτοικοί του τον Ιούνιο του 1944. Σήμερα τα ερείπιά του αποτελούν μνημείο για τους ανθρώπους που τότε εκτελέστηκαν ή κάηκαν ζωντανοί. Ανάμεσά τους ήταν 400 γυναίκες και παιδιά.

Το χωριό έχει μείνει ανέγγιχτο από τη σφαγή και ένα νέο χωριό που χτίστηκε σε κοντινή απόσταση έχει πληθυσμό 2000 ανθρώπων.

4. Βαρώσια, Κύπρος

Βαρώσια

Από μακριά μπορεί κανείς να περάσει τα Βαρώσια για οποιαδήποτε παραλιακή περιοχή, όπου θα συνωστίζονται οι λάτρεις του ήλιου και της θάλασσας. Πλησιάζοντάς όμως μπορεί κανείς να διαπιστώσει πως είναι μια από τις πιο ανατριχιαστικές ακτές στον κόσμο.

Εκεί κάποτε παρήλαυναν οι σταρ του Χόλιγουντ, όπως η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και η Μπριζίτ Μπαρντό. Αλλά το 1974 η πόλη των 40.000 κατοίκων δέχθηκε εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων και εγκαταλείφθηκε.

Σήμερα ο χώρος είναι περίκλειστος, κατειλημμένος από τα τουρκικά στρατεύματα, με το χρόνο και τη φύση να ανακαταλαμβάνουν τα ξενοδοχεία που κάποτε δέσποζαν στην ακτή και σήμερα παρακμάζουν.

5. Bodie, Καλιφόρνια

Bodie

Η πόλη Bodie στην Καλιφόρνια είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα των οικισμών που άνθισαν και ήκμασαν κατά τη διάρκεια της αναζήτησης χρυσού και στη συνέχεια αφέθηκαν σε μαρασμό, όταν το κυνήγι αυτό «ξεφούσκωσε».

Στα 1880 είχε πληθυσμό 10.000 ανθρώπων που διαρκώς μειωνόταν, όσο οι χρυσοθήρες έφευγαν αναζητώντας άλλες πηγές χρυσού.

Τη δεκαετία του 1940 είχε πολύ λίγους κατοίκους και το 1962 χαρακτηρίστηκε ιστορικό πάρκο. Είναι έρημη, αλλά τα κτίρια είναι ακόμα επιπλωμένα με την οικοσκευή των τελευταίων ιδιοκτητών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

13-03-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;