Πόσο καλή ιδέα είναι τελικά τα τατουάζ;

Από neolaia.gr Team 13 Σεπτεμβρίου 2017

Τι έδειξε έρευνα που πραγματοποιήθηκε πάνω στο θέμα!

Η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στη Grenoble, οι οποίοι, μαζί με συναδέλφους τους από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνου ερεύνησαν τα επίπεδα ασφαλείας του «χτυπήματος» ενός τατουάζ.

Η έκθεση τους, που δημοσιεύτηκε στο «Scientific Reports», έδειξε πως το μελάνι που χρησιμοποιείται για τα τατουάζ αποτελείται από διάφορες οργανικές και ανόργανες χρωστικές και γίνεται να μολυνθεί από τοξικές ακαθαρσίες.

Πέραν της αιθάλης, το πιο συνηθισμένο συστατικό που περιέχουν τα μελάνια τατουάζ είναι το διοξείδιο του τιτανίου, μια λευκή χρωστική ουσία που συναντάμε και στα πρόσθετα τροφίμων, τα χρώματα ζωγραφικής και τα αντηλιακά.

Αυτό το χημικό στοιχείο έχει συνδεθεί αρκετές φορές με την καθυστερημένη επούλωση της πληγής, τον κνησμό και τον ερεθισμό του δέρματος.

«Συνήθως, όταν κάποιος θέλει να κάνει τατουάζ, αρκείται στο να ελέγξει αν οι βελόνες είναι αποστειρωμένες. Σπάνια έως καθόλου ρωτάει τη χημική σύνθεση των χρωμάτων, αλλά η έρευνά μας αποδεικνύει ότι θα έπρεπε», είπε ένας εκ των ερευνητών στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ακτινοβολίας στη Grenoble.

Όπως αναφέρεται στη Guardian, οι ερευνητές χρησιμοποιώντας μετρήσεις φθορισμού ακτίνων Χ προς εντοπισμό των τοξικών σωματιδίων στο δέρμα και στους λεμφαδένες, εντόπισαν πως μόνο τα σωματίδια σε μέγεθος νανο-κλίμακας είχαν καταφέρει να εισχωρήσουν στους λεμφαδένες

Ακόμη, με την χρήση της υπέρυθρης φασματοσκοπίας μετασχηματισμού Fourier, αξιολόγησαν τις αλλαγές στον ιστό του δέρματος σε σημεία που υπάρχει τατουάζ. Εκεί βρέθηκαν ισχυρές αποδείξεις τόσο για τη μετανάστευση αλλά και για την παραμονή τοξικών στοιχείων στο σώμα.

Αυτά τα αποτελέσματα είναι σημαντικά εάν κάποιος σκεφτεί πόσος κόσμος έχει τατουάζ και πόσος σκοπεύει να κάνει τα επόμενα χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ