Έτσι θα καταλάβεις ότι τα θαλασσινά είναι φρέσκα!
Μόλις διαβάσεις αυτό το άρθρο δε θα έχεις καμία αμφιβολία για τα θαλασσινά σου!

Παρότι απολαμβάνουμε τα θαλασσινά κάθε εποχή, το καλοκαίρι έχει καταφέρει να κερδίσει την πρωτοκαθεδρία όσον αφορά την κατανάλωση τους.

Κανείς μας δεν μπορεί να φανταστεί τις διακοπές του χωρίς ένα πιάτο μύδια ή, ας πούμε, γαρίδες. Τα έχουμε συνδέσει άρρηκτα με το ελληνικό καλοκαίρι.

Φανταζόμαστε τον εαυτό μας σε μια ταβέρνα δίπλα στην θάλασσα, με το τραπεζομάντηλο να ανεμίζει και την θάλασσα λάδι, την ώρα που ο σερβιτόρος φέρνει εκείνο το θεόσταλτο πιάτο με τα θαλασσινά της επιλογής μας και ανατριχιάζουμε.

Τα θαλασσινά, όμως, δεν είναι εύκολη υπόθεση ούτε στο μαγείρεμα ούτε στην κατανάλωση. Η επιλογή τους πρέπει να γίνεται με βάση ορισμένα κριτήρια έτσι ώστε να αποφύγουμε τις δυσάρεστες εξελίξεις.

Χρησιμοποιώντας την αφή, την όραση και την όσφρηση σου, λοιπόν, ακολούθησε τα κριτήρια καταλληλότητας και υγιεινής, όπως τα υπαγορεύει ο ΕΦΕΤ, και διάλεξε τα καλύτερα θαλασσινά για σένα και την παρέα σου:

  1. Μυρωδιά θάλασσας

Όλοι είχαμε ακούσει κάποτε την γιαγιά μας να λέει πως ένα θαλασσινό “μυρίζει θάλασσα” αλλά το θεωρούσαμε έκφραση. Και όμως, η μυρωδιά θάλασσας παίζει ρόλο στην ποιότητα του θαλασσινού καθώς, εάν μυρίζει αμμωνία, σημαίνει πως υπάρχει πρόβλημα

  1.  Επιφάνεια σώματος

Πρέπει να είναι υγρά και γυαλιστερά.

  1. Εάν θες κεφαλόποδα

Τράβα απλά τα πλοκάμια και τις βεντούζες. Εάν ξεκολλούν, σημαίνει πως δεν πρέπει να το πάρεις.

  1. Τσίμπα τα

Περίεργο αλλά ναι. Εάν τσιμπήσεις την σάρκα τους και είναι ελαστική, γυαλιστερή και συμπαγής, είσαι καλά.

  1. Κοίτα τα στα μάτια

Και εξηγήσου. Όχι εντάξει. Τα μάτια πρέπει να είναι γυαλιστερά, “ζωηρά” και όχι θολά ή με κηλίδες.

  1. Προσοχή στα οστρακοειδή!

Το πρώτο που πρέπει να ελέγχεις είναι το κέλυφος. Εάν είναι κλειστό, θα πρέπει να ανοίγει δύσκολα και, εάν είναι λίγο ανοιχτό, θα πρέπει όταν το πιέσεις να κλείνει μόνο του.

  1. Προσοχή στο εσωτερικό τους

Το εσωτερικό πρέπει να είναι υγρό, άοσμο και καθαρό.

  1. Προσοχή στην σάρκα του

Θα πρέπει να είναι υγρή και προσκολλημένη γερά πάνω στο κέλυφος. Ξέρεις το κόλπο με το λεμόνι; Έγκυρο και ασφαλές.

  1. Επιχείρηση “μαλακόστρακα”

Θα πρέπει να μυρίζουν και αυτά θάλασσα. Ακόμη, τα πόδια τους πρέπει να είναι σκληρά, στερεά και κολλημένα στο σώμα τους. Η μεμβράνη του θώρακα τους πρέπει να είναι τεντωμένη, γερή και διάφανη και να μην έχουν μαύρες κηλίδες στο κεφάλι ή το θώρακα. Οι φρέσκες γαρίδες γλιστράνε όταν πας να τις κλείσεις μέσα στο χέρι σου.

  1. Ταραμοσαλάτα

Ο ταραμάς πρέπει να έχει ομοιόμορφο χρώμα, μαλθακή σύσταση και να μην πικρίζει ή ξινίζει στο στόμα. Η αλλοίωση στον ταραμά μπορεί να εντοπιστεί όταν παίρνει την μορφή μούχλας, ξηρότητας ή τάγγισης.

Βρες στο deliveras.gr το πλησιέστερο εστιατόριο για να παραγγείλλεις online θαλασσινά!

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Εκπαίδευση

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαρ. 2024
ΕΦΕΣ
19:30
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;