Οι κρυφές σκέψεις του Λεονάρντο Ντα Βίντσι ΑΚΡΙΒΩΣ όπως τις αποτύπωσε σε χαρτί!
Το σημειωματάριο του μεγάλου ζωγράφου ανοίγεται μπροστά στα μάτια μας!

 
Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι θεωρείται αρχετυπική μορφή του αναγεννησιακού ουμανιστή και επιστήμονα, του αναγεννησιακού καλλιτέχνη, Homo Universalis και μια ιδιοφυής προσωπικότητα.

Μεταξύ των πιο διάσημων έργων του συγκαταλέγονται η Μόνα Λίζα και ο Μυστικός Δείπνος. Εκτός από τα παραπάνω, ο ντα Βίντσι ενδιαφερόταν για την αστρονομία, τη βοτανική, τη συγγραφή, την ιστορία και τη χαρτογραφία.

Η μοναδική αυτή προσωπικότητα της Αναγέννησης έχει μείνει στην ιστορία για τα μοναδικά έργα του αλλά και τις ιδιαίτερότητες του (π.χ. έγραφε τις σημειώσεις του ανάποδα σαν τους Άραβες για να διαβάζονται στον καθρεφτη).

Χάρη στην British Library, υπάρχουν πλέον διαθέσιμες στο ίντερνετ 570 σελίδες από το σημειωματάριο The Codex Arundel του.

Οι σελίδες αυτές θα μπορούσαν να θεωρηθούν έργα τέχνης από μόνες τους καθώς περιλαμβάνουν άπειρες σημειώσεις αλλά και σχέδια που μας δίνουν μια ιδιαίτερη ματιά μέσα στη διαδικασία που ακολουθούσε ο καλλιτέχνης για τα έργα του.

Ο ίδιος ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να τις δώσει στη δημοσιότητα, ωστόσο, τις άφησε στον μαθητή του Francesco Melzi. Από τότε διάσπαρτες σελίδες έχουν πέσει στα χέρια συλλεκτών και άλλες σε μουσεία.

Η British Library ξεκίνησε την ψηφιοποίηση του The Codex Arundel το 2007, με την βοήθεια της Microsoft, και έδωσαν στο project το όνομα Turning the Pages 2.0.

Έτσι, οι επισκέπτες του site ξεφυλλίζουν το σημειωματάριο, ενώ διάφορα γραφήματα στην οθόνη βοηθούν στην εξήγηση συγκεκριμένων κομματιών της κάθε σελίδας.

Ο Τζόναθαν Τζόουνς, δημοσιογράφος, αναφέρει στον Guardian: «Δεν χρειάζεσαι μετάφραση για να εκτιμήσεις την ομορφιά και το θαύμα που ήταν το μυαλό του Leonardo. Πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο τέχνης, σε ένα προνομιούχο εννοιολογικό είδος που μιμήθηκαν σύγχρονοι καλλιτέχνες όπως π Joseph Beuys και ο Cy Twombly».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;