Το μυστικό που έκρυβε ο βυθός της Ικαρίας για 72 χρόνια!
Μια κατάδυση διάρκειας 45 λεπτών αρκούσε για να εντοπιστεί ένα κομμάτι της ιστορίας που είχε σχεδόν ξεχαστεί!

Τι βρισκόταν “θαμμένο” στον βυθό της Ικαρίας για τόσα χρόνια;

Δεν θα το φανταζόσουν ποτέ. Ένα δικινητήριο βομβαρδιστικό αεροσκάφος Martin Baltimore της Βασιλικής Ελληνικής Αεροπορίας, που βρισκόταν σε βάθος 18 μέτρων για 7 δεκαετίες.

Η ιστορία του Martin Baltimore

Το αεροσκάφος  της 13ης Μοίρας Ελαφρού Βομβαρδισμού (13 ΜΕΒ) κατέπεσε στην θάλασσα στις 20/04/1945 ενώ επάνω του βρισκόταν τετραμελές πλήρωμα που αποτελούνταν από τους:  Σμηνία Δημόπουλο Α. χειριστή, Επισμηνία Βάθη Σωτήριο ασυρματιστή, Έφεδρο Σμηνία Δεμερτζή Βασίλειο αεροναυτίλο και Υποσμηνία Ζαχαρόπουλο Ιωάννη επιβάτη.

Όπως αναφέρουν τα αρχεία του Μουσείου της Ιστορίας της Πολεμικής Αεροπορίας, της Διεύθυνσης Καταγραφής και Τεκμηρίωσης Ιστορίας, του τμήματος Ιστορικού Αρχείου και Συγγραφών, το Martin Baltimore πραγματοποιούσε εκπαιδευτική άσκηση όταν βρέθηκε ενώπιον σφοδρής κακοκαιρίας. Ο χειριστής, έτσι, αποφάσισε να συνεχίσει την άσκηση σε άλλη περιοχή, όπου ο καιρός θα ήταν καλός.

Μια ώρα μετά την απογείωση, όμως, ο δεξιός κινητήρας σταμάτησε να δουλεύει και ο χειριστής δεν μπορούσε να κρατήσει το αεροσκάφος στον αέρα. Προσπάθησε να βρεθεί στην Ικαρία για να προσγειωθεί, αλλά μη βρίσκοντας κατάλληλο χώρο, επιχείρηση να κάνει αναγκαστική προσθαλάσσωση κοντά στο χωριό Μαγγανίτη.

Ο καιρός ήταν καλός, η σύγκρουση με το νερό όμως ήταν σφοδρή.

Οι Δεμερτζής και Δημόπουλος κολύμπησαν και τελικά διασώθηκαν από παρακείμενη λέμβο, ενώ δεν τα κατάφεραν οι Βάθης και Ζαχαρόπουλος, οι οποίοι πνίγηκαν. Η αιτία της βλάβης του κινητήρα δε εξακριβώθηκε.

Το Martin Baltimore ήταν ένα ελαφρύ δικινητήριο επιθετικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος, κατασκευασμένο από την Glenn L. Martin Company  των ΗΠΑ. 

Ο ρόλος του ήταν αυτός του ελαφρύ βομβαρδιστικού / αναγνωριστικού, με τετραμελές πλήρωμα. Είχε μήκος 14,8μ, εκπέτασμα 18,7μ, ύψος 4,32μ, επιφάνεια πτέρυγας 50μ² και μέγιστο βάρος απογείωσης τα 10.900 κιλά.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία άρχισε να παραλαμβάνει τα πρώτα Baltimore από τη Βρετανική Royal Air Force στις 13 Σεπτεμβρίου του 1943 και εντάχθηκαν στην 13η Μοίρα Ελαφρού Βομβαρδισμού.

Παρά το γεγονός πως παράχθηκαν 1575 Martin Baltimore δεν έχει διασωθεί κανένα ανέπαφο.

Η επιχείρηση εντοπισμού

Μια ομάδα καταδυτών αποτελούμενη από τους: Λεσσέ Δημήτρη οδηγό, Δεμερτζή Στέλιο φωτογράφο και Αλέξανδρο Μαλαγάρη συντονιστή κατάδυσης / βιντεογράφο αποφάσισε να επισκεφτεί στις  11/07/17 το σημείο που βρίσκεται το αεροσκάφος.

Έχοντας μελετήσει στοιχεία της Π.Α., προφορικές μαρτυρίες κατοίκων και υποβρύχιες φωτογραφίες από παλαιότερες καταδύσεις του Νίκου Τσαρνά, Δημήτρη Λεσσέ και Γιώργου Φράγκου, οι δύτες εντόπισαν εύκολα το αεροσκάφος.

Οι δύτες συνέλεξαν φωτογραφικό υλικό ενώ άφησαν στον βυθό και ένα δάφνινο στεφάνι.

Το εγχείρημα στήριξε η Ικαριακή Ραδιοφωνία, η Αερολέσχη Ικαρίας – Ίκαρος και το καταδυτικό κέντρο Kerveli Village Diving Center.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Αθήνα

Υπηρεσίες Εστίασης

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Βουλιαγμένη Αττικής

950

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;