Γιατί δεν πρέπει να βγάλεις την γλουτένη από την διατροφή σου!
Η διατροφή χωρίς γλουτένη έχει και τα όρια της!

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που συναντάται σε σιτηρά όπως σιτάρι, κριθάρι και η σίκαλη, προϊόντα που καταναλώνουμε σε καθημερινή -σχεδόν- βάση. Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό, η συγκεκριμένη πρωτεΐνη έχει αποκτήσει αρκετούς “εχθρούς” εξαιτίας μιας διατροφής που κυκλοφορεί, η οποία προβάλλεται ως λύση για την απώλεια βάρους.

Το πρόβλημα με όλα αυτά είναι πως, εξαιρώντας τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη, η γλουτένη προσφέρει αρκετά θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό μας, τα οποία τα έχει ανάγκη.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο BMJ (Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση) και με τους μελετητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαντ, η διατροφή χωρίς γλουτένη συνεπάγεται περιορισμό την πρόσληψη δημητριακών ολικής άλεσης, τα οποία είναι γνωστά για τη δράση τους υπέρ της καλής υγείας της καρδιάς.

Και κάπως έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων.

 

Για την μελέτη , οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία 64,714 γυναικών και 45,303 αντρών, οι οποίοι συμπλήρωσαν ένα διατροφικό ερωτηματολόγιο το 1986 και το ανανέωναν ανά τέσσερα χρόνια μέχρι το 2010.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως δεν υπάρχει κάποια σημαντική σύνδεσ μεταξύ της πρόσληψης γλουτένης και της στεφανιαίας νόσου, ωστόσο, παρατήρησαν πως όσοι μείωσαν τη γλουτένη, και άρα τα δημητριακά ολικής άλεσης, αύξησαν τις πιθανότητες  καρδιαγγειακών επιπτώσεων.

Αυτό σημαίνει πως ο κόσμος δεν πρέπει να ενθαρρύνεται η διατροφή χωρίς γλουτένη, ιδιαίτερα αν δεν ανήκει στην μερίδα του πληθυσμού που πάσχει από κοιλιοκάκη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

13-03-2024

Μενίδι

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;