Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Συνέδριο για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης

Από neolaia.gr Team 8 Μαρτίου 2017

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Το Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του τμήματος Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διοργανώνει συνέδριο με θέμα: «Από την Κοινή Εξωτερική Πολιτική Ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης: μια συνοπτική προσέγγιση στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις» (From the Common Foreign Security Policy (CFSP) tothe European External Action Service (EEAS); a comprehensive approach to EU operations) την Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017, στις 10 το πρωί στην Αίθουσα Συνεδρίων στον 1οόροφο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δοκιμάζεται πολιτικά και οικονομικά, η σταθεροποίηση των θεσμικών δομών της και η ενίσχυση των οργάνων της αποτελούν καίριο θέμα.

Καλεσμένος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Swedish Defence University, Kjell Engelbrekt, ο οποίος θα μιλήσει για το καίριο θέμα των πολιτικών και στρατιωτικών σχέσεων καθώς διαμορφώνεται μια ολιστική προσέγγιση στις επιχειρήσεις της Ε.Ε. Η επίκουρη καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων τμήματος ΔΕΣ, Φωτεινή Μπέλλου, θα αναλύσει την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και το πώς μέσω αυτής μπορούμε να φθάσουμε στην ολιστική προσέγγιση των επιχειρήσεων της Ε.Ε. Η μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Διεθνούς Άμυνας και Ευρωπαϊκής Ανάλυσης, Ρεβέκκα Παιδή, θα μιλήσει για  το συσχετισμό των «μικρών κρατών» και της ολιστικής προσέγγισης.

Το δεύτερο πάνελ θα δώσει μια «διαφορετική» ματιά στο θέμα και θα μας αναλύσει το θεσμικό κομμάτι των επιχειρήσεων, και όχι μόνο. Ο προϊστάμενος του Τμήματος Θαλασσίων Συνόρων (Head of Sea Border Sector) της FRONTEX, Γεώργιος Βουρέκας, θα μιλήσει για τον εξελισσόμενο ρόλο της σημαντικής αυτής υπηρεσίας όσον αφορά την ολιστική προσέγγιση.  Επιπρόσθετα πολιτικά στοιχεία και το ρόλο της «ήπιας ισχύος» (soft power) θα αναλύσει ο αναπληρωτής καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών του τμήματος ΔΕΣ,Γεώργιος Βοσκόπουλος. Ο αξιωματούχος (civil-military officer) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Γενική Διεύθυνση για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Προστασία και Ανθρωπιστική Βοήθεια (DG ECHO), Απόστολος Νικολαΐδης, θα αναλύσει το ρόλο της υπηρεσίας σχετικά με την ολιστική προσέγγιση και τη σημασία της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το συνέδριο είναι ανοιχτό στο κοινό και θα διεξαχθεί στην αγγλική, ενώ θα δοθούν και βεβαιώσεις παρακολούθησης.

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486