Γιατί σταμάτησαν οι οικογένειες να τρώνε στο ίδιο τραπέζι; (Έρευνα)
Μια ωραία συνήθεια που σταδιακά εξαφανίζεται από τα σύγχρονα νοικοκυριά!

4242670916_a84ba7b14c_b

Μια ωραία συνήθεια που σταδιακά εξαφανίζεται από τα σύγχρονα νοικοκυριά!

Τον Νοέμβριο του 2010, σε μια συνάντηση που έγινε στο Ναϊρόμπι της Κένυα, οι ειδικοί της Unesco βρέθηκαν ενώπιον ενός ιδιαίτερου αιτήματος εκ μέρους των Γάλλων: να εγγραφεί η γαλλική γαστρονομία στην λίστα της άυλης παγκόσμιας κληρονομιάς.

Σε αυτήν την διαδικασία παρευρέθηκε και η πρέσβειρα της γαλλίας στην Unesco, Catherine Colonna, όπου και δήλωσε πως «Οι Γάλλοι λατρεύουν να βρίσκονται όλοι μαζί, να πίνουν και να τρώνε καλά και να γιορτάζουν μια επέτειο με αυτό τον τρόπο. Αυτό αποτελεί μέρος της παράδοσής μας και είναι μια ζωντανή παράδοση».

Η σύσκεψη αποφάσισε πως το γαλλικό αίτημα πληροί τις προϋποθέσεις και έτσι συγκαταλέχθηκε στην λίστα της άυλης παγκόσμιας κληρονομιάς.

Φέτος, έρευνα του Ινστιτούτου δημοσκοπήσεων YouGov αλλάζει τα δεδομένα αυτά αναφέροντας πως το γεύμα που έπαιρναν οι άνθρωποι γύρω από ένα τραπέζι βρίσκεται υπό εξαφάνιση.

Ενας στους τρεις Γάλλους τρώνε σήμερα εκτός τραπεζαρίας ή κουζίνας.

Γάλλοι, Ισπανοί, Ιταλοί, Πορτογάλοι ή χώρες της Βόρειας Αφρικής γευμάτιζαν ανέκαθεν διαφορετικά από τους βόρειους λαούς.

Στη Μεγάλη Βρετανία αλλά και στις ΗΠΑ, η συνήθεια του τραπεζιού όπου όλοι συγκεντρώνονται για να φάνε δεν υπήρξε ποτέ. Αντιθέτως, στην Μεσόγειο αποτελεί παράδοση.

23847911870_3847e695c9_b

«Οταν ένας Γάλλος ή ένας Ιταλός θέλει να φάει, επιθυμεί να καθήσει σε ένα τραπέζι, πάση θυσία. Αντίθετα, οι Αμερικανοί δεν παίρνουν το χρόνο να καθίσουν, συνήθως τρώνε όρθιοι, συνήθως στο τραπέζι της κουζίνας και όχι αναγκαστικά με άλλους», αναφέρει ο Jean-Pierre Corbeau, καθηγητής κοινωνιολογίας και διατροφολογίας στο Πανεπιστήμιο της Τουρ.

Το 2010 μια έρευνα επεσήμανε ότι το καθημερινό και παραδοσιακό γεύμα, στο τραπέζι, ήταν συνήθεια του 83% των Γάλλων. Όμως, 7 χρόνια μετά, τα δεδομένα έχουν αλλάξει και το ποσοστό αυτό έχει πέσει στο 68%!

Όλο και περισσότερος κόσμος προτιμά να φάει στο χαμηλό τραπεζάκι του σαλονιού, μπροστά στο κομπιούτερ ή κατευθείαν στο κρεβάτι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συγκεκριμένη τάση οφείλεται σε μια επιθυμία να ξεφύγει κανείς από τις παραδοσιακές συνήθειες, που σε ορισμένες χώρες ήταν αρκετά πιεστικές όσον αφορά το οικογενειακό τραπέζι.

«Αυτή η ανακατάληψη του χώρου, το γεγονός ότι κάποιος μπορεί να κινηθεί ελεύθερα, δίνει μια αίσθηση ελευθερίας και την εντύπωση ότι μπορεί να αποφύγεις μια παραδοσιακή υποχρέωση. Σήμερα οι άνθρωποι θέλουν να νιώθουν καλά στο τραπέζι. Εχουν περισσότερη διάθεση να μοιραστούν πράγματα. Υπάρχει ελευθερία κίνησης, κανείς δεν νιώθει φυλακισμένος στις σχέσεις».

Πολλοί αναφέρουν πως η συνήθεια του ομαδικού τραπεζιού χάνεται γιατί τα σπίτια έγιναν μικρότερα.

Το 2012, το Ινστιτούτο ερευνών Ipsos αποκάλυψε πως πάνω από 1 στους 2 νεαρούς Γάλλους (61%) τρώει μπροστά στο κομπιούτερ. Οι νέοι άνθρωποι δεν έχουν πρόβλημα να καθίσουν στο τραπέζι αλλά προτιμούν το κομπιούτερ, σύμφωνα με την έρευνα.

Το φαινόμενο σήμερα είναι σχεδόν γενικευμένο. Το 9% των νεαρών Γάλλων που ζουν στην πρωτεύουσα τρώνε στο κρεβάτι ενώ το 1% όσων ζουν στην επαρχία το κάνει αυτό.

«Η οθόνη γίνεται σύντροφος όταν δεν έχουμε κανέναν», αναφέρουν οι ερευνητές και επισημαίνουν πως αυτό ισχύει για νέους και γέρους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;