Φιντέλ Κάστρο: Αυτή είναι η ζωή και το έργο του!
Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 90 ετών ο ηγέτης της κουβανικής επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο. Την ανακοίνωση του θανάτου του πραγματοποίησε ο αδερφός του Ραούλ!

Fidel_Castro

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 90 ετών ο ηγέτης της κουβανικής επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο. Την ανακοίνωση του θανάτου του πραγματοποίησε ο αδερφός του Ραούλ!

Ο ηγέτης της κουβανικής επανάστασης, ο άνδρας που τον αποκαλούσαν κομαντάντε ή απλά Φιντέλ, άφησε αυτόν τον κόσμο σε ηλικία 90 ετών.

Την είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε ο αδερφός του και πρόεδρος της χώρας, Ραούλ Κάστρο.

Ο Ραούλ είναι το άτομο στο οποίο ο Φιντέλ παρέδωσε τα κλειδιά της εξουσίας το 2008, καθώς ήταν αναγκασμένος να αποσυρθεί λόγω προβλημάτων υγείας.

JPJG6b3Jvx0OgJjxxi0nmSqCbQDxt3nr

Η ανακοίνωση

«Ο κομαντάντε της κουβανικής επανάστασης απεβίωσε στις 22:29 το βράδυ», δήλωσε ο Ραούλ Κάστρο σε διάγγελμά του που μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση της Κούβας.

Η ζωή και το έργο του

13 Αυγούστου 1926: Ο Κάστρο γεννιέται στο Μπιράν της Κούβας

1945: Σπουδάζει νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας και έπειτα, για κάποιο καιρό ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου.

Ακόμη και ως φοιτητής αναμείχτηκε στα επαναστατικά κινήματα εναντίον της δικτατορίας του Μπατίστα.

Fidel_Castro_-_MATS_Terminal_Washington_1959

26 Ιουλίου 1953: Στην εξέγερση του Σαντιάγκο ο Φιντέλ Κάστρο ήταν από τους αρχηγούς στην επίθεση κατά των στρατιωτικών καταυλισμών, συνελήφθη όμως και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 ετών.

1955: Αμνηστεύεται και καταφεύγει στις ΗΠΑ. Εκεί προσπαθεί να μυήσει στην επανάσταση τους εξόριστους Κουβανούς. Η αμερικάνικη κυβέρνηση όμως αντέδρασε κι έτσι ο Κάστρο διέφυγε στο Μεξικό.

2 Δεκεμβρίου 1956: Ξεκινώντας από το Μεξικό με λίγους άντρες αποβιβάζεται στην Κούβα και ανέβηκε στα βουνά.

Το επαναστατικό κίνημα πήρε μεγάλες διαστάσεις και οι αντάρτες, μετά από πολλές επιτυχίες, καταλαμβάνουν την 1η Ιανουαρίου 1959 την πρωτεύουσα Αβάνα.

1959: Ο Μπατίστα φεύγει από την Κούβα και πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο Φιντέλ Κάστρο, αξίωμα το οποίο διατήρησε ως το 1976.

Η υποχώρηση του Σοβιετικού ηγέτη Νικίτα Χρουστσόφ στη μεγάλη κρίση της Κούβας τον Οκτώβριο του 1962 και η απομάκρυνση των σοβιετικών πυραύλων από το νησί προκάλεσε την οργή του Φιντέλ Κάστρο, με αποτέλεσμα να επέλθει ψυχρότητα στις σχέσεις Αβάνας-Μόσχας.

Απρίλιος 1963:  Η Μόσχα πείθει τον Φιντέλ Κάστρο να επισκεφτεί την Ε.Σ.Σ.Δ.
Τις πρώτες πρωινές ώρες της 27ης Απριλίου του 1963 ένα σοβιετικό Τουπόλεφ-114, που μετέφερε τον Κουβανό ηγέτη, έφτασε στην πόλη Μούρμανσκ, στον πολικό κύκλο. Την επομένη, 28 Απριλίου, η υποδοχή στη Μόσχα ήταν θριαμβευτική.

1965: Ο Κάστρο γίνεται γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας

Sukarno_and_Fidel,_1960
 O Κάστρο με τον Πρόεδρο της Ινδονησίας, Σουκάρνο, Αβάνα 1960

1976: Συγκεντρώνει στο πρόσωπό του τα αξιώματα του προέδρου του κράτους και του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων.

1991: Επανεκλέγεται γενικός γραμματέας του κόμματος και το 1993, 1998 και 2003 το Συμβούλιο των Αντιπροσώπων ανανέωσε για πέντε χρόνια την προεδρική του θητεία.

Αναδείχτηκε σε ηγετική μορφή του Τρίτου Κόσμου και ανέπτυξε τους δεσμούς της χώρας του τόσο με αφρικανικές όσο και με ασιατικές χώρες.

1975: Στέλνει στρατεύματα στην Ανγκόλα στο πλευρό του Λαϊκού Κινήματος για την Απελευθέρωση της Ανγκόλας και το 1978 στην Αιθιοπία για την αντιμετώπιση της εισβολής της Σομαλίας.

Αυτή η κίνηση μαζί με την βοήθεια που παρείχε στους Σαντινίστας της Νικαράγουας το 1979, επιδείνωσε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις του με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

1991: Η ανατροπή των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού και η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης σήμαναν την απαρχή μεγάλων οικονομικών δυσκολιών για την Κούβα και ο Κάστρο αναγκάστηκε να κάνει ορισμένα ανοίγματα προς την κατεύθυνση της φιλελευθεροποίησης της κουβανικής οικονομίας.

1972: Τιμάται με το διεθνές βραβείο Λένιν (1961) και το χρυσό μετάλλιο Ζολιό-Κιουρί για την ειρήνη το 1972.

Fidel-Gagarin-hugΟ Φιντέλ Κάστρο αγκαλιάζεται με τον Γιούρι Γκαγκάριν

Συνέγραψε πολιτικά έργα, τα νεότερα από τα οποία είναι Οκτωβριανή Επανάσταση και η Επανάσταση της Κούβας (1978), Φιδέλ (1987).

31 Ιουλίου 2006: Ο Φιντέλ Κάστρο, υποβάλλεται σε εγχείρηση στο έντερο, καθώς έπασχε από καρκίνο στο συγκεκριμένο σημείο, και μεταβίβασε προσωρινά την εξουσία στον αδελφό του, Ραούλ Κάστρο.

19 Φεβρουαρίου του 2008: Μετά από μισό αιώνα στο τιμόνι της Κούβας, ο Κάστρο ανακοινώνει την οριστική παραίτησή του.

Το video δεν είναι πλέον διαθέσιμο
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Όλοι οι τύποι εργασίας

21-03-2024

Θεσσαλονικη

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;