Το
Τι είναι το "ελληνικό πόδι"; Μια έννοια της γλυπτικής που περιγράφει την κατάσταση κατά την οποία το δεύτερο δάχτυλο του ποδιού είναι μεγαλύτερο από το μεγάλο δάχτυλο.

Chapel Corridor 3a

Τι είναι το “ελληνικό πόδι”; Μια έννοια της γλυπτικής που περιγράφει την κατάσταση κατά την οποία το δεύτερο δάχτυλο του ποδιού είναι μεγαλύτερο από το μεγάλο δάχτυλο.

Υπάρχει και αντίστοιχος ιατρικός όρος το «morton’s toe», δάχτυλο του Μόρτον, από τον γιατρό που το αποκάλυψε.

Η φυσιολογία περιέχει τρεις τύπους ποδιών: Το ρωμαϊκό, το ελληνικό και το αιγυπτιακό.

Το ρωμαϊκό πόδι ή και «τετράγωνο πόδι» είναι αυτό που όλα τα δάχτυλα είναι σε μία οριζόντια ευθεία.

Τέλος, το «αιγυπτιακό πόδι» είναι αυτό στο οποίο από το μεγάλο δάχτυλο μέχρι το μικρότερο υπάρχει μια διαγώνιος ευθεία με το μεγάλο δάχτυλο μακρύτερο από όλα.

Η πλειοψηφία του πληθυσμού, ένα ποσοστό 70% με 80%, έχει το «αιγυπτιακό πόδι», το οποίο και θεωρείται οστεολογικά το πιο φυσιολογικό είδος. Αντίθετα, το «ελληνικό πόδι» θεωρείται στην ιατρική θεωρείται ως οστεϊκή δυσμορφία. Το «ελληνικό πόδι» φέρεται να είναι, μάλιστα, κληρονομούμενο χαρακτηριστικό.

Αισθητικό πρότυπο το «ελληνικό πόδι»

kdvidgpnhudnu5u85n9b
Το «ελληνικό πόδι» αποτέλεσε αισθητικό πρότυπο από την αρχαιότητα ως την Αναγέννηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα αγάλματα της ελληνικής αρχαιότητας τα οποία απεικονίζουν φιγούρες Ελλήνων, φέρουν αυτό το χαρακτηριστικό σχέδιο.
Η παρουσία αυτού του χαρακτηριστικού στα δάχτυλα του ποδιού ενός ατόμου έχει χρησιμοποιηθεί για να υποδηλώσει ελληνική εθνική καταγωγή και εμφανίζεται πολύ συχνά στον ελληνικό πληθυσμό.

Piede8

Διεθνώς το φαινόμενο φαίνεται να εμφανίζεται στο 10% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Οι αρχαίοι Έλληνες καλλιτέχνες συνήθιζαν να αναπαριστούν τα δάχτυλα των ποδιών στις διάφορες αναπαραστάσεις τους με το δεύτερο δάχτυλο να είναι μακρύτερο από το μεγάλο δάχτυλο, κάτι που και οι Ρωμαίοι αργότερα υιοθέτησαν ως καλλιτεχνικό χαρακτηριστικό, και η συνέχιση της τάσης αυτής έδωσε την ονομασία ελληνικό πόδι.

Ένα σύγχρονο παράδειγμα της συγκεκριμένης τεχνικής αποτελούν και οι αναλογίες των δακτύλων στο γαλλικής κατασκευής Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη.

podi-statue

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

1

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;