Τι κάνεις λάθος και δεν χάνεις βάρος; (Έρευνα)
Έχουμε κόψει τα παχυντικά φαγητά και "προσέχουμε", αλλά η ζυγαριά αρνείται να αλλάξει γνώμη. Γιατί συμβαίνει αυτό; και πως μπορείς να το αλλάξεις;

gorge_100813110259

Πολλές φορές, παρότι έχουμε κόψει τα παχυντικά φαγητά και “προσέχουμε”, η ζυγαριά αρνείται να αλλάξει γνώμη. Γιατί συμβαίνει αυτό; και πως μπορείς να το αλλάξεις;

Προφανώς, όχι πετώντας την ζυγαριά απο το παράθυρο.

Σύμφωνα με τον ενδοκρινολόγο και ειδικό πάνω στο θέμα της παχυσαρκίας απο το Πανεπιστήμιο του Χαρβαρντ, δρ David Ludwig, προσπάθησε, μέσα απο το βιβλίο του “Πάντα πεινασμένοι” να εξηγήσει γιατί εμφανίζεται αυτό το φαινόμενο.

Κατα την γνώμη του, οι λόγοι παίζουν σημαντικό ρόλο στην αδυναμία απώλειας βάρους είναι οι εξής:

Πολύ φαγητό μετά την άσκηση!

Η γυμναστική έχει πολλά και σημαντικά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό, τόσο για την ευεξία του όσο και για το πνεύμα. Η άσκηση, όμως, δεν οδηγεί πάντα σε απώλεια βάρους.

Πρώτον, γιατί η άσκηση έχει ως αποτέλεσμα να πεινάμε περισσότερο. Οπότε αν δεν έχουμε έστω και λίγη αυτοσυγκράτηση, είναι πολύ εύκολο να παρασυρθούμε και να καταναλώσουμε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού μετά το γυμναστήριο.

Η καύση του φαγητού είναι πολύ πιο δύσκολη διαδικασία απο την κατανάλωση του.

Δεύτερον, έρευνες έχουν δείξει πως η έντονη γυμναστική σε κάποιο σημείο της ημέρας, πιθανώς και να αναγκάζει τον οργανισμό να μειώνει τους τόνους στην καύση θερμίδων κάποιες ώρες αργότερα.

Δηλαδή, αν κάνεις γυμναστική στις 5 και στις 8 αράζεις στον καναπέ, ο οργανισμός στις 8 θα καίει λιγότερες θερμίδες, οπότε η συνολική καύση θερμίδων δεν αλλάζει.

Τι προτείνουμε: Μετά την γυμναστική, δείξε αυτοσυγκράτηση και φάε κάτι ελαφρύ. Επίσης, προσπάθησε να ασκείσαι σε πιο μέτριες εντάσεις πολλές φορές την μέρα αντι για υψηλή ένταση μόνο μια φορά.

Το σώμα μας δεν είναι “χαζό”!

Καμιά φορά, ο ίδιος μας ο οργανισμός μας ωθεί να παραμείνουμε σε ένα συγκεκριμένο βάρος.

Με βάση τα παραπάνω, ο Δρ Ludwig πιστεύει ότι και οι ανθρώπινοι οργανισμοί έχουν τη φυσική τάση να προτιμούν να μένουμε σε συγκεκριμένο “σημείο ισορροπίας” όσο αφορά τα κιλά.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η εσωτερική μας βιολογία αντιστέκεται στις αλλαγές.

Τι προτείνουμε: Πρόληψη καλυτερη της θεραπείας. Δεν κόβουμε απότομα τις θερμίδες, παρά κόβουμε το ανθυγιεινό φαγητό και εισάγουμε υγιεινές τροφές στο πρόγραμμα μας. Ρυθμίζοντας σταδιακά την διατροφή μας ο οργανισμός συνηθίζει και δεν αντιδρά, αλλάζοντας το “σημείο ισορροπίας”.

Τρώμε βαρύ πρωινό χωρίς να το καταλαβαίνουμε!

Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα. Ωστόσο, το θέμα δεν είναι πάντα πόσες θερμίδες καταναλώνουμε σε κάθε γεύμα, αλλά τι είδους θερμίδες. Αυτό δεν το προσέχουμε όλοι.

Το είδος των θρεπτικών συστατικών που λαμβάνει ο οργανισμός μας το πρωί, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το τι φαγητό θα φάμε την υπόλοιπη μέρα.

Αυτά που ξεχωρίζουν είναι το είδος και ο αριθμός των υδατανθράκων.

Τι προτείνουμεΑν και οι περισσότεροι επιλέγουν το πρωί να τρώνε δημητριακά ή ψωμί, η καλύτερη επιλογή είναι ένα πρωινό με όσο το δυνατόν λιγότερους υδατάνθρακες, όπως τα φρούτα και το γιαούρτι.

Αν ωστόσο επιλέξουμε δημητριακά, καλύτερο είναι να επιλέξουμε όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένα.

Γλυκαντικά > Ζάχαρη

Πολλοί άνθρωποι αντικαθιστούν την ζάχαρη με τεχνητά υποκατάταστα, όπως η ζαχαρίνη. Παρότι οι γλυκαντικές ουσίες δεν έχουν θερμίδες, έχουν αρνητική επίδραση στον οργανισμό μας.

Οι συνθετικές χημικές ουσίες απο τα γλυκαντικά, διεγείρουν την γεύση μας περισσότερο απο τη ζάχαρη. Έτσι, δεν είναι καθόλου σπάνιο ένας τακτικός καταναλωτής γλυκαντικών να θεωρεί πως τα φρούτα είναι ανυπόφορα γευστικά, με πολύ κακές συνέπειες για την υγεία του.

Επίσης, σύμφωνα με έρευνα του International Journal of Obesity, τα γλυκαντικά ξεγελούν τον οργανισμό μας ώστε να νομίζει πως οτιδήποτε γλυκό φάμε δεν είναι παχυντικό. Έτσι, μειώνονται οι ρυθμοί του μεταβολισμού μας.

Τι προτείνουμε: Απόφυγε τα γλυκαντικά και δοκίμασε να καλύψεις τις ανάγκες σου για γλυκό με φρούτα.

Είμαστε δούλοι της λιγούρας

Συχνά, κάνουμε το λάθος να κόβουμε το φαγητό απότομα, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να ανιδρά με ένα δικό του “σύστημα έκτακτης ανάγκης”. Το συγκεκριμένο σύστημα προκαλεί πείνα, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε αυτές τις ακόρεστες λιγούρες.

Το θέμα είναι ότι παρόλο που τα ανθυγιεινά σνακ που ζητάει ο οργανισμός μας, μας ικανοποιούν άμεσα, απορροφούνται ταχύτατα και εκτοξεύουν υπερβολικά τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό, με αποτέλεσμα λίγες ώρες μετά, όταν πέσουν, η διαφορά που προκύπτει να ενεργοποιεί ξανά ένα νέο “σύστημα έκτακτης ανάγκης” και να μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο.

Τι προτείνουμε: Απομάκρυνε απο γύρω σου οποιοδήποτε ανθυγιεινό σνακ- δηλαδή εξαφάνισε τα απο το σπίτι σου και τη ζωή σου. Έτσι, ακόμη και αν σε πιάσουν λιγούρες, δεν θα υπάρχει τίποτα τέτοιο να καταβροχθίσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;