Ποιά είναι τα φαγητά που πρέπει να αποφεύγεις όταν κάνεις δίαιτα;
Αν έχεις πάρει απόφαση να χάσεις κάποια περιττά κιλά, καλό είναι να μην μπεις σε εξαντλητικές- και κυρίως ανθυγιεινές- δίαιτες αλλά απλά να αποβάλλεις κάποιες ακατάλληλες τροφές απο το πρόγραμμα σου.

junk-food-feature

Το φαγητό που τρως έχει μεγάλη σημασία για το βάρος σου. Πολλές τροφές όπως, το πλήρες γιαούρτι, τα λαχανικά και τα αυγά θα σε βοηθήσουν να χάσεις κιλά. Ενώ άλλες, όπως οι επεξεργασμένες τροφές, θα σε κάνουν να πάρεις βάρος.

Αν έχεις πάρει απόφαση να χάσεις κάποια περιττά κιλά, καλό είναι να μην μπεις σε εξαντλητικές- και κυρίως ανθυγιεινές- δίαιτες αλλά απλά να αποβάλλεις κάποιες ακατάλληλες τροφές απο το πρόγραμμα σου.

Ποιές τροφές εννοούμε; Για να δουμε..

1. Πατατάκια και τηγανιτές πατάτες

download (12)

Οι πατάτες απο μόνες τους ως λαχανικό είναι υγιεινότατες, ωστόσο οι τηγανιτές πατάτες και τα πατατάκια δεν είναι καθόλου. Έχουν πολύ υψηλά επίπεδα θερμίδων και είναι αρκετά δύσκολο να συγκρατηθείς και να μην φας ένα καφάσι.

Πολλές έρευνες παρατήρησαν πως η κατανάλωση τηγανιτών πατατών έχει συνδεθεί άμεσα με την αύξηση βάρους.

Συγκεκριμένα, μια έρευνα διαπίστωσε πως τα πατατάκια συνεισφέρουν στην αύξηση βάρους περισσότερο απο οποιαδήποτε άλλη τροφή.

Επιπλέον, οι ψητές ή τηγανιτές πατάτες μπορεί να περιέχουν καρκινογόνες ουσίες όπως ακρυλαμίδια. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι καλύτερο να τρώμε βραστές πατάτες.

Συμπέρασμα: Οι τηγανιτές πατάτες και τα πατατάκια ειναι ανθυγεινά και παχυντικά. Απο την άλλη οι βραστές πατάτες είναι υγιεινές και χορταστικές.
2. Ζαχαρούχα Ποτά

SugaryDrinks_Embedded

Ποτά με υψηλές συγκεντρώσεις ζάχαρης, όπως τα ανθρακούχα αναψυκτικά, είναι ανάμεσα στα πιο ανθυγιεινά φαγητά στον πλανήτη.

Πρωτίστως, έχουν καταστροφικές συνέπειες στην υγεία όταν καταναλώνονται ανεξέλεκτα, και επιπλέον, συνδέονται έντονα με την απόκτηση παραπάνω κιλών.

Παρότι τα ζαχαρούχα ποτά έχουν πολλές θερμίδες, ο εγκέφαλος μας δεν τα κατανέμει σαν στερεά τροφή οπότε δεν σε κάνουν να αισθάνεσαι χορτασμένο. Έτσι δεν θα καταναλώσεις λιγότερο φαγητό για να εξισορροπήσεις την κατάσταση, αντίθετα, οι θερμίδες αυτές θα αθροιστούν με εκείνες του πλήρους γεύματος σου.

Ξεκινώντας μια δίαιτα, προσπάθησε να κόψεις εντελώς τα ζαχαρούχα ποτά.

Συμπέρασμα: Τα ζαχαρούχα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το βάρος αλλά και την υγεία σου.
3. Λευκό ψωμί

1222883.large

Το λευκό ψωμί είναι ένα προϊόν που έχει υποστεί σημαντική βιομηχανική επεξεργασία και συχνά περιέχει αρκετά πρόσθετα σάκχαρα.

Βρίσκεται ψηλά στην γλυκαιμικό δείκτη και έχει την δυνατότητα να “απογειώσει” τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Μια μελέτη που διεξήχθη σε 9.267 άτομα έδειξε πως η κατανάλωση δυο φετών (120 γραμμαρίων) λευκού ψωμιού τη μέρα συνδέεται με 40% μεγαλύτερο ρίσκο αύξησης του βάρους και παχυσαρκίας.

Συμπέρασμα: Το λευκό ψωμί είναι φτιαγμένο απο πολύ επεξεργασμένο αλεύρι και μπορεί να αυξήσει έντονα τα επίπεδα σαγχάρου στο αίμα, οδηγώντας σε υπερκατανάλωση.
4. Σοκολάτες

Chocolate(bgFFF)

Εντάξει, τι πιο αυτονόητο; Οι σοκολάτες είναι πολύ ανθυγιεινες. Περιέχουν πολλά πρόσθετα σάγχαρα, λίπη και επεξεργασμένο αλεύρι, όλα χωμένα σε μια μικρή συσκευασία.

Οι σοκολάτες έχουν πολλές θερμίδες και ελάχιστα θρεπτικά συστατικά. Μια μεσαία σοκολάτα μπορεί να περιέχει πάνω απο 200-300 θερμίδες, ενώ οι μεγαλύτερες σοκολάτες ακόμα περισσότερα.

Δυστυχώς, είναι ένα απο τα πράγματα που θα συναντάς παντού έξω. Είναι ακόμη και στρατηγικά τοποθετημένες στα μαγαζιά και τα περίπτερα για να δελεάσουν τους πελάτες κάνουν μια παρορμητική αγορά.

Αν νιώθεις την ανάγκη για ένα πρόχειρο σναπ, φάε ενα φρούτο ή μερικούς ξηρούς καρπούς (χωρίς αλάτι).

Συμπέρασμα: Οι σοκολάτες περιέχουν ανθυγιεινά συστατικά όπως ζάχαρη, λίπη και άλλα. Έχουν αρκετές θερμίδες και δεν σε χορταίνουν.

5. Φρουτοποτά

artificially-sweetened-juice-concentrate-17652396

Οι περισσότεροι συσκευασμένοι χυμοί που θα συναντήσεις έχουν πολύ λίγα κοινά με ένα κανονικό φρούτο. Αυτοί οι χυμοί είναι πολύ έντονα επεξεργασμένοι και γεμάτοι ζάχαρη.

Στην πραγματικότητα, μπορούν να περιέχουν έως και όση ζάχαρη και θερμίδες έχει ένα αναψυκτικό.

Επειδή, πρόκειται για υγρό, δεν δημιουργεί αίσθημα κορεσμού, με αποτέλεσμα να μην αισθάνεσαι ποτέ πλήρης και να καταναλώνεις όλο και μεγαλύτερες ποσότητες.

Συμπέρασμα: Αντί για φρουτοποτό, λοιπόν, δοκίμασε να φας ένα φρούτο καλύτερα.
6. Σφολιάτες, μπισκότα και κέικ

download (14)

Οι σφολιάτες, τα μπισκότα και τα κέικ περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις υδατανθράκων λόγω βουτύρου, ζάχαρης, αλευριού και άλλων.

Περιέχουν, συνεπώς, αρκετά λιπαρά ενώ, αντιθέτως, δεν περιέχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά.

Αν νιώθεις λιγούρα για κάτι γλυκό, φάε λίγη μαύρη σοκολάτα.

Συμπέρασμα: Σφολιάτες, μπισκότα και κεικ περιέχουν πολλά λιπαρά, προσπάθησε να τα αποχωριστείς εντελώς για όσο προσπαθείς να χάσεις βάρος, και αν είναι δυνατόν, επ’ αόριστον.

7. Κάποια αλκοολούχα ποτά (κυρίως η μπύρα)

olympic-cocktails-the-long-bar-shangri-labangkok

Το αλκοόλ προσφέρει περισσότερες θερμίδες απ’ότι υδατάνθρακες και πρωτεϊνες.

Ωστόσο, το αλκοόλ δεν έχει συνδεθεί ακόμη ξεκάθαρα με την άυξηση βάρους. Το να πίνει κανείς αλκοόλ με μέτρο είναι εντάξει και μπορεί ακόμη και να μειώσει το βάρος, ωστόσο η έντονη κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με την αύξηση βάρους.

Επίσης, το είδος του αλκοολούχου ποτού μετράει αρκετά. Η μπύρα μπορεί να μας προσθέσει μερικά κιλά, ενώ το κρασί (με μέτρο πάντα) μπορεί να μας κάνει καλό.

Συμπέρασμα: Για απώλεια βάρους, ίσως θα ήταν καλύτερο να μειώσεις το αλκοόλ. Λίγο λευκό κρασί είναι μια χαρά.
8. Παγωτό

download (15)

Το παγωτό είναι απίστευτα νόστιμο, ωστόσο αρκετά ανθυγιεινό, και τα περισσότερα είδη του περιέχουν πολλή ζάχαρη.

Μια φορά στο τόσο, λίγο παγωτό δεν θα βλάψει κανέναν. Αλλά, προσοχή. Μέτρον άριστον. Είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείς και να καταναλώσεις μεγάλες ποσότητες σε μια καθισιά.

Σερβιρίσου, λοιπόν, μια μικρή ποσότητα και βάλε το παγωτό στην άκρη για να μην φας παραπάνω.

Αν θες να δοκιμάσεις κάτι λιγότερο βάρβαρο, δοκίμασε να φτιάξεις το δικό σου παγωτό! Χρησιμοποίησε υγιεινότερα συστατικά όπως γιαούρτι και φρούτα.

Συμπέρασμα: Το βιομηχανικό παγωτό είναι έχει υψηλά επίπεδα ζάχαρης ενώ το σπιτικό παγωτό είναι πιο διατροφικά σωστή επιλογή. Να θυμάσαι, σεμνές ποσότητες.
9. Πίτσα

images (1)

Η πίτσα είναι ένα πολύ δημοφιλές φαστ φουντ. Οι περισσότερες πίτσες που καταναλώνουμε είναι μαζικής παραγωγής και φυσικά…αρκετά ανθυγιεινές.

 

Έχουν πολλές θερμίδες και συχνά περιέχουν ανθυγιεινά υλικά όπως βιομηχανικά επεξεργασμένο κρέας.

Αν θέλεις να απολαύσεις ένα κομμάτι πίτσα, δοκίμασε να φτιάξεις μια στο σπίτι με πιο αγνά υλικά. Δεν είναι δύσκολο!

Αν δεν έχεις όρεξη να μαγειρέψεις, απλά, βρες ένα μέρος που κάνει πίτσες με υγιεινά συστατικά.

Συμπέρασμα: Οι πίτσες μαζικής παραγωγής, συχνά, είναι φτιαγμένες με βιομηχανικά επεξεργασμένα υλικά και συντηρητικά, πράγματα που δεν χρειάζεται ο οργανισμός σου. Η καλύτερη επιλογή που μπορείς να κάνεις είναι μια πίτσα με αγνά υλικά.
10. Πολύ “φανταχτεροί” καφέδες

Top-10-Coffee-Drinks-That-are-Overloaded-With-Sugar

Ο καφές περιέχει βιολογικά δραστικές ουσίες, όπως η καφεϊνη. Οι ουσίες αυτές μπορούν να ενισχύσουν τον μεταβολισμό σου και να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Βέβαια, εάν προσθέτεις ανθυγιεινά υλικά στον καφέ σου, όπως σιρόπια ή σαντιγύ, η αρνητική τους επίδραση θα υπερβεί την θετική επίδραση του καφέ.

Οι καφέδες με πολλές θερμίδες πολλές φορές δεν είναι καλύτεροι απο τα αναψυκτικά. Περιέχουν πολλές θερμίδες- σχεδόν καθόλου θρεπτικά συστατικά- και μπορεί να ισοδυναμούν με ένα κανονικό γεύμα.

Αν σ’ αρέσει ο καφές, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να πίνεις απλό καφέ. Λίγο γάλα ή ζάχαρη δεν βλάπτει, απλά προσπάθησε να αποφύγεις την υπερβολή και τα “βαριά” συστατικά” που αναφέραμε.

Συμπέρασμα: Η επιλογή του απλού, μη “φανφαρωτού” καφέ μπορεί να αποτελέσει ιδανική επιλογή για να χάσεις βάρος.
11. Φαγητά με πολλή ζάχαρη

8-High-Sugar-Foods-You-Are-Probably-Eating-Every-Day-08-722x406

Η πρόσθετη ζάχαρη είναι πιθανότατα η μεγαλύτερη μάστιγα της σύγχρονης δίαιτας. Οι άνω του φυσιολογικού ποσότητες έχουν συνδεθεί με πολλές ασθένειες παγκοσμίως.

Τα φαγητά με πολλή πρόσθετη ζάχαρη συνήθως προσφέρουν πολλές θερμίδες χωρίς να σε χορταίνουν.

Παραδείγμα:  φαγητά που μπορεί να περιέχουν μεγάλες ποσότητες πρόσθετης ζάχαρης είναι κάποια είδη δημητριακών, κάποιες μπάρες δημητριακών αλλά και το γιαούρτι χαμηλών λιπαρών.

Προσπάθησε να δωσεις ιδιαίτερη προσοχή όταν επιλέγεις προϊόντα με “χαμηλά λιπαρά” καθώς οι δημιουργοί τους συνήθως προσθέτουν παραπάνω ζάχαρη για να συμπληρώσουν την γεύση που χάθηκε με την αφαίρεση των λιπαρών.

Συμπέρασμα: Η πρόσθετη ζάχαρη μπορεί να βρίσκεται σε τροφές που δεν το περιμένεις. Πολλά προϊόντα με “χαμηλά λιπαρά” φαίνονται υγιεινά, αλλά στην πραγματικότητα είναι γεμάτα ζάχαρη!

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
  
 1 
  
 1